Пенали – Звездина специјалност...!

Црвено-бели су у европским такмичењима од укупно шест мечева, које су решене после једанаестераца, чак пет пута излазили као победници.

Фудбал 15.08.2019 | 23:50
Пенали – Звездина специјалност...!
Црвена звезда се пласирала у плеј-оф за Лигу шампиона после двомеча са Копенхагеном који је решен кроз пенал серију (7:6).

То није први пут да су црвено-бели кроз пенале нашли пут до успеха.

Укупно је шест пута Звезда играла утакмице које су кроз једанаестерце добијале победника, а црвено-бели имају позитиван скор, пет победа и само један пораз.

Звезда је први пут кроз пенале решила утакмицу давне 1975. године против Реал Мадрида у оквиру Купа победника купова. После идентичног резултата у обе утакмице (2:0) двомеч се наставио кроз пенале.

На голу је бриљирао Огњен Петровић и својом одбраном, после гола Јанковића, донео победу за коначних 6:5.

Уследила је антологијска утакмица праћена густом маглом коју Београд не памти. Деветог новембра 1988. године италијански Милан је дошао на Маракану и при резултату 1:0 за Звезду утакмица је била прекинута.

Сутрадан се утакмица наставила и завршила нерешеним исходом (1:1), а кроз пенале Милан је стигао до победе (4:2) и тако нанео први, али и једини, пораз Црвене звезде кроз извођење једанаестераца у европским надметањима.

Утакмица у Барију на стадиону "Свети Никола" против Олимпика из Марсеја и победа у финалу Купа европских шампиона ушла је у историју српског клупског фудбала.

Утакмица се у регуларном делу и продужецима завршила резултатом 0:0 те су уследили једанаестерци, које је Звезда решила у своју корист резултатом 5:3.

Наредни дуел завршен после пенала је утакмица против француске екипе Меца у првом колу Купа УЕФА 1998. године.

Мечеви у Београду и Мецу завршени су истим резултатом (2:1), а у пенал серији Звезда је славила резултатом 4:3, голом Горана Буњевчевића у петој серији.

Дуго су црвено-бели чекали да наредну европску утакмицу одлучују једанаестерци. Двомеч са Омонијом у трећем колу квалификација за Лигу Европе окончан је укупним резултатом 0:0, да би у пеналима црвено-бели славили 6:5 и то захваљујући одбрани Бобана Бајковића у седмој серији.

Садашња генерација Звездиних фудбалера је после пенала савладала дански Копенхаген и тако дошла до плеј-офа за улазак у Лигу шампиона.

Тамо их чека екипа Јанг Бојса, а први меч заказан је за 21. август од 21.00 у Берну.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар