Путин и Макрон у понедељак се састају у Паризу

Председници Русије и Француске Владимир Путин и Емануел Макрон разговараће на састанку 19. августа о начинима да се успостави безбедност у Европи и о сарадњи Русије са Европском унијом, изјавио је Јуриј Ушаков, саветник руског председника за међународна питања.

Свијет 17.08.2019 | 21:39
Путин и Макрон у понедељак се састају у Паризу
"Осим о билатералним односима они ће разговарати о међународним питањима и европској безбедности имајући у виду улогу Русије и Француске на европској политичкој сцени и чињеницу да су обе земље сталне чланице Савета безбедности Уједињених нација", рекао је Ушаков.

Он је додао да ће посебно интересантно бити питање развоја сарадње Русије и ЕУ, имајући у виду промене у водећим европским институцијама.
 
"Русија је непрестано изражавала спремност да поново започне политички дијалог са Е. Желимо да обновимо контакте за вођством Европске комисије и других институција ЕУ", навео је Ушаков.

Он је додао да ће се највероватније разговарати и о питању учешћа Русије у раду Парламентарне скупштине Савета Европе.

Ушаков је рекао да ће Путин и Макрон разговарати и о плановима да се одржи нови самит четворке о Сирији.
 
Саветник руског председника Јуриј Ушаков подсетио је да је први такав састанак одржан у септембру 2018. године, а учествовали су председници Русије, Француске и Турске, као и канцеларка Немачке.

Ушаков је саопштио да би Русија желела да се прво одржи самит процеса из Астане, у коме поред Русије учествују и Турска и Иран.

Према његовим речима, Путин и Макрон су разговарали о Ирану и његовом нуклеарном програму.

"Подсетићу да су Русија и Француска посвећене очувању Заједничког свеобухватног акционог плана, као и спречавању ескалације тензија измеду Ирана и САД у Персијском заливу и уопште", рекао је саветник руског председника.

Ушаков је додао да би једна од тема разговора два председника могла да буде и ситуација у Либији.
 
Путин и Макрон састаће се 19. августа у Паризу, а раније је најављено да ће двојица лидера разговарати о Украјини и будућем Нормандијском формату, као и о билатералној сарадњи, економским везама и међународним проблемима.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ко је

17.08.2019 23:44

Оће ли ићи и милокрад? Има и тамо ходника, мого би на један “састанак” са Путином хехехе

ОДГОВОРИТЕ