"Полиција ће бити крива ако избије било какав хаос"

Десетине хиљада демонстраната и поред јаке кише окупило се у Хонгконгу на још једним продемократским демонстрацијама.

Свијет 18.08.2019 | 12:57
"Полиција ће бити крива ако избије било какав хаос"
Организатори су апеловали да окупљање буде мирно.

Велики број демонстраната окупио се у парку у том граду одакле обично крећу у шетњу. Они су са скупа поручили влади да су одлучни да не одустану од својих захтева у пет тачака, који између осталог траже оставку председнице хонгконшке владе Кери Лам, демократске изборе и независну истрагу о полицијској употреби силе.

"Стајаћемо овде и ступити у акцију све док нам не одговоре. Заједно имамо више снаге", рекао је на скупу студент Харли Хо. Он је додао да их временске неприлике неће одвратити.

Један од организатора, Бони Леунг рекао је да је "данас дан мира", да се нада да неће бити хаотичних ситуација и да се надају да ће "показати свету да људи из Хонгконга могу бити потпуно мирни". Он је додао да ће полиција бити крива ако избије било какав хаос.

Неколико последњих демонстрација обележили су сукоби демонстраната и полиције и трајали су сатима након завршетака мирних демонстрација и скупова.

Кина осудила изјаве америчких посланика који су подржали протесте у Хонгконгу

Национални народни конгрес Кине осудио је данас изјаве америчких посланика који су подржали протесте у Хонгконгу.

Портпарол највишег законодавног тела у Кини је коментаре тих посланика назвао "грубим кршењем духа владавине закона, двоструким стандардом и грубим мешањем у кинеске унутрашње послове".

Наведено је да 7,5 милиона људи из Хонгконга и кинеско становништво у целини одбацују дешавања на улицама те полуаутономне покрајне која су оцењена као акције "врло мале групе насилних демонстраната" и "мешање страних сила".

Бројни амерички сенатори и конгресмени потврдили су посвећеност САД људским правима и позвали хонгконшку владу да прекине супротстављање.

(Агенције)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Деки

18.08.2019 11:17

Послаце вам Пекинг тенкове да вас згазе као муве... То це бити порука онима који су вас наговорили да радите, то сто радите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Деки

20.08.2019 23:58

Ти знас ко је кога наговорио а ниси даље од својих тараба макео.Боље ти је дозивај овце умјесто сто се овдје бламирас.

Name

Игипоп

21.08.2019 05:19

Браво! Чим се појаве наводни студенти зна се ко их шаље и ко их је припремао...

Name

за: ре Деки

21.08.2019 07:20

Ајде сто не познајес историју, него си и слијеп па не видис ста се десава, а цовјек ти јос лијепо објаснио. Сто се нису амери мијесали кад су зути прслуци ста вец радили по Француској?

Name

Ре

21.08.2019 10:59

Какве тенкове чобане? Милион ипо људи је на улици и траже промјену.

Name

Историја

18.08.2019 12:10

Сви протести против постојећег режима по "демократским" начелима запада су оправдани. Најбољи примјер је рушење и распад СФРЈ, па сада они који су највише мрзили ту државу жале за њом и њеном демократијом и правима које су имали сви грађани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.08.2019 19:49

Точак историје се окреће, хоћеш ли нећеш ли; историја је учитељица живота, док се школарина плаћа главама. СФРЈ су продали они који је нису вољели, ни тада ни сада. За Хонг Конг у својој пређашњој форми и за СФРЈ жале сигурно прави грађани, обични људи којих нико није ни питао да одлучују, иако су били у већини, ако ћемо о демократији.