Изетбеговић: Палмеров интервју наљутио Додика

"Данас је требао бити састанак, али, колико сам чуо, господин Додик се наљутио на један интервју који је дао господин Палмер, гдје се спомињала црна листа и господин Додик и одлучио је у задњи час да повуче свога представника. Данас је у Предсједништву БиХ требао бити састанак гдје би се радило на томе да се направи један АНП гдје би војни дио био минималан, вјероватно и координисан са оним што тражи српска страна, а тежиште би било на цивилном дијелу и то би био по мени тај компромис".

Босна и Херцеговина 15.08.2019 | 22:52
Изетбеговић: Палмеров интервју наљутио Додика
Предсједник Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић, гостујући у Дневнику 2 Федералне телевизије, казао је да се још увијек нада како ће бити постигнут компромис о питању Годишњег националног програма (АНП).

"Српска страна упорно инсистира да БиХ, барем што се Срба тиче, не може напредовати ка НАТО-у нити постати чланица НАТО-а прије Србије и ако то не уради Србија и да не може ићи брже од Србије по том питању. А Србија у овом часу има далеко интензивнију сарадњу са НАТО-ом у односу на БиХ", казао је Изетбеговић.

На питање која ће се верзија АНП-а наћи на сједници Предсједништва БиХ, лидер СДА је казао да коначна верзија тог документа још није направљена.

"Данас је требао бити састанак, али, колико сам чуо, господин Додик се наљутио на један интервју који је дао господин Палмер, гдје се спомињала црна листа и господин Додик и одлучио је у задњи час да повуче свога представника. Данас је у Предсједништву БиХ требао бити састанак гдје би се радило на томе да се направи један АНП гдје би војни дио био минималан, вјероватно и координисан са оним што тражи српска страна, а тежиште би било на цивилном дијелу и то би био по мени тај компромис. Ту би сви добили нешто од онога што су тражили по питању сарадње са НАТО-ом, и српска страна и ова наша", додао је.

Ипак, увјерен је да није све изгубљено и да сједницу треба поновити како не би дошло до "закуцавања ставова".

"Треба дати могућност људима из међународне заједнице, које је овај споразум активирао, знате људи су постали пасивни, дати шансу да се постигне споразум", истакао је Изетбеговић.

Додао је да не види други излаз из ове ситуације-

"Додик зна заступати јаке ставове па их затим промијенити. Не би било први пут да га те љутње прођу. Криза о којој он говори и оно са чиме пријети ће све погодити па и њега, а нарочито људе у РС. То им никако не треба. То можда овако добро звучи за некога, да се тако припријети, али ако се заиста у то крене, онда то погађа све, а зна се ко ће бити кривац", поручио је Изетбеговић.

Без АНП-а СДА неће гласати за Зорана Тегелтију на мјесту мандатара за нови сазив Вијећа министара БиХ, казао је и поручио да треба прочитати садржај споразума који су потписала тројица лидера.

"По овоме што је потписао господин Човић, не може Хрватска градити Пељешки мост. Позива се на Устав БиХ, на извршење пресуда домаћих и међународних судова, на Конвенцију о људским правима и основним слободама, на Извјештај ЕУ-а који дефинитивно од етничког вуче ствари према грађанском принципу и који дефинитивно успоставља супремацију државе над ентитетима. Опозиција мора нешто казати, рећи да нешто није добро, али би грађани требали да протрљају наочале па да прочитају. То је, уствари, један добар споразум и гдје је ту аргумент за оне који тврде није добар? То што су га прихватили Додик и Човић. На такав начин се рушио Априлски пакет. То је јако лоша логика која нас не води нигдје и на крају крајева ми с тим људима нешто морамо договорити", рекао је Изетбеговић.

Прокоментарисао је да ће формирање власти на федералном нивоу ићи паралелном са формирањем Савјета министара БиХ.

"Човић каже да не треба никакве услове постављати, а онда постави један немогућ услов са тим Изборним законом", поручио је додавши како се нада да ће Човић одустати од тога.

О захтјеву Инспектората РС за поништењем дипломе директора Обавјештајно-сигурносне агенције (ОСА) БиХ Османа Мехмедагића рекао је да ОСА ради добар посао и да томе свједоче свакодневне вијести о њиховим резултатима, али да нарочито у РС постоји отпор према ОСА-и и њеном директору јер је, увјерен је, политика ту умијешала своје прсте.

(Клиx)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

израелац

15.08.2019 21:15

ни асфалтирати цесте по БиХ не можете а само причате и причате и причате нешто кофол...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.08.2019 23:41

Па ста њих брига за обицан народ.. и да све блокирају они не зиве од плате..

Name

Вук

16.08.2019 06:05

Бе могу да вјерујем да га је то могло наљутити.Па разумијем сто га је љутила "одлазеца" администрација, али теско ми је разумјети да га љути "долазеца" администрација.Прије це бити да им је несто дузан.Кад си несто дузан УСА посљедице је објасњавао један "одлазеци" му савјетник, а скора историја свијета је пуна таквих примјера.Е Бурле,Бурле никад доци памети, а и не залим те ни мало ни по ком основу, за мене си лањски снијег

Name

Директ

15.08.2019 21:37

НАТО не долази у обзир ни на мала врата. Само војна сарадња је могуца, али војна сарадња и са Русијом, као и са Турском. Ако Бакир хоце, мозе и са њима, као и са Саудијском Арабијом, Грцком, Украјином, Свајцарском и другим и трецим земљама Европе и свијета. Не смијемо се ограницити на сарадњу ссмо са једном војном силом тј. блоком, посто вецина свијета сарадјује са свима и то их цини богатијим, умјесто да буду затворени за вецину свијета, а отворени само за НАТО. Насе опције треба да буду отворене за све професионалне орузане снаге сиром свијета и да сто цесце имамо војне вјезбе у сарадњи са нама најблизим земљама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лемац

15.08.2019 21:47

Додику би сад добро досао неки Референдум или несто из кухиње Тузланског хотела,јер се види из ваздуха да га стезу ко осму офанзиву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.08.2019 11:25

Стезањем Додика стеже се и Српска,како ти то није јасно.Који че Србин пристати за улазак у Нато???

Name

Титаник

16.08.2019 04:51

Одавно смо ми у дужничном ропству , само са парама може се уцјенити Додик. Толико гулите народ са порезима да би на овај начин са оваквим социјалама, доплатцима ,пензијама и друго могла функционисати држава од 3 милиона становништва а нас ни милион неможе без кредита сваки мјесец. Додик нас завио у црно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Од хаоса лицна корист

16.08.2019 07:47

Колико нас уопсте има становника у БиХ, да имамо струцну, способну и одговорну власт,да се води рацуна о ресурсима и градјанима, могли би сви златном касиком јести. Но они и тако једу, на крилима популизма, док дрзава и друсатво у њој пропадају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заробљено друство од криминалне мафије

16.08.2019 08:07

Нико нама неце и немозе помоци у овом насем хаосу ако се сами неизборима. Ни Америка, ни Русија ,ни ЕУ, ни Турска, ни овај ни онај....Никада нам неце бити боље, само горе....

ОДГОВОРИТЕ