Џаба пеглање дугова: ЖРС тражи 60 милиона КМ

“Жељезнице РС” добијају сваке године 25 милиона марака субвенција из буџета РС, али в. д. директора овог предузећа, Зоран Илинчић, тврди да то није довољно и да је непходно два и по пута више!

Република Српска 17.08.2019 | 08:30
Џаба пеглање дугова: ЖРС тражи 60 милиона КМ
– У садашњим условима, с обзиром на то да имамо дотрајале возове и пруге, који изискују много трошкова да би саобраћај био безбједан, оптимално би било да примамо 60 милиона КМ субвенција годишње – каже Илинчић.

Субвенције су намијењене за подршку путничком саобраћају и за одржавање инфраструктуре и практикују се и у другим европским земљама, па и оним најразвијенијима. Проблем је, међутим, што, за разлику од западноевропских држава, који новац дају углавном да би подржале иначе комерцијално неодржива путовања возовима, у РС се тај новац троши на крпљење пруга и локомотива, а у протеклом периоду је, неријетко, био кориштен и за плате запосленима.

Издашне субвенције добијају и жељезнице у региону. Тако „Хрватске жељезнице“ од државе примају више од 62 милиона евра годишње за подршку путничком саобраћају. Железнице у Србији су подијељене на 4 предузећа, од којих два, „Србија воз“ и „Инфраструктура“, још увијек примају субвенције од 10-ак милиона евра годишње. Мада је ресорна министарка Зорана Михајловић најавила да ће те субвенције бити смањиване и на крају укинуте, познаваоци прилика упозоравају да путнички жељезнички саобраћај субвенционишу и Француска, Њемачка и Швајцарска. 

“Жељезнице Републике Српске” су, након дугогодишњих вртоглавих губитака, прошлу годину завршиле у плусу од 28,5 милиона КМ, захваљујући “пеглању дугова” уз помоћ кредита Свјетске банке, а смањен је и трошак за радну снагу, јер је број запослених са 3.098 сведен на  2.390.

Ипак, субвенције су и даље неопходне, а биће, тврде познаваоци прилика, потребне чак и у случају најоптимистичнијег сценарија: ако се за коју годину број радника и трошкови сведу на минимум, а”Жељезнице РС” се изборе за свој дио колача на европском тржишту превозника.

(Српскаинфо)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

17.08.2019 06:33

Видили ста се у комсилуку ради па хоце и они..а да ли сте зарадили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.08.2019 14:51

Колика је глупост узимати примјер једне Француске. Њемачке итд. говори податак да један обични воз у Француској има већу вредности од ЗРС. Нико се неће да запита и гледа економски опстанак реалне могућности исплативост и опстанка жељезница је једно могућа у уједињењу пословања у БиХ. Знам да то многи чекају на осуде али је то реалност. Зашто? Па имали логике и колики су трошкови одкаци и закачи на свако три станице имали исплативост куповине савремених машина за одржавање пруге на малим километрима а машине коштају милионима то је само кап а да неприцамо о привреди. Само један сегмент жељезна руда да се стотина то фактички гаси ЗРС. Ја сам ипак за да људи раде

Name

XXЛ

17.08.2019 06:41

КОЛИКО СТЕ ЗАПОСЛИЛИ НЕРАДНИКА ТЕСКО ДА БИ ВАС И АМЕРИКА ИЗВУКЛА ИЗ КРИЗЕ....А И ДАЉЕ ПРИМАТЕ ..А ВАМО ПРИЦАТЕ ДА ИМА ВИСАК ЉУДСТВА...МА ДАЈЈЈЈЈЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САЛЕ СЛОВЕНАЦ

17.08.2019 06:59

МАЛО ЈЕ ТО ПАРА ЗА ДНС , ТРЕБА АМОРТИЗОВАТИ ИЗГУБЉЕНА МЈЕСТА У ВЛАДИ, ГРАДУ ПРЕДОРУ ......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грант Средства

17.08.2019 07:18

Дрзава је власник инфраструктуре, а повезана предузеца слузе за управљање и одрзавање. Нпр. предузеце за управљање аутопутевима, нема капацитете да из властитих прихода финансира капиталне пројекте. Исти је слуцај и са предузецима у оквиру локалних заједница (Топлана, Водовод...) која управљају инфраструктуром. Локална заједница, властитим средствима или кредитним задузењем, налазе или одобрава пројекте, који подразумијевају знацајнију реконструкцију или изградњу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Укините зељезнице

17.08.2019 07:59

Никоме то нетреба. Нема привредw, нема путника. А стравицан број радника. Немамо ни здравство како треба. Возајте сто треба ауто путем,ваља вравати и те дугове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

18.08.2019 15:17

Боље да укину камионски лоби и подстицај на пропалу пољопривреду.

Name

Катанац

17.08.2019 08:07

Само сте стетоцина висе, у оваквим околностима, а стање је такво да немозете бити функционални!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једино исправно је

17.08.2019 08:45

Довести струцне квалификоване руководиоце на све позиције без страначке припадности.Све ће леци на своје мјесто а и плате ће бити задовољавајуће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домино ефекат

17.08.2019 11:40

Довести струцњаке!Не постоје струцњаци за зечјезнице када је проблем такве врсте. Струцњаци, цасни, одговорни требају прво од врха власти па до локала. Ланцана пропаст!Све полази од пљацке криминалне власти, унистене привреде, мали број становника, итд...Ниста није функционално и од интереса друствене заједнице, само мафијаских кругова.

Name

Директ

17.08.2019 10:31

Влада РС, Зељезнице РС и њихове реформе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Машиновођа

17.08.2019 13:36

Само Симо Цвјетковић може извући жељезнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колапс, једно та другим

17.08.2019 14:54

Симо и било ко, само мозе извуци зељезнице на отпад,да се искористи та старо гвоздје. Нефункционално, непрофитабилно у разваљеном привредном систему.

Name

Поједностављено

17.08.2019 17:13

Драги зељезницари, није довољно само странацки добити посао и заокрузити тога или некога сто вас је наговорио. Радницка борба је супротмо од тога, увијек бирајте за своје добро ма која власт била,ако видите да вас вуку у провалију и несмијете бити ограницени, само на зељезнице.Радницка солидармост треба да је сила која дрзи или руси власт. А Ви упорни ко мазге, други мисле васим мозгом. Е тако се то пропада....

Name

Загор

17.08.2019 17:44

Тако је само Симо Цветковиц,добар за све,највисе за свој дзеп

Name

Загор

17.08.2019 17:44

Тако је само Симо Цветковиц,добар за све,највисе за свој дзеп

Name

КоЛектор

18.08.2019 08:42

Петко Станојевић+Симо Цвјетковић=тренутна ситуација Нема шта, доказано неспособан!

Name

Загор

17.08.2019 15:29

слазем се са овим једним,само Симо Цветковиц,истински борац за себе и свој дзеп

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖРС ЗВОРНИК

17.08.2019 16:56

Нико нас више неће спасити.Крађа криминал мито нестручност све фо је довело до катаклизме жељезнице.У звлрнику нафта цзрила на све стране, све видели и знали : Ново, Никола шеф станице шеф вуче а и многи радници само они шутили Никола претио а неки његови радили на транспорту исте.Некада давни и паре за отпремнине испариле, новац за лосао у коверат и зна се коме.Ноћни рад у станици био укинут због мита и љубимице.Лажни уверења и диплома пуне латице, измишљали да су некада радили на жељезници а све под командом шефа.Једни папари товарнице прате воз а друге се лично носе у фабрику Бирач.Бивши и садашња радница награђени већим и незаслужним коефициентом.И свашта још и годинама траје па се надамо бољем.Д нема боље док се огромна вечина руководства не смдни и казни господине ганерални.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.08.2019 06:59

Вратите нам Нову, све ће пропасти, биће и вишка свега.

Name

Треба Имати Петљу

18.08.2019 10:41

Друзе, пријави незаконите активности, немој паламудити упразно! Директор ВВ, Ново Паниц и јест смијењен, након сто су слицне ствари угледале свјетлост дана! Јел' посао генералног директора да први сазна, оно сто је у зони одговорности низих организационих нивоа?!