“Принципијелност”: 2009. упутили захтјев за НАТО, а сада се противе?!

Проблем код Додика је што јавно покушава поништити државне документе у чијем креирању је лично учествовао и одобрио их. Све то чини позивајући се на принципијелност, што је, из његове визуре, тачка постављена у временски период који, њему лично и његовим интересима, највише, у датом тренутку, одговара, покушавајући на тај начин створити сулуди концепт да вријеме, простор, одлуке, човјечанство, цивилизација. . , прије те његове тачке нису ни постојали.

Босна и Херцеговина 17.08.2019 | 11:51
“Принципијелност”: 2009. упутили захтјев за НАТО, а сада се противе?!
Рок трајања “Принципима за успостављање власти у БиХ”, које су, 05.08., потписали Милорад Додик, Бакир Изетбеговић и Драган Човић (док их је послуживао Ларс Гунар Вигемарк), истиче 05.09, што значи да има још 20 дана за њихову имплементацију.

Која, судећи према првих десет “принципијелних” дана, неће ићи нимало лако. Штавише. 

У вези са формирањем власти требало би да су кључне двије сједнице Предсједништва БиХ, заказане за 20.08: редовна, на којој би се требао наћи АНП, његово усвајање и, након ње, ванредна на којој би се требао наћи Зоран Тегелтија на мандатарском менију.

Тај 20.08. већ је проглашен за “Црни уторак”, јер се може десити да све падне у воду, пошто је Додик изјавио да “неће усвојити АНП нити омогућити његово слање у Брисел (НАТО пакт)”, а друга два члана Предсједништва, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, су најавили да без усвајања АНП-а нема ни усвајања Тегелтије.

Усвајање АНП-а (било редукованог/нередукованог) јесте отварање широког пута за улазак БиХ у НАТО!

“Црни уторак” уопште не мора бити тако црн, јер се сједнице Предсједништва још увијек могу одгодити, будући да рок “Принципима” истиче тек 05.09., како би се добило на времену и покушао наћи договор око АНП-а.

У преводу - како би Додик коначно схватио да треба испуњавати и државне обавезе и дата обећања.

Проблем код Додика је што то не чини, већ јавно покушава поништити државне документе у чијем креирању је лично учествовао и одобрио их; Све то чини позивајући се на принципијелност, што је, из његове визуре, тачка постављена у временски период који, њему лично и његовим интересима, највише, у датом тренутку, одговара, покушавајући на тај начин створити сулуди концепт да вријеме, простор, одлуке, човјечанство, цивилизација.., прије те његове тачке нису ни постојали.

(“Логорска демократија” која је доминантна у РС потпуно је унаказила Додика и његово поимање Свијета, стварајући код њега убјеђење да је комплетна Планета његов Логор).

Додикова најновија Тачка “Великог Праска” од које је све почело тренутно је (и наводно) 17.10.2018., када је Народна скупштина РС усвојила Резолуцију о војној неутралности РС, правно необавезујући документ, иако су Додик, његов СНСД и њихов Небојша Радмановић, 2009. године, подржали упућивање писма Предсједништва у Брисел, сједиште НАТО, којим се тај Савез третира кључним партнером.

"Са великим задовољством Вас подсјећам на успјешан састанак у НАЦ+БиХ формату посвећеном спровођењу Индивидуалног партнерског акционог плана (ИПАП), одржаном 11. марта 2009. године. Још једном смо потврдили нашу преданост вриједностима Алијансе, као и нашу вољу да останемо проактиван, видљив и поуздан партнер који дијели терет данашњих изазова. Изнад свега, подвукли смо нашу жељу да постанемо пуноправна чланица НАТО, што је од стратешке важности за Босну и Херцеговину", наводи се на почетку писма које је потписао тадашњи предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић.

У писму се још наводи: ”Даљи напредак према чланству у НАТО је круцијално важан за Босну и Херцеговину. Такођер, требао би послужити промоцији НАТО стратешких циљева и допринијети безбједности и стабилности цијелог еуроатлантског простора и нарочито региона Југоисточне Европе”!

Текст писма усвојен је 10.06.2009. на сједници Предсједништва БиХ којом је предсједавао Радмановић, након чега га је одмах упутио у сједиште НАТО.

Радмановић је у писму истакао како му је “задовољство замолити Вас да прослиједите Савезницима захтјев БиХ за Акциони план за чланство, у складу са уобичајеном процедуром, с циљем његовог разматрања и одобравања”.

”Веома смо задовољни успјехом наших пријатеља и сусједа, Републике Албаније и Републике Хрватске, и вјерујемо да је право вријеме да и ми слиједимо њихов пут”, стоји на крају писма које је Радмановић упутио генералном секретару НАТО-а Јаап де Хоопу Сцхефферу.

Писмо је прослијеђено, а НАТО је, 05.12.2018., позвао БиХ да достави АНП и активира МАП - широки пут уласка у Алијансу! 

На овом мјесту важно је нагласити да је Србија донијела Декларацију о војној неутралности у децембру 2007. године; готово двије пуне године прије упућивања писма Предсједништва БиХ у НАТО.

Зашто тада, те 2009., Додику та Декларација Србије није значила баш ништа, већ се тог документа "сјетио" тек десет година касније?! "Принципијелност" након препливавања са Запада на Исток!

Радмановић данас има другачије ставове, али то не мијења на чињеници да је захтјев, који је потписао у име Предсједништва БиХ 2009. године, и даље на снази и има статус државне обавезе.

Исто тако то не мијења чињеницу да се Народна скупштина РС, те 2009., није уопште изјашњавала о томе да ли Радмановић може, без сагласности те институције, потписати једно такво писмо и намјере у њему.

Радмановић је тада предлагао да се Народна скупштина изјасни о ставовима из писма, али је Додик био против тога. И није се изјаснила.

Додик је тада врло детаљно образложио зашто нема потребе за тим, а све 02.10.2009. објавила “Слободна Европа” 

Слободна Европа - Коментаришући предају Акционог плана за чланство у НАТО-у, премијер РС и предсједник Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик подсјетио је да је Народна скупштина РС још 2005. године једногласно подржала план уласка БиХ у овај војни савез:

„Мој став везано за НАТО савез је јасан - и партије коју ја представљам: ми треба да се нађемо у НАТО савезу, али процедура коју треба да проведемо мора да манифестује вољу људи који живе овдје. Подношење тог документа не значи чланство у НАТО савезу. Одлуку о томе ће донијети органи БиХ, а то значи и ми који партиципирамо у тим органима, и ми ћемо се опредијелити о методологији како ћемо доћи до такве одлуке и њене подршке.“ 

Представници политичких странака из РС прије неколико дана, на консултацијама са чланом предсједништва БиХ Небојшом Радмановићем, затражили су нову расправу у Народној скупштини РС. Према ријечима Радмановића, код коначног пријема БиХ у НАТО није искључена ни могућност референдума у РС о овом питању: „Народна скупштина РС мора обавити расправу још једном јер се у међувремену, у посљедњих четири године од посљедњих њених ставова о приступању НАТО савезу много тога промијенило, а онда се не искључује могућност изјашњавања грађана.“

Радмановићев страначки шеф Додик, с друге стране, сматра да је непотребна још једна расправа о уласку у НАТО:

„Треба у рационалној атмосфери видјети на који начин се кретати ка томе. Има много неправди које је учинио НАТО на овим просторима, али то не значи да ми треба да жртвујемо будуће интеграционе процесе зато што имамо отворене проблеме. Мислим да сви отворени проблеми управо се могу рјешавати у оквиру НАТО структура.“ 

Деценију касније Додик жртвује интеграционе процесе, позивајући се на Резолуцију Народне скупштине, што је, с обзиром на наведене ноторне чињенице, безгранично лицемјерство, срачунато за личну одбрану од захтјева за испуњење обећања која је он дао.

И те 2009., али и недавно.

Гдје је Додикова принципијелност? Нема је ни у овом, као ни у било којем другом случају.

Гдје је Народна скупштина? Нема је, сем када су њене “одлуке” потребне за Додикове личне интересе; Дежави!

Постоји само Додикова жеља да се спаси на било који начин и не дозволи да му тешке “источне” ципеле, којима је замијенио “западну” обућу, постану претешке; До неиздрживости.

Да ли ће уторак, 20.06., бити Црни Уторак или ће то бити неки други дан, мање је битно од чињенице да велика криза у БиХ слиједи, какво год разрјешење “АНП-чвора” било.

Извјесно је и да рок трајања Ларса Гунара Вигемарка, дефинитивно, истиче 31.08. ове године. Коначно једна добра вијест!

слободанвасковиц.блогспот.цом

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

Мм

17.08.2019 10:04

Оде wигемарк а изгледа лети и рудоња.Бивси руситељи БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Упит

17.08.2019 11:06

Па је ли то вама цудно сто се мисљења мијењају???!!!

Name

Ре Упит

17.08.2019 12:15

Могу се мисљења мијењати,само то у политици народ тог предсједника који мисли данас једно,сутра друго пуно коста.Ваљда дрзаве дугороцно планирају политику и проводе је милиметар по милиметар а код нас као на пијаци,од данас до сутра,зато нам слиједе последице којих изгледа нисмо ни свјесни.Ухватили смо се у коло са великим играцима ако их изиграмо,теско нама.

Name

Ре Упит

17.08.2019 13:31

јесте, чудно је. И не само да је чудно него је идиотски. Лутамо као гуске кроз маглу, данас лијево сутра десно. Потросисе људи зивот док он надје ста је правилно. И неце никад пронаци јер је обицни сеоски преварант неспособан да се носи са јацима од себе.

Name

Ре ре упит

17.08.2019 14:05

Ограницени сте ви и заслијепљени мрзњом. Само паметан цовијек мозе мијењати мисљења и признати да је некад погријесио. Миле само настави и до краја зивота ради све контра од муслимана. То нам је једини исправан пут.

Name

Кхал Дрого

17.08.2019 10:08

Да се не би неки правили мутавим да кажемо како стоје ствари. 2009-е је предсједниптво БиХ, са Радмановићем испред Српске, упутило захтјев за НАТО и да се покрене МАП-а. Добили су одговор у виду, три услова. Од којих један, питање непокретне војне имовина, неиспуњив када је Српске у питању, ни тада, ни данас, ни било када. Сада је НАТО ипак "де факто" покренуо МАП (значи они се питају, не БиХ, они одлучују о путу), али су јасно нагласили да тај услов остаје. Могу љигавци који моју отаџбину зову "републиком шумском" лајати до миле воље, али нема овдје ништа непринципијелно, захтјев упућен, дат и остаје услов који не можемо испунити, пиши пропало, идемо даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

17.08.2019 11:39

2009 је Милорад био заузет размисљањем како сто висе пара од приватизације Телекома и Рафинерије преусмјерит у свој и дзепове себи блиских особа. Тад да су му понудили да удје у Несврстане он би прихватио јер му је пред оцима био само знак €.

Name

ре модрицанин

17.08.2019 13:41

јесу ли сви у Модрици тако паметни као ти ...

Name

ре ре модрицанин

17.08.2019 13:52

Само твоји сектаси из СНСД Модрица су глупљи.

Name

Ре модрицанин

17.08.2019 14:09

Миле врло добро види и справом повлаци руцну. Ста је 4 год СДС урадио, ста???!!! Како бас сад да се постављају нека питања око неког АНО и пута МАП.!!!??? Има ли за то разлог ста мислите???!!!

Name

ре ре модрицанин

17.08.2019 18:41

Како бас сад да се покрене питање о НАТОу а није за 4 године власти СЗП ? Једноставан је одговор, Додику је од изузетне вазности да удје у Савјет министара сто вјесто користе странке из федерације па му постављају услове под којим це га прихватит као партнера у власти, а врло добро знају да он каднесто обеца данас сутра вец промијени мисљење а само му нос нарасте као у Пинокиа. Теби је криво сто федералци нису на исти нацин уцјењивали СДС и ПДП. Моје је мисљење да це остат исти Савјет министара до идуце године, и да це вијеце за имплементацију мира и високи представник одлуцит да се обједине локални и опсти избори уз одредјене измјене у бирацком процесу.

Name

САМИ -- УСАМЉЕНИ

17.08.2019 10:21

Побједити на изборима апсолутном вецином је добар знак да бити велики србенда или глумити србенду је гарантиран успјех, докле цемо тако не зна нико само Амери знају они имају тапију на БИХ са оба ентитета, Ста знаци имати противнике у САД, питање је сад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

17.08.2019 10:26

Кад мјењате газде морате мјењати и политике. Била једном једна земља гдје смо били сви на своме сами себи газде.Удробисмо то зарад тудих и квазинационалних ,религијских интереса па сад висе незнамо ни ко смо ни сто смо ни куда да идемо. Идеални за пљацку ,манипулацију и слуге тудина и својих криминалаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

17.08.2019 10:29

Додик и принципијелност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

17.08.2019 10:30

Каква његова и њихова принципијелност, залосно и истовремено и смијесно како људи мијењају мисљење. Али, бојим се да це посљедице њихове накарадне политике сносити обицни народ, а они су се на сваки нацин осигурали и обезбиједили до краја зивота. Узас један, мој народе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДА БиХ

17.08.2019 10:32

Све је ово тацно и прецизно написано и зна Додик рецено му је то јавно и у лице да нема успоставе новог Вијеца министара док се не усвоји и посаље АНАП У НАТО, јер то су законске одредбе које се морају постовати и те законе, одлуке и медјународне обавезе је усвојило Предсједниство БиХ, Вијеце Министара, Парламентарна скупстина БиХ и то се мора потпуно спроводити и постовати сви усвојени закони. Заступници СНСД -а су гласали за те законске одредбе и цак Предсједавајуци Предаједниства БиХ Небојса Радмановиц /СНСД/ молио НАТО у уме БиХ да се убрза пријем БиХ у ту војну алијансу. Нема сада Додику назад, то мозе код Сњезе кад додје куци а у дрзави која је преузела медјународне обавезе то другације функционисе. Прво АНАП, па онда мандатар из СНАСД-а, а ако то Додик не зели има и других опција за формирање власти. Знаци закони се морају постовати или нема мандатара и СНСД у власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Том

17.08.2019 10:46

Све рецено, све сконтано, све тацно, Али питајте народ у рс, опет це бити за овог главног јунака насих зивота посљедњих 20 лета, МИ Који смо изасли из те Диктатуре И расути По бијелом свијету моземо само да се надамо да це И други насим путем, једино за Милета И његово друство је рс рај

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

17.08.2019 11:32

Као да он зна ста се приxало догадјало или потписивало прије десет година па он не памти ста је било прије саедам дана..Тајкуни пацају за његову власт јер им такав одговара јер могу да музу дрзаву и богате се од његовог незнања и глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тора

17.08.2019 11:53

Миле оре гдје му газда казе,све остало су босанске кориде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

17.08.2019 11:57

Неце своју војску да хране и опремају а тудју це морат ко неце своју војску хранит хоце тудју тудјусмо војску нахранили онису нас бонбардовали зар са таквом војском цинит савез онису нас осиромасеним уранијом а мицемо са њима војску хранит и опростити стосунас осиромасеним уранијом тукли и убијали насу дјецу мисањима савез цинит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

17.08.2019 12:15

Ма дзаба коментарисете и паметујете,ствар је готова бит це како САДе одлуце као и за Косово,они су главни Баја у свијету,вољели ми то или не,а ми за њих нисмо ни пола зрна бибера много смо небитни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.08.2019 08:48

И то мљевеног бибере

Name

007 Бонд

17.08.2019 12:27

Од тог МАПА нема ништа. Ако пребаце на ниво БиХ, онда ће Република Српска тражити да се поштује изворни Дејтон, а то онда значи: 1-право на војску Републике Српске, 2- право на сопствену валуту, 3- право на сопствени пасош... Хрвати и Бошњаци су 1992 прегласали Србе, и знате како се све завршило (1994 је пала ХРХБ, а 1995 је БиХ званично подељена на Сроску и Федерацију). ... И буде лу Федерација наваљивала- Р.Српска ће преко своје скупштине да делује, и распашће вам се БиХ до краја ове године. Е, онда ће Република Српска и Србија да прогласе присаједињење. И у случају војног напада Федерације на Српску- тад Србија шаље сву своју војсу на нову границу између Српске и Федерације, јер тад ће Србија бити у обавези да брани своју ново- припојену територију. -И то се завршава, напад ће бити брзо одбијен. Е, онда се Бошњаци буне, и траже Санџак. Србија пристаје, али, да се Нови Пазар, Сјеница и Тутин мења за : Дрвар, Грахово, Гламоч и Петровац. - И тако ће и бити. ... Е, онда НАТО ритиска Србију још јаче, ели, не смеју да претерају као 90-тих, јер сад немају ,,алиби'', а и боје се да Руси не дођу у Србију по позву, јер кад једном Рус добије војну базу овде- од тад НАТО нема више шта овде да тражи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.08.2019 13:02

Ти си прескоцио терапију. Кад једном потписес нема назад. Гласало се за то као и за све остало и то сад има статус медјудрзавног уговора из кога је немогуце се повуци без вло озбиљних посљедица. једно су наметнута ријесења и она се могу мјењати а друго су ријесења која се својевољно изгласају. Тако да МИлорадова прица нема основа и ОН ТО ДОБРО ЗНА једино је залосно стоп це народ да плати погубну политику са пијаце и то ВРЛО ВРЛО скупо. ЗИВИ БИЛИ ПА ВИДЈЕЛИ.

Name

Ре 007

17.08.2019 13:35

увијек сам тврдио да се испред сеоских продавница води најјаца политика. Млака пива и удри. Тамо су настала најумнија размисљања попут овог твог.

Name

РЕ бОНД

17.08.2019 16:02

Није ВРАГ толико моцан колико се прави ВАЗАН .

Name

ЗОРАН

17.08.2019 17:51

Глупљег цовјека од овог 007 Бонда у зивоту нисам ни срео ни видјео ни цуо да постоји.Благо мајци сто роди таквог генија.

Name

Незналица

17.08.2019 13:16

Демагогија размишљања прожета демократским лажима у интересу неколицине.Све то покривено отвореном истином која нема мјеста у друштву.Дупли морал,затворена врата и заборављена етика.Једносмјерна улица.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи мохиканац

17.08.2019 13:45

НАТО је у силазној путањи, зашто да ми плаћамо скупе закрпе, вријеме је да се иде другим путем "ИСТОЧНИМ"

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.08.2019 14:32

Гули

Name

ре пос.

17.08.2019 16:06

Ти да ниси мутав имао би свој пут , ограниценост није врлина него препрека сопственог напредовања .

Name

17.08.2019 14:12

Сви коментари супља прица. Ако мора да потписе ста онда,несмије се тако рузно писати Срби су стара културна нација?

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

17.08.2019 14:35

Овај слуцај са Дудуком није ниста ново. За 20 дана це бити други криви као увијек до сада, само он не. Брука!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Повуци а мало га и потегни

17.08.2019 17:54

Бандо идиотска. Сада се ради бити или не бити за РС а не о Додику. Сви би требало да га подупремо у вези НАТО злоцинацке алиансе а не да пљујемо по њему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

17.08.2019 21:16

Све те разумијем,све твоје аспирације.али нема висе пара од Телеком па да пријетиш. Можда да продаш и Електропривреду за једно 2милијарде.па да добијеш опет пар година мира.да можеш срасти а да не исцес пара али и то се потроши опет це те запад стиснути.размисли дођи можеш ли против Запада.

Name

Сербо64

17.08.2019 18:03

мајсторе, пусти шупљирање има ли члан предсједништва ВХ , твоју и твог предсједника, подршку за став српског народа - НЕ у НАТО....просто до бола, ДА или НЕ. Хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

18.08.2019 08:02

А исто мисли и његова менторица,баба Биљка, која је својим вокабуларом ,"без Ч и Ћ" иритирао јавност глумећи велику Српкиња и мрзећи војску "Бањој Луци, а он одговори: ''Ја сам је спасио.'' И ја му вјерујем. Морало се стати. А почели су с друге стране, пели су се на Велебит. И то, замислите, велики наши војни стручњаци никада нису запажали. Али на једној сједници владика Хризостом је обавијестио Скупштину да је Хрватска војска на Велебиту. А то је два-три мјесеца прије почетка “Олује”. И ето она све знала ,а ми сад остадосмо без народа,привреде,још мало и неких других принадлежјости које су она и Рудоња дали јер јеХолбрук спасио Бања Луку.... Занимљива свједочења,за озбиљне националне и сваке друге анализе и мишљења у изградњи јединства нације! Ко нас је водио? Куку нама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

19.08.2019 06:58

И шта сад, оћемо у НАТО Срби, добро да је председник промијенио мишљење

ОДГОВОРИТЕ