Амери нису "кидали", али су Шпанцима показали снагу!

Селекција САД у првом званичној провери пред Светско првенство у Кини победила Шпанију.  Јаки су, али може да се игра са Америма: Шпанци се борили, Поповичеви пулени спаковали 11 тројки! На крају 90:81. Лоша вест за САД је што Пи Џеј Такер не иде на Мундобаскет због повреде скочног зглоба.

Кошарка 17.08.2019 | 13:23
Амери нису "кидали", али су Шпанцима показали снагу!
Кошаркашка репрезентација САД, главни кандидат за титулу на Мундобаскету, одиграла је први званични контролни меч у склопу припрема за такмичење у Кини.

Селектор Грег Поповић, који је због отказа и повреда, без много бирања остао на 14 играча, имао је за спаринг партнера одличну селекцију Шпаније, која такође има висока очекивања на предстојећем Светском купу.

Американци су угостили "црвену фурију" у Анахајму и тријумфовали резултатом 90:81 (31:20, 23:21, 17:17, 19:23).

Домаћини су били ти који су од почетка до краја контролисали резултат на утакмици. Одмах су стекли предност и нису је испустили до краја.

На другој страни, Шпанци су у неколико наврата покушали да припрете, али сваки покушај да се резултатски приближе, селекција САД је осујетила новом серијом погодака.

Поповић, чији је тим забележио 11 тројки из 19 покушаја, указао је шансу свим расположивим играчима, изузев Маркуса Смарта, а најефикаснији су били Донован Мичел са 13 погодака, Крис Мидлтон уписао је 12, а Џејсон Татум и Кемба Вокер постигли су по 11 поена. Вокер је имао и шест ухваћених лопти и осам асистенција.

У селекцији Шпаније свих 14 играча добило је прилику да заигра, а најефикаснији је био Марк Гасол са 19 поена, четири скока и три асистенције, док је Рики Рубио уписао 16 погодака, уз седам асистенција и пет украдених лопти.

Селекцију САД после меча са Шпанијом очекује пут у Аустралију, где ће одиграти два контролна меча са домаћом репрезентацијом, као и дуел са Канадом.

Светско првенство у Кини на програму је од 31. августа до 15. септембра.



Да су у најјачем саставу - нису. Да је ово један од слабијих тимова Сједињених Америчких Држава последњих година - јесте. Да су победиви - јесу. Али да су и даље први фаворит предстојећег Светског првенства - јесу.

Отприлике су то закључци које можемо донети после прве припремне утакмице Амера и то оне коју су играли против Шпаније. САД је славио са 90:81. Није то била нека страшна доминација, победа од 30 разлике, већ напротив. Ово је донекле доказ да може да се игра са њима. Наравно, уз ограду да је припремни меч у питању па ће сигурно и екипа Грега Поповича дићи ритам до Мундобаскета.

Када смо код Поповича, он је пред утакмицу добио још једну лошу вест, у низу лоших вести овога лета. Кошаркаш Хјустона, Пи Џеј Такер неће играти на Мундобаскету. Он се повукао због повреде скочног зглоба. Сви остали ће бити на располагању Поповичу на турнерји по Кини пре Мундобаскета.

Амери су упркос тој вести боље почели меч и добили прву деоницу са 31:20. Ипак, како је време одмицало, а Шпанија се привикавала на услове, разлика је била све мања, на крају је све завршено с девет поена разлике, а Шпанци су чак и добили друго полувреме јер је у трећој четвртини било нерешено, а екипа Серђа Скариола је надјачала Американце у последњој деоници.

Домаћи састав је играо овај дуел са 13 играча, од њих су четворица имала 10 или више поена. Играло се у Анахајму, а САД је практично убио Шпанце тројкама и ту направио кључну разлику. Поповичев тим је на овој утакмици екипно шутирао 11/19 за три поена и то је проценат против кога се јако тешко борити. Укупно је САД имао шут из игре 54,8 одсто.

Американци су игром случаја направили екипу без највећих звезда, али са много талента. Сви могу да трче брзо у транзицији, да погађају за три поена, а и о индивидуалном квалитету ове репрезентације је излишно причати, довољно је само видети како Кемба Вокер решава неке ситуације на искусан, НБА начин.

Зато и не чуди што је и поентерски САД имао врло уравнотежену слику - Донован Мичел је дао 13 поена и тако био најефикаснији. Крис Мидлтон је додао 12, Кемба Вокер и Џејсон Тејтум су убацили по 11. Џејлен Браун је додао девет, Брук Лопез и Мајлс Тарнер по осам, Кајл Кузма седам, ДерикВајт четири, Џо Херис три, Даерон Фокс и Харисон Барнс су додали по два, док се Мејсон Пламли није уписао у стрелце. Маркус Смарт није играо због повреде.

Код Шпанаца је 14 играча улазило на паркет. Марк Гасол са 19 поена (7/13 из игре) и Рики Рубио са 16 поена показали су највише и ту се видело њихово НБА искуство. Серхио Љуљ је додао 11 поена. РудиФернандез је убацио осам, колико и Пјер Ориола, Вили Ернангомез је додао шест, Пау Рибас пет, Хуанчо Ернангомез и Кино Колом су додали по четири. Илмане Диоп је убацио два.

Ово су тек припремне утакмице, оно главно тек следи, тешко је баш мерити снагу и форму по оваквим утакмицама, али делује да се неки образац ствара. А то је да ће са Америма “моћи да се игра”, те да ту нема убица попут Кајрија Ирвинга 2014. или Кевина Дуранта 2016. који ће да изађу и покажу вам да је разлика у класи превелика.

Надајмо се да ћемо имати прилику да се одмеримо са Америма и то у оном мечу који сви прижељкујемо…

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар