Синоћ почео 25. Сарајево Филм фестивал

Премијером филма “Син” редитељке Инес Тановић и уручењем Почасног Срца Сарајева признатим редитељима Павелу Павликовском и Алехандру Гонзалесу Ињаритуу, синоћ је почео 25. Сарајево Филм фестивал (СФФ) на коме ће до 23. августа бити приказано 270 филмова из 56 земаља, у 18 програма.

Босна и Херцеговина 17.08.2019 | 07:47
Синоћ почео 25. Сарајево Филм фестивал
Славни мексички редитељ, оскаровац, Ињариту, примајући Почасно срце Сарајева из руку директора СФФ Мирсада Пуриватре, рекао да је почаствован и да му се испунио сан да дође у Сарајево и то признање подијели са својом породицом, драгим пријатељем Павелом Павликовским, али и другима попут Даниса Тановића.

– Када остарите, почнете више да бринете о раду свог срца, а ја сам управо напунио 56 година и добио најбољи поклон, ново срце – истакао је Ињариту.

Примјетио је и да се консантно понављају грешке и да живимо у свијету у коме је све могуће.

– Оно што волим код филмских фестивала јесте што су они акт љубави, али и отпора диктатури или фашижму, као простор различитости, разумијевања. Мислим да су у свијету у коме живимо фестивали мјехури реалности у којима би сви вољели да живе, гдје прихватамо друге чак и када се са њима не слажемо – истакао је Ињариту.

Павликовски се присјетио да је 1981. погледао филм “Сјећаш ли се Доли Бел” (Емира Кустурице) у који се “потпуно заљубио” и доживио га као “љубавно писмо Сарајеву”. 

– Желио сам да снимам филмове, али и да посјетим Сарајево, што сам више пута учинио током претходних деценија. Видио сам га у различитим фазама, током рата, након рата, и увијек ме испуњавало снажним емоцијама. То је град пун парадокса, али снажног срца, које је снажније од сваке идеологије, национализма. То је моћно срце и овај фестивал је израз тога – истакао је Павликовски, чији је филм “Хладни рат” отворио прошлогодишње издање СФФ.

Оснивач и директор СФФ Мирсад Пуриватра је истакао да славе мали, али значајан јубилеј, 25 година фестивала и 25 година од завршетка рата.

– Прије 25 година смо били врло емотивни и ентузијастични и жељели смо да поново вратимо свјетлост граду како је било прије рата. Много година касније фестивал је постао, надам се, значајан за све филмске професионалце југоисточне Европе – рекао је Пуриватра и изразио задовољство што Почасно Срце Сарајева уручују двојици аутора који су потпуно посвећени очувању есенције филма у његовој љепоти и магији.

Конкуренција
У конкуренцији за награде “Срце Сарајева” су 53 филма, распоређена у 4 такмичарске селекције – играни, документарни, кратки и студентски филм, а програм је представила селекторка Елма Татарагић.

Прије церемоније отварања у Народном позоришту, гости фестивала су прошетали црвеним ћилимом, гдје их је дочекао велики број грађана и медија.

(Тањуг)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Дзоо

17.08.2019 07:56

Људи моји Сарајево пуно ко сибица јели могуце оволико туристаКад це наса БЛ несто овакво одрадити .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

17.08.2019 10:39

Џафере, не брини ти за Бањалуку.

Name

Ре СВИМА

17.08.2019 13:55

Само прије пар година амбасада САД је позивала своје градјане да у сироком луку обилазе Сарајево, послије пуцања по амбасади, као и послије убиства два војника у Раиловцу код Сарајева.

Name

Ре Са стране

17.08.2019 14:58

Био сам синоћ до два сата човјек је управу. Невјероватно колики број туриста, једноставно немозес се кретати а мјесто за окрепљење чекаш.

Name

Горан

17.08.2019 08:29

Лудница у Са , крцато од туриста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

17.08.2019 09:13

Па људи мооји оцему ми прицамо.Просле године Сарајево је посјетило преко милиун туриста, Сарајевски аеродром је превезао милион путника и превазишо све своје капацитете сад се додатно просирује. За Сарајево филм фестивал се слије хиљаде и хиљаде туриста град је пун ко шибица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗВОРНИК

17.08.2019 09:21

Сарајево као да је центар свјета пролазим поред родитељског стана свратим да се поздрqвим са комсијама 9 станога у згради 5 станова срби сви ту зиве раде а мои продали и то србину из зенице а мој зивот продзе у зворнику граду од 500 метара али има корове да једемо ал да србујемо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

17.08.2019 10:38

Што се не вратиш у Сарајево? Не верујем да те ико држи везаног у Зворнику.

Name

Искрено

17.08.2019 11:04

Био сам синоц у сарајеву,права царолија,хиљаде туриста,све ради,пуно све ко сибица,е мој Додик а и ми с тобом,само србујмо а они се развијају...ово искрено гиворим,треба признати колико су они испред нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ек

17.08.2019 12:24

Цитам коментаре, и видим да вецина нема у себи злобе кад се ради о нецему позитивном, а позитивног назалост немамо цесто. А зар не би било јос нормално, да конацно скупа упрегнемо да бисмо несто добро направили?!

ОДГОВОРИТЕ