Ако не буде АНП Комшић мора да напусти коалицију

Универзитетски професор и угледни политички аналитичар Славо Кукић сматра да ће предстојеће сједнице Предсједништва БиХ, на којима ће се расправљати о слању АНП-а у сједиште НАТО у Бриселу и именовању мандатара за састављање Савјета министара, одредити даље политичке судбине двојице чланова тог тијела – Милорада Додика и Жељка Комшића.

Босна и Херцеговина 18.08.2019 | 11:39
Ако не буде АНП Комшић мора да напусти коалицију
Кукић за Инсајдер каже да не вјерује да ће Додик попустити и прихватити наставак приближавања БиХ НАТО, те да се због тога, како истиче, једино поставља питање како ће у уторак реаговати Жељко Комшић.

- Убијеђен сам да Додик неће одступити од оног што заступа читаво вријеме. У супротном, то би за њега представљало ужасан пораз и доказ да се ради о човјеку коме се не може вјеровати. Међутим, питање је шта ће учинити Жељко Комшић? Ако настави да истрајава на АНП-у, не искључујем могућност да дође у ситуацију да буде прегласан од стране Милорада Додика и Шефика Џаферовића. У том случају, једини исправан сценарио за Комшића, како би показао своју “правовјерност”, јесте то да његова Демократска фронта напусти коалицију са СДА – каже Кукић.

У случају да предсједавајући Предсједништва БиХ, ипак, пристане на именовање мандатара за састављање новог Савјета министара без претходног договора о слању АНП-а у Брисел, Кукић оцјењује да би то представљало катастрофу за Комшића и његов кредибилитет као озбиљног политичара.

- Ако остане усамљен у Предсједништву БиХ, Комшић ће морати да напустити партнерство с СДА. У супротном, послаће поруку да је све урађено смишљено и да је и он дио дила, односно рјешења како да се удовољи Додику и како да се БиХ од евроатлантских интеграција окрене према Москви и евроазијским интеграцијама. Видјећемо шта ће се догодити – каже Кукић.

(инсајдер.ин)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

славо

18.08.2019 09:47

И ти си ми јако мудар Славо . ста си ново заправо рекао

ОДГОВОРИТЕ
Name

одг

18.08.2019 11:44

Наши проф друштвених наука су сведени на ниво препуцавања са политичарским олошем и полемике на њховом нивоу. Немају никакву визију нити решења изван постојећег оквира наметнутог политичког и економског система државног устројства. Јад и беда.

Name

Дадо

18.08.2019 12:16

Мудро зборис. Около у сриду. Па наравно да це Комсиц остати досљедан за разлику од ове двојице ције странке везе искљуциво интерес. Мсм да се Кирба у овом слуцају неце коцкати јер би изгубио федералну власт преко ноци и скоро све кантоналне, а то знаци вецину полозаја за цланове странке. Развалио би властиту странку због лицног интереса. Ипак мсм да је овдје Леми доњи. Мсм да га ни сви странци свијета неце исцупати из властитих петљавина. Искрено. Не припада он власти БиХ никако. Прије 10 година је припадао јер му је смјер био лијеви, а са десним нема ста тразити у Сарајеву. Мислим да је направио греску у корацима.

Name

Ре

18.08.2019 14:56

Да је нама кућица висе

Name

правда

18.08.2019 09:56

Велики бато не дај нама нека иде глава немојсе покорит и потурцит за цијелу босну недај србског поноса и инатаи пркоса стосмо срби тоје њихов проблем свеим смета сто долази од срба и србије али тоје њихов проблем и тоцеих унистити та њихова мрзња према србима и србији

ОДГОВОРИТЕ
Name

макс

18.08.2019 11:30

Ти правда си тотално неписмен.Цовјеце види ти твој правопис.Е такви сте ви додикови(намјерно мало слово) гласаци.Бозе помози нам.Цовјеце засто писес кад си неписмен?

Name

Тин

18.08.2019 12:07

Узивај у свом не знању, србуј И даље док су ти дзепови празни, ЕУ це Нам ударит санкције ако Баја несто покуса, а Онда нек Нам је бог на помоци

Name

Источно Сарајево

18.08.2019 09:56

Кратко,јасно и све рачено.Професор је баш објаснио проферорски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ЈОС

18.08.2019 11:34

Комсицу, нема успоставе Вијеца Министара, док се не усвоји годисњи национални план за НАТО интеграције, то мора да буде јасно свима у РС-у, јер потписали су МАП и постепено приблизавање НАТО савезу и морају се испостовати Медународни споразуми и дрзавни акти.Небојса Рад!мановиц /СНСД/ је у име Предсједниства БиХ молио да се убрза приступ НАТО савезу,а сада када је НАТО савез прихватио ту Радмановицеву апликацију и молбу,хоце Додик назад. Нема назад, мора се то испостовати или нема мандатара.

Name

Милутин

18.08.2019 11:39

Комсиц је господин , за разлику од оне тројице националиста он се бори за све људе без обзира на вјеру. Нама треба сназна привреда и развој а остали нек глуме велике србе , муслимане и хрвате од којих ми немамо корист. Зељко је најбољи политицар и ја га као србин постујем и цијеним.

Name

Директ

19.08.2019 11:15

И ЈОС, заборави на НАТО, неце се десити ни на мала врата. Боље би било да тросимо енергију на економију, а не на додатно осиромасење ове земље.

Name

Игипоп

18.08.2019 09:58

На крају крајева и небитно је шта год да ураде, овом народу неће бити боље....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радојица

18.08.2019 10:08

Пошто је Комшић "Хрват" ако буде прегласан у заједничком предсједништву нека потегне повреду националног интереса Хрвата .

ОДГОВОРИТЕ
Name

он мозе..

18.08.2019 11:57

Потезати питање и хрватаи Срба и муслимана..Он је једном ријецју-КАМЕЛЕОН..

Name

Крле

18.08.2019 10:13

Додатни притисак на Милу, али једна реценица професоре у којој говорите "ако пристане да це постати цовјек којем се не мозе вјеровати"..не знам ко му висе одавно вјерује. Па ни он сам не вјерује себи а његови укуцани су вец огуглали на његове лази и бацањем прасине у оци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко89

18.08.2019 10:41

Ја ђумбуса браћо мила,све несто мутаво у влади оваквој

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бб

18.08.2019 10:41

Кукицу сад си скроз фулио,ниста није тацно сти си рекао, бар сто се тице Комсица и Дзафера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рибар

18.08.2019 11:21

Дај Славо молим те, хајде што спинујеш против леукемичног Комшића и јаког Додика, али ово, да се то све ради да се удовољи Додику и окрене политика БиХ према Москви и евроазијским интеграцијама ?????? Ово ти је стварно тако ниско и глупо да немам ријечи.. Замислите људи, неки су ми предлагали да се удружим са оваквим политичким дилетантом, све да "спашавамо" БиХ од националиста. Оно, као Лазаревићу, јак си, без ораха у џепу, гураш најбољу причу у БиХ, ви сте ЗЕЛЕНИ нормални, ти имаш харизму, не бојиш се, требаш да се удружиш са нормалним хрватима и бошњацима........................ Ево Славо, ти показа на овим јефтиним спиновима зашто Лазаревић неће са таквим да прави озбиљну причу. Успут предлажем да се ти држиш свог предмета који предајеш, није овај народни посао за оне који МИСЛЕ ДА МИСЛЕ. Ваља оваквим као Лазаревић одговорити бремену времена, унормалити цијелу БиХ, односно, задовољити сва три народа и све грађане у Српској и Федерацији. Иначе, ти као аналитичар и политичар, као и сви такви аналитичари и политичари, не знате би ли пишкили, или какили? Ви МИЛИТЕ ДА МИСЛИТЕ, односно, мислите да нешто знате и да сте рјешење. Нисте ви Славо рјешење, напротив, ти си Комшић2, такви политички леукемичари су дугогодишњи проблем у БиХ, све због свог негативног срања у медијима преко десет година. Отприлике, исти сте као бивша опозиција у Српској, кукате и накукавате, уносите у народ негативну енергију, односно, преко десет година јебете овај народ у мозак, тако да су тотално слуђени да не виде од дрвета шуму, односно, да више не вјерују да се овдје ишта може нормално направити, нити да прави нови људи у политици, они који имају искуство, знање, образ и муда, ОД ВАШЕГ СВАКОДНЕВНОГ СРАЊА У МЕДИЈИМА не могу да дођу до изражаја, односно, да унесу у јавност позитивну енергију и понуде остварива рјешења- причу коју би свака нормална породица у БиХ прихватила. Кратко и јасно, по ономе како се ти и такви дјечије бавите аналитиком и политиком, све као предсједник аванагардних ЗЕЛЕНИХ и политички ПРАГМАТИЧАР из Републике Српске, ја ћу изгледа прије дејтонску БиХ ставити у нормалу са странцима и "националистима" из Федерације ,него са странцима и вама федералним салонским политичарима , тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

образ

18.08.2019 12:36

Човјек ових дана растура, свака част рибару.

Name

Реално

18.08.2019 12:02

Овде се занемарује цињеница да и СДА трази слање АНП-а, да су спремни да прихвате редуцирани АНП али да захтјевају слање АНП-а... То је на крају и потписано од стране Додика неки дан, само се он прави луд па казе не пише АНП нигдје, а писе да це постовати прије донесене одлуке Предсједништва и Законе, а то је господо АНП... Без Комсица нема мандатара, али не вјерујем ни да це Џаферовић пристати да се не саље АНП... Тако да нема ниста од мандатара, нема СНСДа у власти на нивоу БИХ и бит це у наредне 3 године потпуни економски слом РСа, те укидање истог...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре реално

18.08.2019 13:02

Што је баби мило, то јој се и снило, толико о твојим"паметним" размишљањима..

ОДГОВОРИТЕ