Вријеме на јесен: Олује на Балкану, могуће и поплаве

Амерички метеоролошки сервис АццуWеатхер објавио је европску сезонску прогнозу за јесен 2019. године према којој се за подручје Балкана предвиђа олујно невријеме, јака грмљавина и киша, какве су се јављале и током љета.

Босна и Херцеговина 16.08.2019 | 09:26
Вријеме на јесен: Олује на Балкану, могуће и поплаве
Јаке кише падаће по неколико дана заредом што ће створити предуслове за покретање клизишта и поплава. Овакво вријеме највише се предвиђа у октобру и новембру. С одмицањем јесени, смањиваће се ризик од јаких грмљавина.

На Балкану се очекује да ће температуре остати близу или мало ниже од уобичајених за ово доба године.

Широм Балканског полуострва температуре ће се кретати око просјека или нешто ниже. Потенцијални продор хладног ваздуха са сјевера и истока донијеће пријетњу обилнијег снијега из Мађарске и Румуније у Србију и Босну и Херцеговину.

– Често нестабилно вријеме могло би негативно утицати на пољопривреду и активности на отвореном широм регије – рекао је Тајлер Ројс метеоролог АццуWеатхера.

За разлику од већег дијела Европе гдје се током јесени могу очекивати температуре изнад нормале, у источној Европи могућ је оштрији прелаз на хладније вријеме. 

Јесен може почети благим температурама, али се предвиђа да ће удари хладног ваздуха бити учесталији од октобра до новембра.

Како новембар буде одмицао, ниске температуре постаће све ниже, а понекад ће се имати утисак да је децембар или јануар.

Сњежне падавине могуће су у новембру у цијелој источној Европи. Олујни вјетрови очекују се и у Великој Британији, Француској, Холандији и Данској, а постоји и опасност од поплава. Насупрот томе, Португал и Шпанија ће се суочити са несносним врућинама које ће донијети и ризик од пожара.

Током септембра ће бити топло и суво вријеме које ће захватити и југ Француске, а нагла промјена очекује се у октобру због олуја које долазе са Атлантика.

Подручје од Француске до Пољске имаће благу јесен без великих киша – већину септембра ће у Паризу, Берлину и Варшави бити око 20 степени, а промјене се очекују крајем новембра.

(Аваз)

Коментари / 0

Оставите коментар