Патријарх и Путин у борби против бијеле куге

После пет, шест оптимистичких година кад су "роде" доносиле више беба него што су мртвачка кола возила на гробља, Русија је поново оболела од "беле куге".

Свијет 18.08.2019 | 10:28
Патријарх и Путин у борби против бијеле куге
Стручњаци кажу да је поново упала у "демографску рупу" и да се рапидно погоршала пропорција између броја новорођених и умрлих. Објављивање статистичких података био је сигнал за узбуну јер ради се о огромној земљи која је у односу на величину слабо насељена и пад броја становника има многостране последице. Од чисто економских јер ће јој врло брзо недостајати радна снага, па до оних одбрамбених јер ће се појавити скоро потпуно празни региони.

Државна статистика каже да је првог јануара 2019. Русија имала 146 милиона и 780.720 становника и што јој је "доделило" девето место на свету по броју становника. Уједно, по смртности Русија је заједно са Украјином и Грузијом, на десетом месту.

Број становника се стално смањује јер је рађања мање од умирања. У првој половини 2019. рођено је 719.000 деце, чак 63.100 мање него у истом периоду прошле године. За то време умрло је 918.500 људи, што је три одсто мање него прошле године. Кад се бројке анализирају, испада да је у првих шест месеци ове године због већег броја умрлих него рођених Русија изгубила 198.800 становника. То је за 34.600 више у односу на лани.



Ради се о највећем паду броја становника после 2008. године, кад је износио чак 258.000. Потпредседница руске владе Татјана Голикова назвала је ове податке - катастрофалним. Чиновници су присиљени да признају да је забрињавајући пад броја становника резултат економске ситуације у земљи.

На огромној површини Русије на једном квадратном километру у просеку живи осам људи. Осим тога, становништво знатно више живи у европском делу (68,43 одсто) него иза Урала. Велики је проблем што се са Далеког истока становништво исељава јер се тамо далеко теже живи. Највише и најбрже се повећава број становника на југу Русије где углавном живи муслиманско становништво.



Демографи упозоравају на још једну лошу тенденцију: мање је склопљених бракова у односу на претходне године. Охрабрујући је податак да је сада мање и развода. У првом полугођу регистровано је 333.100 бракова, 12 одсто мање него за исти период лани. Што се тиче развода, у истом периоду 2019. било је 231.000 развода, што је за 21,8 одсто мање него лани.

Доцент Руског економског универзитета Олга Лебединска сматра да је смањен број рађања јер сада статистика показује пад броја жена које су у "репродуктивној доби". Прогноза је да ће број жена које рађају бити све мањи до 2033.



Брак се ипак вратио међу Русе, каже статистика

Председник Путин је недавно у директном ТВ разговору са народом најавио да ће се повећати дечји додаци породицама са ниским примањима. Није тајна да су грађани незадовољни висином помоћи коју добијају родитељи за новорођену децу.

Охрабрује и податак да се последњих година рапидно смањио број абортуса у Русији, мада је још увек велики. Тако је 2017. било око 600.000 абортуса. Поређења ради, 1990. године у Русији је било чак четири милиона и сто хиљада абортуса! За рапидно смањење тог броја поред заслуге Министарства здравља, свакако је важан допринос дала и Руска православна црква. Осим тога, појачана је контрола илегалних побачаја. У време царевине у Русији су абортуси били забрањени, а жене које су се одлучивале на абортус могле су бити кажњене затвором у поправном дому до три године. А лекар који је прекинуо трудноћу лишавао се права на рад на пет година. Доласком бољшевика на власт легализовани су абортуси и, нажалост, статистика је вртоглаво расла до безумља.

Једна од невоља Русије и даље остаје алкохолизам. То зло директно утиче на број злостављане деце у породицама, као и на родитељску небригу.

Руска министарка здравља Вероника Скворцова тврди да је 70 одсто смрти руских мушкараца у радној доби проузроковано претераном употребом алкохола. Под тим се подразумева не само тровање од алкохола него болести које су проузроковане сталним конзумирањем алкохолних пића. Добро је то што се смањила употреба разних алкохолних сурогата, па је смањен број тровања. Али је зато велики број оболелих од цирозе јетре, чира на желуцу, раног поремећаја крвног притиска... После инсистирања Министарства здравља, Дума је скинула са дневног реда усвајање пројекта закона о рекламирању алкохолних пића.



КИРИЛОВА ИНИЦИЈАТИВА

Руски патријарх Кирил је покренуо акцију да се повећа број деце. Обећао је да ће црква оснивати прихватилишта за маме које имају материјалних проблема. У тим прихватилиштима ће бити све бесплатно за такве мајке и децу до три месеца. Са таквим мајкама које су одлучиле да не абортирају разговараће локални свештеници и социјални радници. Ако мајка оцени да не може да се брине за дете и после та три месеца, моћи ће да га остави у прихватилишту, с тим што ће увек моћи да дође по своје дете.

"ДИМИ" 40 МИЛИОНА

Други непријатељ мушкараца у Русији је пушење. Зато Министарство здравља Русије поставља пред собом и друштвом задатак да се смањи број пушача. Жеља је да се до 2050. године смањи број пушача до пет одсто. Последње истраживање из 2016. године показало је да у Русији пуши око 30 одсто становника, тј. око 40 милиона људи.

(Вечерње новости)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

здравко

18.08.2019 09:23

Треба искоренит црну кугу то јест цркву онда би се искорениле све остале куге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деутсцхланд

18.08.2019 09:31

Код нас у РС,ове године 92 сколе се затварају,села пуста,а ДОДИГ се весели под сатором на Мањаци,и прица бајке, дрвосјечама,радно способних има око 200000,двеста хиљада,коме ауто пут, Арапима, Кинезима,да је цовјек,као сто није,Додик,јос и студенте поцео убијати,Давид,никад се неби насмијао,а камоли пјевао,на Велики Петак иде код папе,онога који је у Јасеновцу, Србе и остале униставао,то је водја Додик

ОДГОВОРИТЕ