Најскупљи драги камен је у Москви

Овални, ружичасти драги камен од 14,83 карата избрушен у Москви, амерички институт за проучавање и процену вредности и квалитета драгог камења проценио је на најмање 60 милиона долара, што је највиша цена коју је један дијамант у Русији постигао.

Занимљивости 19.08.2019 | 08:49
Најскупљи драги камен је у Москви
„Живахни, живописни љубичасто-ружичасти“ драги камен назван је „Дух руже“ у част легендарне балетске минијатуре коју је изводио балетски ансамбл Сергеја Дјагиљева, "Баллетс Руссес".

Избрушен је у Москви из веома ретког 27,85 каратног ружичастог сировог кристала који је назван „Нижински“, пронађеног 2017. године у налазишту Ебелијах у Јакутији на североистоку Русије.

Био је то највећи ружичасти кристал који је икада откривен у Русији и имао је беспрекорне карактеристике, а његово откриће је одјекнуло широм света.

Процес припреме и сечења је изведен у специјализованој фабрици "Диамондс оф Алроса" у Москви и трајао је пуну годину дана, јер су величина, боја и бистрина кристала захтевали посебну негу и врхунску вештину сечења да не би дошло до пуцања.

Најпознатија америчка лабораторија која је вршила процену овог дијаманта, наводи да је ово највећи и најживописнији љубичасто-ружичасти дијамант који су икада сертификовали.

„Дијамант ове боје, беспрекорне унутрашњости, са савршеним визуелним карактеристикама на тржишту се појављује, буквално, једном у генерацији“, истакао је Ејдан Рејхминов, члан одбора "Фанцy Цолор Ресеарцх Фоундатион" и један од најцењенијих стручњака на свету за обојене дијаманте.

Обојени дијаманти настају мешањем хемијских елемената попут бора или азота и због своје реткости увек су и најскупљи. Компанија „Алроса“ још није одлучила како ће продати драгуљ, путем аукције или на други начин, једино је одредила датум продаје за новембар ове године.

Претходни рекорд у цени драгог камења поставила је аукцијска кућа „Сотеби“ која је 2017. године прода дијамант „Пинк стар“ од 59,6 карата за 71 милион долара. Дијамант „Опенхајмер блу“ који је продала аукцијска кућа „Кристи“, годину дана раније, држи друго место са ценом од 58 милиона долара.

„Душа руже“
Балетска минијатура „Душа руже“ коју је изводила позната балетска компанија Сергеја Дјагиљева, "Баллетс Руссес" , премијерно је изведана 1911. године у познатом Театру Монте Карло.

Десетоминутну минајатуру су изводили две највеће звезде ове дружине, Тамара Карсавина и Вацлав Нижински.

И после сто година ова балетска минијатура се изводи на свим најугледнијим балетским сценама у свету.

РТС
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јоја

19.08.2019 06:56

предивно...оцаравајуце

ОДГОВОРИТЕ