Почиње Бундеслига: Бајернов пад - сад или никад!

Чини се да Дортмунд и Лајпциг имају капацитет да коначно зауставе доминацију Бавараца.

Фудбал 16.08.2019 | 15:36
Почиње Бундеслига: Бајернов пад - сад или никад!
Први пут после доста времена фанови Бундеслиге се припремају за нову сезону не знајући ко ће за девет месеци подићи чувену Салатару намењену новом шампиону Немачке. Актуелни владар Бајерн из Минхена отвара потеру за осмом узастопном титулом у петак увече против Херте, али и Борусија из Дортмунда и Лајпциг имају своје амбиције и потрудиће се да им покваре све планове ове сезоне.

БОРБА ЗА ТИТУЛУ

Јасно је зашто многи виде Баварце на врху и следећег лета, посебно након што је прошле сезоне Борусија несрећно изгубила огромних девет бодова разлике и поклонила „мастершале“ великом ривалу. Шампиони улазе у другу сезону под Ником Ковачем, иако је хрватски тренер био у опасности да изгуби посао чим су резултати били у ћорсокаку. Минхенски клуб је током лета уложио доста у реновирање одбране како би решио дефанзивне проблеме (куповина светских шампиона Ернандеза и Павара за 115.000.000 евра), док је недавни долазак Ивана Перишића из Интера одговор на празнине настале одласком Арјена Робена и Франка Риберија из клуба током лета.

Њихов главни противник ће несумњиво бити Борусија из Дортмунда. Око овог тима током лета је било доста позитивне енергије посебно јер је тренер Лусијен Фавр продужио уговор и наставио амбициозан пројекат. Милионери су се понашали у складу са надимком и уложили чак 130.000.000 евра у појачања, а долазак асова као што су Торган Азар или Јулијан Брант, затим и повратак Матса Хумелса јасан су наговештај амбиција овог тима. Опште је мишљење да још од ере Јиргена Клопа Борусија није имала овако јак састав и да има врло добре шансе да се домогне шампионске титуле поред Бајерна који још увек покушава да се појача.

Што се тиче Лајпцига, Црвени бикови прошле сезоне нису били претња водећем тандему, али наступајућа сезона – у којој славе и десет година од оснивања клуба – могла би да буде мотив да барем један трофеј стигне на исток Немачке. Пројекат Ред Була и даље је међу најомраженијим у остатку Немачке и представља антитезу свега што немачки фудбал јесте и због чега је атрактиван. Али ту су квалитетни фудбалери који свакако могу да се носе са играчима Бајерна или Борусије. Током лета потрошено је око 52.000.000 евра на надоградњу ионако одличног тима који предводе Упамекано, Вернер или Јусуф Поулсен, а ту је и нови тренер Јулијан Нагелсман (стигао из Хофенхајма) од кога очекују да приближи Лајпциг борби за титулу.

ФАВОРИТИ ИЗ СЕНКЕ

Док су многи типовали на Бајер из Леверкузена као на изазивача за Салатару још прошле сезоне, овај тим се на почетку нашао у зони испадања и тек доласком Холанђанина Петера Боша уместо смењеног Хајка Хелриха успели су да пронађу праву форму. Након летњих припрема и добрих инвестиција на трансфер пијаци (Демирбај, Амири и Муса Дијаби) уз останак сјајног Хаверца у Бајеру се надају да ће остварити минимум амбиција, а то је пласман у топ четири тима Бундеслиге.

Слично као у Лајпцигу и у Борусији из Менхенгладбаха се надају новом почетку с новим тренером, талентованим Марком Розеом који је стигао из Ред Бул Салцбурга. Прошле сезоне Ждрепцима је промакла Лига шампиона за само три бода, али је овај клуб успео да задржи већину фудбалера (изузев Азара) који имају солидно искуство и квалитет да нападну сам врх.

Нова сезона могла би да донесе и нови повратак Вердера из Бремена, некадашњег шампиона који се коначно пробудио и изашао из просека. Фанови на северу Немачке су опасно „наложени“ након прошлогодишњег осмог места, а талентовани играчи као што су Максимилијан Егештајн или Милот Рашица под вођством одличног младог тренера Флоријана Кофелда могли би да врате Вердер на међународну сцену.

Не треба никако заборавити у овој причи и Волфзбург који се после два узастопна битисања у баражу за опстанак прошле сезоне изборио за Лигу Европе. Вукови су довели неколико добрих појачања попут Ксавера Шлагера и Кевина Мбабуа који ће уз новог тренера Оливера Глазнера пробати да издигну клуб из града Фолксвагена на још већи ниво.

Ајнтрахт је продао Луку Јовића, али довео и замену у виду Дејана Јовељића, па ће са Мијатом Гаћиновићем и Филипом Костићем и даље имати српску осовину у борби за што бољи пласман и барем Лигу Европе. Излазак на међународну сцену после неколико година сања и Херта која је у сврху тог циља продужила за још сезону позајмицу Марка Грујића из Ливерпула. Србин је прошле године био један од најбољих играча Старе даме, а биће адут и новог тренера Анте Човића. Матија Настасић и Шалке пролазе кроз турбулентан период и транзицију после лоша сезоне, а ни репрезентативац Милош Вељковић из Вердера нема чему да се нада након пропуштених припрема због повреде и доласка Омера Топрака из Борусије Дортмунд.

НОВАЈЛИЈЕ

Као првопласирани тим из Цвајте који се вратио после само једне сезоне у нижем рангу, Келн спада међу фаворите да лако опстане у Бундеслиги следеће године. Истина, тешка победа недавно у купу над друголигашем Вехеном мало је продрмала читав клуб, али нови тренер Бејерлорзер има на располагању добар тим и искусног Антонија Модеста који је за бундеслигашке услове права голгетерска звер.

За разлику од Јарчева, Падерборн, тим који је у септембру 2014. чак био и првопласирани у Бундеслиги, прошао је од тада најчуднији фудбалски пут. Уместо да заврше у Регионалној лиги пре равно две године, они су на уштрб Минхена 1860 за зеленим столом опстали у трећој лиги и за само две сезоне чудесно дошли до елитног ранга. Можда чак и да то сами нису хтели...

Слична је прича и са трећим новајлијом из Цвајте Унионом из Берлина који је кроз бараж срећно захваљујући головима  у гостима, избацио Штутгарт и први пут у историји ушао у највећи ранг немачког фудбала. Општи је утисак је да ће баш ова два клуба бити најсрећнији уколико и догодине опстану у највишем рангу немачког фудбала.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар