Јесен Балкану доноси повремено олујно невријеме

Метеоролошки сервис АццуWеатхер објавио је сезонску прогнозу за Европу за јесен 2019. године у којој за Балкан предвиђа повремено олујно невријеме.

Свијет 15.08.2019 | 20:29
Јесен Балкану доноси повремено олујно невријеме
Јаке кише падаће по неколико дана заредом што ће створити предуслове за покретање клизишта и поплава. Овакво вријеме највише се предвиђа у октобру и новембру. На Балкану се очекује да ће температуре остати близу или мало ниже од уобичајених за ово доба године.

Потенцијални продор хладног ваздуха са истока и сјевера у касној јесени донијеће обилнији снијег из Мађарске и Румуније у БиХ и Србију.

"Често нестабилно вријеме имаће негативан утицај на агрокултуру и спољне активности у овој регији", рекао је метеоролог Тајлер Ројс.

У већем дијелу Европе очекују се натпросјечне температуре, али ће се источна Европа суочити с оштрим прелазом из јесени у зиму, преноси "Клиx.ба".

Сезона ће почети благим временом, али се предвиђају хладнији дани од октобра до новембра. У Украјини и Бјелорусији снијег се очекује крајем новембра.

Олујни вјетрови очекују се и у Великој Британији, Француској, Холандији и Данској који ће можда узроковати недостатак електричне енергије и поремећаје у одвијању саобраћаја. Постоји и опасност од поплава.

Насупрот томе, Португал и Шпанија ће се суочити с несносним врућинама које ће донијети и ризик од пожара. Током септембра ће бити топло и суво вријеме које ће захватити и југ Француске. Нагла промјена очекује се у октобру због олуја које долазе са Атлантика.

Подручје од Француске до Пољске ће имати угодну јесен без великих киша. Већину септембра ће у Паризу, Берлину и Варшави бити око 20 степени. Промјена се очекује крајем новембра.

(Независне)

Коментари / 0

Оставите коментар