ЛЕ: Партизан преживио Стојковићев кикс и прошао Малатију!

Партизан одолео Турцима, стигао на корак од Лиге Европе! Фудбалери Партизана пласирали су се у плеј-оф квалификација за пласман у Лигу Европе.  Стојковић није трагичар, већ јунак: Партизан у плеј-офу! Партизан је поражен на гостовању, уз не тако добру игру, али иде даље после напете завршнице у Турској. . . Наредни ривал, вероватно, Молде, ако Арис не направи изненађење пред својим навијачима.  Циљ остварен, ентузијазам спласнуо. . .  Минималац пораз у Турској, али црно-бели иду даље. . .

Фудбал 15.08.2019 | 21:23
ЛЕ: Партизан преживио Стојковићев кикс и прошао Малатију!
Црно-бели су изгубили на гостовању од Малатије 1:0, али су прошли даље захваљујући победи у Београду од 3:1.

Турски тим је повео већ у седмом минуту голом Адиса Јаховића после очајне реакције штопера и велике грешке Владимира Стојковића.

Међутим, црно-бели су у наставку углавном контролисали ритам меча, да би након анти-фудбала у другом полувремену одолели жестоком притиску домаћина у завршници сусрета.

Партизан ће у плеј-офу квалификација за ЛЕ играти са бољим из дуела између Молдеа и Ариса. Норвежани су у првом мечу славили 3:0.

Није одиграо Партизан на нивоу из првог меча, али је одиграо довољно да прође у последњу рунду квалификација за јесен у Европи.

Лоше је почело за црно-беле, већ у седмом минуту Адис Јаховић смањује укупни заостатак Малатије и главом доноси вођство у реваншу.

Акбаш је послао дубинску лопту пред казнени простор, лоше су били постављени штопери Партизана Остојић и Павловић, далеко од Јаховића.

На све то, беспотребно је истрчао Стојковић, прекасно и преслабо ушао у дуел с Јаховићем који кренут леђима главом лопту шаље у небрањену мрежу.

Након тога Партизан преузима иницијативу, до краја првог дела игре диктира темпо и кружи око казненог простора Малатије, али осим једног покушаја Асана, тешко улази у гол шансе.

Ипак, у надокнади времена црно-бели добијају прилику да поведу. Тошић је одлично убацио из слободног ударца са десне стране на другу стативу, тамо је сам био Садик који шутира два пута.

Прво му Ферноле брани ударац главом, потом нападач Партизана туче и ногом, лопта пролази испод голмана Малатије, али ју је закачио довољно да јој успори пут ка голу па успева да је ухвати.

Уследило је друго полувреме у којем су оба тима играла поприлично резервисано до последњих 15 минута.

Више су страховали да не приме гол који би могао да им пресуди него да постигну један којим би могли да реше меч.

Партизану је одговарао такав ритам игре, уз доста прекида због бројних фаулова, па је време ишло у корист српског тима.

У самој завршници Малатија коначно креће офанзивно, јер јој је био неопходан погодак, па све јаче притиска одбрану Партизана.

Углавном су дубинским лоптама и центаршутевима Тореа тражили Јаховића у казненом простору, али су штопери Партизана одлично пратили центарфора Северне Македоније.

Уследила је судијска надокнада од чак седам минута, а у том периоду и најбоље гол шансе за оба тима.

У року од 60-ак секуди Садик пропушта зицер за "оверу" пласмана Партизана, док с друге стране Мина касно уклизава на убацивање Фофане у петерац, а одмах за њим Садик се опет нашао у прилици али је изборио само корнер.

На крају Партизан одолева турском тиму и наставља борбу за Европу.

Промашаји у Хумској, и јефтино примљен гол, нису скупо коштали Партизан!

Црно-бели су пре седам дана у Београду бриљирали и остварили лаку победу (3:1), која је могла да буде и знатно убедљивија, а због рано примљеног гола у Малатији, већ у 7. минуту после великог кикса Стојковића, навијачи су стрепели за пролаз…

Партизан је ипак до краја сачувао свој гол, управо је Стојковић одлично интервенисао у две ситуације, па су се црно-бели пласирали у плеј-оф Лиге Европе.

Партија "ваљка" није била ни близу нивоа који Саво Милошевић тражи, али је довољна опомена пред дуел са (вероватно) Молдеом, ако Арис не направи чудо. Први меч се игра већ наредног четвртка у Хумској (22. август), док је реванш недељу дана касније у гостима.

Већ на старту дуела на истоку Турске видело се да је Партизан дошао да игра фудбал, баш као што је Саво Милошевић и најавио, међутим већ у 9. минуту "сасекао" их је гол ни из чега.

Дуга лопта штопера Акбаша за нападача Јаховића деловала је да уопште не призива опасност, али слабија комуникација Стојковића са штоперима - и одлука да "излети" напред - значила је да ће Македонац стићи пре њега до лопте и главом са 18 метара убацити лопту у празну мрежу.

Унело је то мало немира у редове црно-белих, деловали су стегнуто, међутим није ни Малатија играла толико добар фудбал у последњој трећини...

Све до краја полувремена остали су на једном шуту у оквир гола Стојковића, Партизан је био без иједног све до трећег минута надокнаде, а онда две за пет секунди преко Садика који је прво главом пробао, а онда и ногом што је одбранио Фарноле.

Ни у наставку није било промене приступа, Малатија је имала нешто већи посед лопте, додуше нису знали баш шта да раде с њом, а када би створили прилику - бриљирали су Павловић и Стојковић.

Суперталентовани штопер црно-белих је више пута уклизао у кључном тренутку и "стопирао" прилике пре него што је до њих и дошло, док је Стојковић забележио велику одбрану у 77. минуту после шута Мине са пет метара, највероватније из офсајда!

Податак да ће се играти још седам минута надокнаде дао је додатну снагу играчима Малатије који су ипак били брзоплети у нападима, али је исто тако реаговао и Садик...

Задатак је обављен, Партизан је упркос минималном поразу на гостовању код Малатије (0:1) прошао до плеј-офа за пласман у Лигу Европе, али је сав ентузијазам пред наставак сезоне остао заробљен у београдских 3:1, пошто је игра црно-белих у Турској у најбољу руку изгледала као успорени снимак прошлонедељног дуела.

Старе фобије су се вратиле за ових 90 минута. Партизан без енергије. Без идеје. Без брзине. Па и храбрости да проба, иако је пре само седам дана видео да може и тако. Да је у ствари пожељно, јер Малатија технички не може ни да приђе црно-белима, а опет је вечерас била не само равноправна, већ и опаснија.

Дакле, реванш меч нимало налик оном београдском. Фалило је крви у игри црно-белих. Јесте Малатија кренула амбициозније него у Хумској, али видело се и вечерас да Турци, иако чврсти, нису посебно талентовани, најблаже речено. Изузев Гокхана Тореа нема ту великих зналаца. И да им Партизан то сам није дозволио тешко да би уопште успели да доведу пласман црно-белих под сумњу.

Међутим, наду је домаћима разгорео нико други до Владимир Стојковић. Голман који је толико пута чувао Партизан у животу вечерас је кардиналном грешком дозволио Адису Јаховићу да већ у седмом минуту погоди за 1:0 Малатије. Испуцавање штопера Мустафе Акбаша ухватило је Бојана Остојића на спавању, па Јаховић није био у офсајду, али свакако би Партизанови централни бекови успели да га стигну и није било потребе да Стојковић ту интервенише. Он се ипак залетео, погрешно проценио ситуацију, Јаховић је први стигао до ње и погодио празну мрежу.

Тај ничим изазвани гол је разгорео ватру у домаћим фудбалерима. Али џаба жеља кад знања нема. Кружили су дуго око Партизановог казненог простора, имали посед, али не и идеју шта ће са лоптом. Да није било те Стојковићеве грешке чини нам се да га Малатија не би дала ни да се играло два дана. А кад су већ на поклон добили један, кренули су и по други који би их спровео у плеј-оф за Лигу Европе.

Црно-бели су се негде и очекивано повукли, Саша Здјелар је у две ситуације одлично крпио рупе у одбрани, али офанзивно – Партизан већим делом полувремена није постојао. Истина, терен је врло брзо након почетка меча добио текстуру кртичњака и није ту било лако ролати лопту. Без обзира, инострана ударна тројка Партизана у саставу Умар Садик - Сејдуба Сума – Такума Асано вечерас је потпуно подбацила. Садик је трчао доста и у празно, Асано је ипак играч коме треба тепих од терена и брисан простор, а Сума је подсетио на себе из оних дана када Партизанови тренери нису знали шта ће с њим. Мекан, као да је био принуђен да буде на терену.

До краја полувремена само једна права шанса, после центаршута Зорана Тошића из слободног ударца у судијској надокнади Садик је одлично тукао главом, али је Малатијин голман Фабијен Фарнол сјајно интервенисао.

У наставку је Партизан изашао на терен нешто офанзивније, али и даље је, можда и због високе температуре у Малатији,  деловао анемично, тромо, превише је мазио лопту уместо да с њом нешто конкретно уради. Имао је и среће – и Бојана Остојића – да преживи ситуацију из 59. минута када је Тијеви Бифума мајсторски прошао поред Немање Милетића и одложио лопту до Јаховића. Остојић је на време излетео и спасио вероватан гол.

Али напред Партизан никако није успевао да повеже неку смислену акцију. Као да су онај меч од пре седам дана играли неки сасвим други играчи. Или је можда лоша партија против Напретка пољуљала самопоуздање црно-белима? Како било, непрепознатљив је био Партизан. Комплетна екипа степеник испод београдског нивоа. Здјелар и Шћекић су додуше своје обавили, веома добро се и Слободан Урошевић носио са Тореом, најопаснијим играчем Малатије.

Срећом по Партизан, Торе је само један, па се Малатија мучила и да дође до зоне шута. Рекао је уочи меча Саво Милошевић да његов тим не уме да се брани таман и да хоће, на крају се испоставило да је дефанзива била бољи део тима у Анадолији.

Ипак, како је меч одмицао Малатија је постајала све опаснија, па је Стојковић стигао и да се искупи за грешку код гола када је у 77. минуту скинуо зицер Артуру Мини са четири или пет метара. Грабили су Турци све више простора, прилазили Стојковићевом голу, не знајући ни сами шта ће даље. Па и тако, црно-бели су стрепели. Дубоко у судијској надокнади Јаховићу је фалио који центиметар да стигне пас Морикеа Фофане и затресе празну мрежу...

Партизан је преживео. Тамо где није морао ни да се насекира. А сада мора - много боље. 

МАЛАТИЈА – ПАРТИЗАН 1:0 (1:0)
/Јаховић 7/

Стадион: Малатија Арена
Капацитет: 22.000
Судија: Крив Кавано (Енглеска)

Малатија (4-2-3-1): Фарнол – Шебаке (од 10. Џагиран), Мина, Акбаш, Каш – Шалали, Јилдирим – Торе, Гиљерме (од 74. Тозлу), Бифума (од 68. Фофана) – Јаховић.

Паризан (4-4-3): Стојковић – Милетић, Остојић, Павловић, Урошевић – Шћекић, Здјелари – Тошић (од 71. Лутовац), Сума (од 82. Сума), Асано – Садик (од 96’ Ожеговић).

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар