Покварена храна написала 66 казни у Бањалуци

Минимална казна која је предвиђена ако се пронађе покварен производ у промету код предузетника је 1. 000 КМ, док је за исти прекршај за правно лице предвиђена минимална казна од 2. 000 КМ, а за одговорно лице минимална казна од 300 КМ.

Република Српска 16.08.2019 | 07:34
Покварена храна написала 66 казни у Бањалуци
Инспекција за храну издала је у првих шест мјесеци ове године 66 прекршајних налога на подручју града Бањалука у износу од 36.350 КМ због покварене хране, коју је пронашла током контрола прехрамбених производа у граду, потврђено је за "Независне" из Одјељења за инспекцијске послове.
 
Према њиховим ријечима, контрола прехрамбених производа врши се континуирано, односно свакодневно, а у љетном периоду су контроле још више појачане.

"Појачане су контроле у објектима брзе хране, посластичарницама, објектима у којима се врши припрема точеног сладоледа, као и надзор над припремом хране у маркетима", рекли су у Одјељењу.

Минимална казна која је предвиђена ако се пронађе покварен производ у промету код предузетника је 1.000 КМ, док је за исти прекршај за правно лице предвиђена минимална казна од 2.000 КМ, а за одговорно лице минимална казна од 300 КМ.

"Извршено је узорковање и испитивање сладоледа за уличну продају на осам локација. Испитивање су обавили Институт за јавно здравство и Ветеринарски институт 'Др Васо Бутозан' у присуству градског инспектора за храну", истакли су у овом одјељењу.

Резултати суперанализе показали су да је седам узорака било исправно, а код једног узорка утврђена је неисправност због чега су предузете законом предвиђене мјере.

"За покварене производе су изречене новчане казне и друге законом прописане мјере везано за уништење истих", казали су у Одјељењу.

Додали су да су у промету затечени производи истеклог рока употребе, те готова јела у којима је анализом утврђено да испитиване вриједности појединих параметара превазилазе референтне вриједности прописане правилником.

"Казне за промет неисправног сладоледа су у висини од 2.300 КМ. За производе истеклог рока употребе и готова јела у којима испитиване вриједности појединих параметара превазилазе референтне вриједности прописане правилником код предузетника су у висини од 1.000 КМ, а код правних лица у висини од 2.000 КМ и одговорна лица у правним лицима у висини од 300 КМ", појаснили су у Одјељењу за инспекцијске послове.

(Независне новине)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Скептик

16.08.2019 05:39

Ако подијелимо 36.350 КМ са 66 казни добијамо износ од 550 КМ по једној казни. А тај износ тровачи зараде за једну ноћ. Драга инспекцијо, немојте нас замајавати са таквим саопштењима јер вријеђате основну људску интелигенцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кажем

16.08.2019 06:57

Ма људи ни руке не перу, па мислиш да их је брига шта једу. Када су биле поплаве, многи су се љутили што им скрећеш пажњу, кажеш да не би требали пити воду са чесме барем док се стање не смири. Нису криве ни институције колико смо криви ми. Криви смо ми.