Алармантно: За воланом све више пијаних лица

У првих шест мјесеци ове године у вожњи под дејством алкохола у РС из саобраћаја је искључено 8. 489 возача - подаци су МУП-а Републике Српске.

Република Српска 16.08.2019 | 07:42
Алармантно: За воланом све више пијаних лица
У првих шест мјесеци ове године у вожњи под дејством алкохола у РС из саобраћаја је искључено 8.489 возача, док је у истом периоду годину дана раније то био случај са њих 6.979.

"То је за 1.520 возача или 21 одсто више него прошле године", потврђено је "Независним" у МУП-у РС.

Из ове безбједносне агенције наводе да је у посматраном периоду из саобраћаја искључено и 313 возача због вожње под дејством дрога или психоактивних лијекова.

"По истом основу прошле године у том периоду искључено је њих 139", истакли су у МУП-у.

Никола Ћопић, инжењер за безбједност саобраћаја у "Аутопутевима РС" и члан Координационе групе за безбједност саобраћаја РС (БС РС) казао је да количина од 0,5 промила алкохола у крви повећава ризик од саобраћајне незгоде два пута, са једним промилом ризик од настанка незгоде седмоструко је већи, а код 1,4 промила двадесет пута већи.

"Опште је познато да алкохол, као и опојне дроге, повећавају самопоуздање возача и смањују осјећај одговорности и могућност опажања док истовремено продужују вријеме реакције возача, што у коначници доводи до кршења саобраћајних прописа и у великој мјери повећања броја незгода, нарочито оних са најтежим посљедицама", појаснио је Ћопић. Иако је, како каже, алкохол један од најчешћих узрока саобраћајних незгода са најтежим посљедицама, према подацима МУП-а РС, видно је повећање броја и других алкохолисаних учесника у саобраћају - пјешака или бициклиста, што је, по његовом мишљењу, заиста поражавајуће.

С обзиром на велики број медијских кампања, наглашава Ћопић, реализованих од стране кључних субјеката у безбједности саобраћаја и посвећених повећању нивоа безбједности саобраћаја у Српској кроз промјену ставова код возача, немогуће је да учесници у саобраћају  нису упознати са опасностима и посљедицама које носи конзумација ових средстава.

"Свједоци смо и чињенице да су припадници МУП-а повећали број контрола како у мјесецу превенције, тако и у осталим мјесецима, и улажу невјероватне напоре у циљу сузбијања ових проблема", додаје Ћопић.

Навео је да додатно утиче на повећање броја незгода то што је велики број градова широм РС окарактерисан као мјесто доброг и не тако скупог провода, те на тај начин представља атракцију посјетиоцима из региона који неријетко учествују у саобраћају у алкохолисаном стању. Уједно, апеловао је да, уколико неко планира да конзумира алкохол, користи алтернативне видове превоза, те да никако не управља возилом под утицајем алкохола.

Факти
0,5 промила алкохола два пута повећава ризик од незгоде
1 промил ризик од настанка незгоде седмоструко већи
1,4 промила двадесет пута већи ризик да се догоди незгода

(Независне новине)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Мноого брате

16.08.2019 06:18

Скоро 8500 возаца за сест месеци искљуцено из саобрацаја. Трагицно.Ако се овај тренд настави за коју годину це мало ко имати возацку дозволу у дзепу. Ко казе да органи реда не раде ниста? Неки возаци постају имуни на било какве забране и објасњења, засто се не вози под дејством опијата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синиса

16.08.2019 07:04

Собзиром да не помажу кампање против вожње у пијаном стању, тебају се повећати казне. Типа да се одмах одузме возачка дозвола на 2 године, током казне дужни су да се оду на неке радионице гдје ће се њима показати зашто не треба да возе у алкохолисаном стању (наравно о њиховом трошку)

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре синиса

16.08.2019 15:47

Позитивно размисљање! Али прво уредит дрзаву па онда законе.

Name

ПРАВДА

16.08.2019 07:14

ВОЗАЦИ , ТЈ ЉУДИ МАЊЕ ПИЈУ НЕГО ЛАНИ, И СВЕ МАЊЕ ЈЕР НЕ МОГУ ФИНАНЦИЈСКИ, САМО СТО СТЕ ВИ ОВЕ ГОДИНЕ, И СВАКИ ДАН СВЕ ВИСЕ ПОСТАВИЛИ ПОЛИЦИЈЕ ПО ПУТЕВИМА ДА БИ КАЗЊАВАЛА И ПУНИЛА БУДЗЕТ КОЈИ СТЕ ВИ У ВРХУ ВЛАСТИ ОПЉАЦКАЛИ. КАЗЊАВАЈУ СЕ НАЈСИРОМАСНИЈИ ЉУДИ КОЈИ ПОПИЈЕ ЦАСИЦУ РАКИЈЕ ОД УМОРА И КОЈИ ВОЗЕ ЈЕФТИНА АУТА А ОНИ КОЈИ ВОЗЕ БИЈЕСНА АУТА ЛУДУЈУ ЦИЈЕЛУ НОЦ ,НИКО ИХ НЕ ЗАУСТАВЉА. ДА ИХ ЗАУСТАВЉА И ИСКЉУЦУЈЕ НЕБИ ВЕЦИНА СТРАСНИХ НЕРЕЦА ДОГАДЈАЛА СЕ ОКО 3 ИЗА ПОНОЦИ. ТАДА СЕ ВЕЦИНА УДЕСА СА СТАСНИМ ПОСЉЕДИЦАМА ДЕСИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коментар

16.08.2019 08:06

Не могу вјеровати да постоје идиоти који оправдавају "чашицу ракије" и волан у интеракцији

Name

Миле

16.08.2019 08:06

Барав у правуси сто постоПравда.На релацији Лактаси -Разбој гдјесу недавно погинули момци тоје било иза два сата послије поноци.Сада су на релацији од 20км. ставили церири радара сједе по цијели дан у ауту аута раде клима ради даби зауставили само оне који прекораце брзину од пет км.Нигдје на свијету нема казне ако возис 10% висе од ограницења.А по ноци када јадна омладина хода и пије тада наса народна полиција је у дубоком сну.Али треба ове јаднике који раде ујутро њих тркељисати и отјерати ово мало радника стоје остало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

16.08.2019 12:26

Чуј, "јадна омладина"?! Има ли та омладина ћаћу и матер да их васпитају?! Ко их научи да је локање и дрогирање алкохолом позитивна ствар?! Да по једном таквом "омладинцу" ставе по једног полицајца, опет би гинули и убијали друге по путу. То само треба дерати по џепу истог момента. Најбоље би било одузети му ауто, а то га највише боли! Свако добро и свако зло полазе из куће.

Name

007

16.08.2019 10:42

Само оштре санкције,као одузимање возаче и поновно полагање за 5 година,можда могу смањити ове опасности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

16.08.2019 11:56

У нормалној дрзави кад полози за возацку нема рок вазења сем за професионалце а код нас сваких 10 година.Регистрација возила је на две године и заврсис за неких сат времена са свим а код нас је техницки вазеци за једну годину и изгубис пола дана.У њемацкој просјецна плата 1800 евра а гориво око 1,5 евра код нас просјецна наводно 900 км а гориво око 2.30 км.

Name

Ре:

16.08.2019 12:29

Да, и она настави локати и возити без дозволе, и...? Не постоји опасније зло од алкохола! Такав овисник ће и своју дјецу да побије, само да дође до дневне дозе!

Name

Бакица

16.08.2019 13:47

Повецати казне ,одузимати возацку дозволу трајно као и аутомобил који се саље под пресу па на старо гвозде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

16.08.2019 16:05

Није ауто крив што га будала вози. Боље је законски ауто додијелити некој хуманитарној организацији, а претходном потенцијалном убици одрати кожу с леђа.