Умрла дјевојчица: Да ли је била грешка љекара?!

Двогодишња дјевојчица преминула је јутрос у Здравственом центру у Сурдулици након што јој је синоћ позлило на Власинском језеру, али су родитељи морали сами да је транспортују до најближе здравствене установе јер су љекари хитне помоћи рекли да не могу да дођу на лице мјеста.

Србија 16.08.2019 | 14:31
Умрла дјевојчица: Да ли је била грешка љекара?!
Како је речено новинарима Југмедие у ЗЦ Сурдулица, и поред напора љекара, дјевојчица је изгубила борбу са животом, а узрок смрти ће утврдити обдукција.

Како преносе, након што је дјевојчици позлило, родитељи су позвали Хитну помоћ у Црној Трави гдје им је речено да не могу да изађу на терен, док им је у Сурдулици у овој служби препоручено да сами транспортују дјевојчицу до најближе амбуланте јер “тренутно немају возило које би могли да пошаљу”.

У Здравственом центру у Сурдулици кратко је потврђено за портал “Југмедиа” да је двогодишња девојчица преминула, уз обећање да ће их директор ове здравствене установе контактирати.

Директорка Дома здравља у Власотинцу докторка Милена Станковић Митровић каже да љекар Хитне помоћи из Црне Траве није могао да изађе на терен јер је морао да испоштује званичну процедуру. 

– Тачно је да Служба хитне помоћи нема санитетско возило у које могу да ставе кисеоник, али имају возило са носилом којим могу да транспортују пацијента. Међутим, доктор, који је ноћас био у смјени, радио је сам. Он као једини љекар не смије да напусти Дом здравља. Постоје ту законске нормативе које заиста морају да се испоштују. Јесте да је Црна Трава територијално близу Власинском језеру и наравно да када је овако нешто у питању, ту нема говора, мора да се реагује. Љекар је највјероватније савјетовао да се дијете довезе до прве амбуланте. Могуће да је љекар, иначе, морам да кажем, са дугогодишњим искуством и јако привржен свом послу, поменуо да немају кисеоник, али није у томе проблем. Он је само поштовао процедуру – наводи Станковић Митровић.

Она додаје да Црна Трава заправо нема Службу хитне помоћи, али да љекари, који су иначе “у мањку” увијек реагују када су овакви случајеви у питању.

– Проблем је у томе што Власинско језеро територијално припада Сурдулици, па тако и здравствене услуге, али је географски ближе Црној Трави, Власотинцу, па и Лесковцу. У таквим критичким моментима људи се одлучују да се запуте прије у Лесковац него у Сурдулицу. Да не причам о томе што сама Црна Трава има проблем са недовољним бројем љекара – истиче она.

На самом Власинском језеру, које је један од највећих туристичких центара на југу Србије, постоји само једна амбуланта, али не постоји здравствена служба са 24-часовним радним временом.

(Југмедиа.рс)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Зоран

16.08.2019 13:13

Није проблем само недовољан број љекара, него и неодговорност и нестручност. Како могу љекари који се баве политиком бити и у медецинској области ажурни и будни. Није лијечење вожња бицкла, да се не заборавља, а усавршавању да не говоримо. У РС се сигурно на хиљаде смртни и скроз извјесних случајева може приписати бахатости појединих неодговорних љекара, који никада неће за чисте греске одговарати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакица

16.08.2019 13:35

Туга за породицу сауцесце

ОДГОВОРИТЕ
Name

помен

16.08.2019 13:51

мали андјеле некате господ сада цува гледајнас са неба садаје касно пребациват кривицу требатесе дрзат хипократове заклетве и тоје све

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММ

16.08.2019 19:27

Срце мило,поцивај у миру.Искрено сауцесце породици.