ЛЕ: Дебелко избацио Хелсинки, Спартак дрхтао 50 минута!

Фајенорд без проблема. . .  Ништа од дуела Звездиних ривала: Хелсинки није успео! Сви резултати реванш утакмица 3. кола квалификација за Лигу Европе.  Судува преко Макабија у плеј-офу: Крај за Љупков ЦСКА! Позната су још два учесника баража! Судува избацила Владу Ивића! Литванци опет бољи од првака Израела. . .

Фудбал 15.08.2019 | 21:47
ЛЕ: Дебелко избацио Хелсинки, Спартак дрхтао 50 минута!
Очекивало се да у последњем колу квалификација за Лигу Европе играју Копенхаген и Хелсинки, тимови које је Црвена звезда елиминисала на свом путу ка Лиги шампиона, међутим, ништа од тога. 

После два ремија, у наредну рунду иде Рига, која је и код куће и у Хелсинкију успела голом у финишу да избегне пораз! 

У Летонији је било 1:1, а овог четвртка у Финској - 2:2.

Поново је Хелсинки водио, међутим Роман Дебелко је са два поготка успео да одведе свој тим у плеј-оф квалификација за Лигу Европе. Најдаље што је клуб основан 2014. икада стигао у међународним такмичењима. 

Занимљиво, Дебелко је био троструки стрелац у реваншу, пошто је постигао и аутогол у 69. минуту, за вођство Хелсинкија 2:1. Искупио се 11 минута касније, па ће Копенхаген уместо "већ виђен" Хелсинки, путовати у Ригу. 

Да је којим случајем срећа напустила током оног маратонског извођења пенала у Копенхагену, вечерас је би је колико-толико утешио резултатр из Хелсинкија. Јер црвено-бели би играли плеј-офу за Лигу Европе, али не како се предвиђало (у случају испадања из Лиге шампиона) поново против Хелсинкија, већ против Риге. 

Млади клуб из Летоније, основан пре свега пет година, успео је да направи једно од највећих изненађења у евро квалификацијама овог лета када је избацио пољски Пјаст, међутим Летонци се нису ту засутавили, па су успели да шокирају и шампиона Финске. Након 1:1 на свом терену Рига је вечерас одиграла 2:2 са Финцима на њиховом терену и захваљујући већем броју голова у гостима прошла у плеј-оф. А тамо је чека - Копенхаген. 

Хелсинки је два пита водио, по други пут до предности стигао у 69. минуту, када је деловало да нема повратка за Ригу, међутим момак који је постигао први гол за госте и тај други за домаћина (дакле аутогол), извесни Роман Дебелко, Украјинац, десет минута пре краја по трећи пут је затресао мрежу вечерас и донео велику радост Летонцима.    

У Тбилисију није било много узбуђења јер је Фајенорд донео великих 4:0 из првог меча. Динамо јесте имао предност, али свега пет минута. Чета Јапа Стама експресно је изједначила и убила сваку наду домаћина да могу до некакве сензације. 

Али зато је Тун доста дуго био у игри и претио да би могао да елиминише московски Спартак. Руси су добили у Швајцарској са 3:2, међутим већ у 7. минуту реванша Гларнер је донео предност Туну. Први део меча окончан је резултатом 0:1 и госте један гол делио од изненађења. Ипак, уследиће пет, шест минута помрачења на старту другог дела, два примљена гола (Понсе и Мирзов) и Московљани су пораз претворили у дуплу победу - 2:1.  

Судува преко Макабија у плеј-офу: Крај за Љупков ЦСКА! Позната су још два учесника баража!

Макаби Тел Авив, екипа српског стручњака Владимира Ивића, прва је у европском фудбалу освојила титулу прошле сезоне и најдуже се спремала за евро-квалификације.

Међутим, у њима није била успешна.

У борби за пласман у групну фазу Лиге шампиона, "Понос Израела" испао је у двомечу против Клужа, а ове вечери опростио се и од амбиције да игра Лигу Европе.

Судува - Макаби 2:1 /први меч 2:1/

Головима интернационалаца са простора бивше Југославије, Михрета Топчагића из БиХ и Андра Шврљуге из Хрватске, литвански првак се пласирао у плеј-оф за улазак у групну фазу Лиге Европе, у којем ће играти против мађарског шампиона, Ференцвароша.

Истовремено, улазак у ту фазу изборио је и украјински представник Зорја, елиминисавши и други тим који је вечерас водио српски тренер - Љупко Петровић.

После тријумфа на пенале у двомечу против Ријеке, бугарски ЦСКА стао је у Украјини, где је отпутовао са неповољним ремијем код куће, па доживео пораз, за крај европске епизоде.

Зорја - ЦСКА Софија 1:0 /први меч 1:1/

Украјински тим играће у плеј-офу извесно против Еспањола, који је у првом мечу био бољи од Луцерна 3:0.

Тешки дани за Владу Ивића и његов Макаби из Тел Авива... Пораз у првом мечу од Судуве очито није био случајност, већ у његовом тиму много тога не штима. Шампион Литваније уписао је још један тријумф над прваком Израела (2:1) и тако направио једно од вечих изненађења у овом кругу квалификација, елиминисавши Макаби укупним резултатом 4:2. Макаби који је претходно испао од Клужа у квалификацијама за Лигу шампиона...

Судува дефинитивно није на нивоу Макабија у играчком смислу, међутим очито да тај тим уме да истрпи притисак и потом угрози ривала. Није у појединим моментима било пријатно ни Црвеној звезди, а ево Израелци су имали ту несрећу да из два шута приме два гола у првих 45 минута. Од тог шока више нису успели да се опораве и Литванцима је још тада био трасиран путу у плеј-оф. 

Голове за Судувз постигли су Хрвати и Босанац. За 1:0 Јосип Тадић у 12. минуту, а онда у сам смирај првог дела Михрет Топчагић из обилату помоћ једног дефанзивца Макабија, ког је лопта погодила и преварила голмана. 

Почасни гол за госте дело је енгелског интернационалца Ника Блекмена четири минута пре краја утакмице...

Пријатно су изненадили клубови из Босне и Херцеговине - Зрињски и Сарајево. Иако су и једни и други испали због пораза у првим утакмицама, вечерас им се ништа не може замерити. Сарајево је одиграло без голова у Борисову против БАТЕ-а (пораз код куће 1:2), док је Зрињски у Мостару добио Малме 1:0 (први меч 3:0 за Швеђане).

Торино није имао никаквих проблема у Солигорску (1:1) захваљујући "петарди" из првог сусрета, док је Стеауа (ФЦСБ) на једвите јаде избацила Младу Болеслав, поготком у судијској надокнади, када су већ сви на стадиону помислили да ће тај меч отићи у продужетак.        

Канга и Плавшић опет без Европе! Огромне паре уложене су последњих неколико година у тим Спарте из Прага, али узалуд. Нема већег баксуза од Спарте: Плавшићу лакат у главу, па црвени – Трабзон иде даље, Чеси опет рано испали! Још једна разочаравајућа сезона за клуб из Прага!

Кад неће - НЕЋЕ! 

Велику улогу у данашњем фудбалу игра новац, али не и пресудну.

Видели смо то прошле сезоне када је Црвена звезда на путу ка Лиги шампиона елиминисала скупоцени Салцбург, а потом савладала тадашњег вицепрвака, наколико месеци касније и првака Европе - Ливерпул. Видели смо то и на примеру Тотенхема, који је без уложеног цента у појачања успео да стигне до финала Лиге шампиона, или Ајакса, који је са изузетно младим тимом стигао од 2. кола квалификација до полуфинала најјачег клупског такмичења. 

Последњи пут у групној фази УЕФА такмичења, Спарта је играла у сезони 2016/17, када је стигла до шеснаестине финала Лиге Европе, где ју је зауставио руски Ростов.

Видимо то и на примеру Спарте из Прага. Чешки клуб последњих неколико година улаже огроман новац у стварање тима, међутим, резултати изостају. Како на домаћој, тако и на међународној сцени.

Овог четвртка, голом у осмом минуту надокнаде, Спарта је поражена у Турској од Трабзона 1:2, па је после 2:2 у Прагу поново заустављена на путу ка групи Лиге Европе. 

Прошле сезоне исто је Чесима учинио Спартак из Суботице, а годину дана пре Црвена звезда.

Нису екипи из Прага помогли ни некадашњи првотимци црвено-белих, Срђан Плавшић и Гелор Канга, а ни Урош Радаковић. Иако је тек овог лета сео на клупу, 43-годишњи тренер Вацлав Јилек можда се неће дуго задржати у Спарти...

Лето 2017. Андреа Страмаћони се разбацивао милионима. Чеси су знали да ће у следећој сезони имати два тима у квалификацијама за Лигу шампиона и трка је кренула. Али Италијан је све погрешно урадио. И Спарта се до данас није опоравила. Ако је против Црвене звезде те 2017. године и наишла на бољег, онда сигурно није очекивала да ће 2018. испасти од Спартака из Суботице, да би се и ова европска одисеја Чеха завршила пре но што су се надали, пошто је Трабзон након 2:2 у Прагу на обали Црног мора славио са 2:1 и прошао у плеј-оф.

Хладан туш за Пражане, који су у 78. минуту стигли до гола за 1:1 након што су Срђан Плавшић и Гелор Канганекако успели да дотуре лопту до Адама Хложака, а он је феноменалном параболом погодио сам рогаљ противничког гола и Спарта се вратила у живот.

Био јој је потребан још један погодак, али уместо њега антиклимакс. Плавшић због прекршаја добија други жути картон и оставља саиграче са десеторицом да се бране. То већ није било могуће, па је Трабзон у надокнади имао и пенал – неискорићен – и приде преко Филипа Новака стигао до победе. Имаће свакако шта да Чеси замере данском судији Јакобу Келтеу, који почетком другог полувремена није свирао ни фаул када је Плавшић добио очигледан и намеран лакат у главу. Али је зато пожурио да га искључи.

Лудогорец није имао проблема са велшким ТНС-ом. После 5:0 у првом мечу немилосрдних 4:0 у реваншу у Велсу уз два гола Јакуба Свјерчока и по један Џодија Лукокија и Дана Битона. Слути да Бугари и ове сезоне имају састав који ће многима моћи да запрже чорбу, без обзира на то што тимови из Велса нису озбиљна европска класа.

КВАЛИФИКАЦИЈЕ ЗА ЛИГУ ЕВРОПЕ, 3. коло:

/Стаза шампиона/

Сабуртало (Грузија) - АРАРАТ (Јерменија) 0:2, прва утакмица 2:1

играно у уторак

Номе Каљу (Естонија) - ДИДЕЛАНЖ (Луксембург) 0:1, 1:3
Дандалк (Република Ирска) - СЛОВАН БРАТИСЛАВА (Словачка) 1:3, 0:1
ЛИНФИЛД (Северна Ирска) - Сутјеска (Црна Гора) 3:2, 2:1

у четвртак

Хелсинки (Финска) - РИГА (Литванија) 2:2, прва утакмица 1:1
АИК (Шведска) - Шериф (Молдавија) 1:1,2:1
СУДУВА (Литванија) - Макаби Тел Авив (Израел) 2:1,2:1
БАТЕ БОРИСОВ (Белорусија) - Сарајево (БиХ) 0:0,2:1
Њу Сејнтс (Велс) - ЛУДОГОРЕЦ (Бугарска) 0:4, 0:5
Валета (Малта) - АСТАНА (Казахстан) 0:4, 1:5

/Главна стаза/

Атромитос (Грчка) - ЛЕГИЈА (Пољска) 0:2, прва утакмица 0:0
ВИТОРИЈА ГИМАРАЕШ (Португал) - Вентспилс (Литванија) 6:0, 3:0

у четвртак

Динамо Тбилиси (Грузија) - ФЕЈНОРД (Холандија) 1:1,0:4
СПАРТАК МОСКВА (Русија) - Тун (Швајцарска) 2:1, 3:2
Малатија (Турска) - ПАРТИЗАН (Србија) 1:0,1:3
ЗОРЈА (Украјина) - ЦСКА Софија (Бугарска) 1:0,1:1
Зрињски (БиХ) - МАЛМЕ (Шведска) 1:0,0:3
БНЕИ ЈЕХУДА (Израел) - Нефчи (Азербејџан) 2:1,2:2
АПОЛОН (Кипар) - Аустрија Беч (Аустрија) 3:1, 2:1
Шахтјор Солигорск (Белорусија) - ТОРИНО (Италија) 1:1, 0:5
Млада Болеслав (Чешка) - ФСЦБ (Румунија) 0:1, 0:0
ТРАБЗОН (Турска) - Спарта (Чешка) 2:1,2:2
ХАПОЕЛ БЕР ШЕВА (Израел) - Норчепинг (Шведска) 3:1, 1:1
АЕК АТИНА (Грчка) - Универзитатеа (Румунија) 1:1, 2:0
Викторија Плзењ (Чешка) - Антверпен (Белгија) 20.00, 0:1
Арис (Грчка) - Молде (Норвешка) 20.30, 0:3
АЗ Алкмар (Холандија) - Маријупољ (Украјина) 20.30, 0:0
ПСВ Ајндховен (Холандија) - Хагесунд (Норвешка) 20.30, 1:0
Ајнтрахт (Немачка) - Вадуц (Лихтенштајн) 20.30, 5:0
Гент (Белгија) - АЕК Ларнака (Кипар) 20.30, 1:1
Стразбур (Француска) - Локомотива Пловдив (Бугарска) 20.30, 1:0
Брага (Португал) - Брондби (Данска) 20.45, 4:2
Ренџерс (Шкотска) - Митјиланд (Данска) 20.45, 4:2
Абердин (Шкотска) - Ријека (Хрватска) 20.45, 0:2
Вулверхемптон (Енглеска) - Пјуник (Јерменија) 20.45, 4:0
Еспањол (Шпанија) - Луцерн (Швајцарска) 21.00, 3:0

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар