Утицај климатских промјена на рибу

Аљаска се овог лета нашла на удару незапамћених врућина, а научници упозоравају на утицај климатских промена на рибљи свет пошто су регистровали бројне угинуле примерке неколико врста аљаског лососа.

Занимљивости 19.08.2019 | 08:57
Утицај климатских промјена на рибу
Стефани Квин-Дејвидсон, директорка рибарске комисије Јукон, рекла је за Си-Ен-Ен да је крајем јула повела групу научника на експедицију дуж реке Којокук, након што су је мештани упозорили на угинуле лососе.

Избројали су 850 мртвих лососа, мада су проценили да је укупан број вероватно већи од 4 до 10 пута. Тражили су доказе о могућем тровању или заражености, али их нису нашли, а пошто се одумирање поклопило са топлотним таласом, закључили су да је топлотни стрес узрок масовног угинућа.

Квин-Дејвидсон, која се осам година бави научним радом каже да "никада раније није чула ни видела нешто слично“. Иначе, топлотни талас је јачи него што је било предвиђено.

"Температуре воде достигле су рекордне вредности истовремено са температуром ваздуха“, каже Сју Могер, која се такође бави научним радом за Цоок Инлеткеепер.

Научници од 2002. године прате температуру око увале Кук, јужно од Енкориџа и до сада, она није прелазила 24,5 степени Целзијуса. Ове године је 7. јула достигла температуру од 27,5 степени.

Могерова је рекла да су она и њен тим објавили студију 2016. године у којој су упозорили на утицај климатских промена на температуре у рекама и потоцима Аљаске.

"Дешава се да рибе зато не могу себи да обезбеде довољно кисеоника или енергије која им је потребна за мрест, па тако угину“, објаснила је Могерова.

Популације лососа су под додатним притисцима, као шти су риболов, али и орке којима служе као храна. Са мање расположиве хране, односно са мањим бројем лососа, и саме орке, које су угрожене, губе на бројности.

Прошле недеље, из Агенције за заштиту животне средине саопштено је да се неће супротстављати пројекту минирања на Аљасци, који потенцијално може да опустоши станишта лососа.

У заливу Бристол сваке године бележе бројност лососа. 2016. године забележили су двомилијардитог лососа који је уловљен у водама тог залива.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар