Синдикат: Електропривреда Српске је мртва, само што нисмо дали даћу...

- Највеће зло које је дошло на ове наше просторе су партије, па се онда негдје сједне на Мраковици, па кажу: 'Слушајте, овом оволико, овом онолико'. Немамо ми ништа против, мора неко да влада, ми и гласамо за те људе, али нама у Електропривреди није јасно што нама шаљу ветеринара, само још немамо запосленог попа, а мислим да ће и он ускоро доћи, јер Електропривреда РС је већ мртва, само што нисмо дали даћу, односно, нисмо осмртницу направили. А зашто то говорим?

Република Српска 15.08.2019 | 19:59
Синдикат: Електропривреда Српске је мртва, само што нисмо дали даћу...
Уколико би се реализовала могућност да Електропривреда Србије (ЕПС) приватизује Електропривреду Републике Српске у Босни и Херцеговини, био би то потез који би највећег српског произвођача струје учинио и једном од водећих енергетских компанија на Балкану.

То је, међутим, барем за сада, опција која се помиње у спекулацијама, а о којој званично, на нивоу представника власти двије државе и водећих људи двије компаније, није било ријечи.

 Тако тврди директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић, који је недавно изјавио да никаквих званичних контаката о приватизацији тог предузећа није било.

"Оно што јесте тачно јесу уговори о пословно-техничкој сарадњи и увијек неко може да нешто извуче из контекста. Ја сам имао контакт са директором Економског института желећи да упитам у чему је проблем и зашто је таква информација изашла у јавност, и он ми је рекао да је то извучено из контекста", навео је Петровић за Херцег ТВ, осврћући се на написе у неким од српских  медија.

Додао је још и да се 80 одсто вишкова електричне енергије продаје преко Београдске берзе, као и да се снабдијевање електричном енергијом пограничних подручја, дуж границе Србије и БиХ, врши управо преко Електропривреде Србије.

Електропривреда Републике Српске једна је од три јавне компаније које производе и дистрибуирају електричну енергију у БиХ. Поред три електропривреде у БиХ, регистровано је и више од 20 компанија које имају лиценце за снабдијевање електричном енергијом. Тржиште електричном енергијом либерализовано је 2015. године.

Но, могућност продаје удјела у власништву Електропривреде Републике Српске Електропривреди Србије, према оцјени аналитичара, саговорника Радија Слободна Европа (РСЕ), прераста у крупно политичко питање у односима Србије и Босне и Херцеговине.

"Политичко питање"

Тренутно је с обзиром на парцијално уређење, каже економски аналитичар Зоран Павловић, тешко дати одговор на питање, да ли ићи у продају удјела или сопствени развој унутар Босне и Херцеговине.

"Оно што је сигурно јесте да БиХ треба да заживи као јединствено тржиште и да треба наћи склад и хармонију потреба и производње. У овом случају, ако искључимо сада Алуминиј из Мостара (10. јула престао са радом, прим.ред.), који је значајан потрошач, онда је чак и Федерација БиХ у ситуацији да ће имати вишак енергије, па самим тим даље повећање капацитета у БиХ ће бити оријентисано према извозу или према неком заједничком улагању са неким већим компанијама", каже Павловић.

"Дакле, у овом случају", наставља, "не мислим да је то битно политичко питање, јер, када погледамо, ми у Тузли имамо инвестицију кинеске компаније, исто то се понавља и у Бановићима".

"Тако да, на крају крајева, ово тржиште је мало, а са друге стране нема ни много кохезионих елемената који би водили развоју у складу са некаквим плановима развоја производње и потрошње енергије и тако даље. Пошто свега тога нема, онда је тренутна ситуација да овдје свако ради парцијално гледајући тренутни интерес или тренутни мотив, а на жалост немамо ни стратегију, ни концепте, ни развојне политике на нивоу БиХ да би се пре свега дефинисало да ли је боље да се развијамо интерно, унутар БиХ или треба да све препустимо неким компанијама извана", закључује Павловић.

Синдикати: Електропривреда РС је мртва

У цијелој дискусији, питање стања у самој Електропривреди РС углавном се не узима у обзир. Судећи по оцјенама синдиката те компаније, који се упорно противе приватизацији, оно је изразито сложено.

На Сабору синдикалних представника у оквиру Конфедерације синдиката у Бањалуци, предсједник Одбора синдиката Електропривреде Републике Српске Зоран Мићановић, овако је описао стање у компанији:

"Ми смо рачунали да од једног киловата који направимо у рудницима, термоелектранама и хидроелектранама и са дистрибутивним мрежама да стварно ових 900.000 људи у РС не треба ништа да раде, већ да уживају од тих киловата. Шта се дешава у Електропривреди РС? Највеће зло које је дошло на ове наше просторе су партије, па се онда негдје сједне на Мраковици, па кажу: 'Слушајте, овом оволико, овом онолико'.

Немамо ми ништа против, мора неко да влада, ми и гласамо за те људе, али нама у Електропривреди није јасно што нама шаљу ветеринара, само још немамо запосленог попа, а мислим да ће и он ускоро доћи, јер Електропривреда РС је већ мртва, само што нисмо дали даћу, односно, нисмо осмртницу направили. А зашто то говорим? Из једног простог разлога, зато што Електропривреда РС има 661 милион марака буџет (320 милиона евра), вриједност преко 3,5 милијарди марака (1,75 милијарди евра) и ни један позитиван резултат."

Павловић: МТС матрица

Без обзира, Електропривреда Републике Српске занимљива је и Електропривреди Србије због реализације заједничких пројеката, водног потенцијала у производњи електричне енергије, али и чињенице да је у прошлој години, према званичним подацима, остварила добит од 16 и по милиона марака (нешто мање од девет милиона евра).

Економиста Зоран Павловић паралелу прави са приватизацијом некадашњег Телекома Српске, којег је МТС (Србија) купио за 1,29 милијарди марака 2007. године, наводећи да је добро да се велики системи интересују за преузимање мањих у регији.

"Јер то, по дефиницији, даје могућност и неким другим великим електроенергетским системима да препознају прилике у РС. Да ли ћемо имати конкурентне захтеве и од других, да ли ће уопште доћи до приватизације или само сегмената, то је сад већ питање политике", коментарише Павловић.

"Дакле", констатује, "енергетска политика како РС, тако и БиХ може бити оријентисана ка јачању електроенергетског система у РС, а може бити опет усмјерен ка продаји па да те неке инвестиције ради неко ко је већег потенцијала за инвестирање него што је то РС".

"Развој догађаја ћемо видети, али оно што можемо препознати то је да је матрица МТС и Телекома Српске слична ситуацији и односима Електропривреде Србије и Електропривреде РС, тако да се може очекивати да се на том пољу доста интензивно ради иако то у медијима није најављено", наглашава Павловић.

У институцијама Републике Српске за сада нема званичног коментара о могућој продаји Електропривреде Србији. Радио Слободна Европа још чека и одговор на упит о томе у ентитетском Министарству енергетике и рударства.

(БН/РСЕ)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Миле

15.08.2019 18:04

Ста се сикирате, пропасце све, онда нека Муслимани врацају кредите. Хтјели Босну ето им... ко да сам ја ту несто крив. Нек се ебу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Били

15.08.2019 19:38

Јако си паметан.......

Name

Али немамо, имамо кримуналце епских размјера

15.08.2019 19:55

Професор је рекао, да имамо спосбну власт, нико не би морао да ради а да ума плату 1500КМ.Е сада замислите у оваквом мафијаским плхацкаском систему гдје смо презадузени до гусе, гдје радници у реалном сектору раде за биједну социјалну помоц или су им дузни по десетине плата, гдје је све систематски претоцено у приватне дјепове мафијаса блиских будјету.Никакве вајде од тога градјани не би имали осим јос стравицнијих рацуна, све док се криминално безакоње не унисти.

Name

ре

18.08.2019 11:18

Планско систематско уништавање ЕПРС од стране оргранизованих криминалаца се ближи крају. Опљачкане си силне милијарде на рачун тога што је народ некада градио. А ови сами нису у стању без кредите ни најмању хидроелектрану од 10МW да изграде. Како би изградили ХЕТ, Вишеград, Ђердап, Обредновац, Бајну Башту?

Name

киза

15.08.2019 18:07

Па шта друго очекивати. Прво она полуписмена Лакташенкова, па лопина Жељо Ковачевић па као шлаг на торту Лукица Петровић. Чуди ме да већ није стављен кључ у браву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

15.08.2019 18:16

Ево нове милијарде за плаћање пепељара и лустера од по пар хиљада марака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Србо

15.08.2019 21:13

њихова дјеца су порасла, треба и они од нецега да зиве. Продајом це се доци до тог новца. У сваком слуцају је боље да имају новца него да буду наркомани.

Name

КАД ЈЕ КРАЈ РС гос. синдикалисти

15.08.2019 18:22

У српској сиве и то добро СНСД њихове породице и хохстаплери криминалци , за њих није вазна привреда економија само плацка Волио би да ми неко казе ста јос функционисе у српској Ни један лидер у ЕУ се не воза хеликоптером по дрзави ста ради онај нас дзабалебарос и дзикан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирислав

15.08.2019 18:29

Дај маните се тог Павловића , само млати празну сламу и шта ми као обичан народ имамо од тог , он то све изгледа добро наплати и од позиције и опозиције чим прави зграду у БЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар Луковиц

15.08.2019 18:37

Електропривреда Републике Српске је била и јесте крава музара свих странака које су узивале власт. Свакаквих назови директора је продефиловало, а овај актуелни је по неспособности и безобразлуку превазисао све и није никакво цудо сто је на издисају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

16.08.2019 05:55

Као да су радници бољи од свих тих директора па и ти , назови , синдикалисти. И у електро-привреду су се запошљавани "другови-чланови" и чланови породица. Док су текли "мед и млијеко" сви су ћутали а сада су се као забринули не схватајући да су читаво вријеме сви у томе саучествовали. Саучествовали су у свакој крађи струје. Фамозни "губици на мрежи" су управо она струја коју запослени у електропривреди нису плаћали.

Name

Бее

16.08.2019 18:30

Јос кад би ти знао ста су губици на мрези... У Срба омиљена дисциплина изигравати експерта у свакој области, а поготово оној о којој пома немају.

Name

Електрицар

15.08.2019 18:44

Свјесно униставају електропривреду. Последњом систематизацијом у дистрибуцији Бијељина су унистили и оно мало струцњака сто је вриједило. Сваки мјесец један инзењер и један електрицар напусте фирму. Плате су сада на нивоу од прије 10 година + укинули сва додатна примања која су прије имали. Али је зато фирма пуна пољопривредних техницара, месара, рибара, консултаната, ПР-ова који воде главну ријец. Мрак це ускоро бити свакодневница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико

15.08.2019 19:48

Све тацно,само странацки ухљеби узивају...

Name

Април

15.08.2019 19:50

У ед Зворник металостругар директор. А поједини руководиоци са приватним купљеним дипжомама награђени пола радника не долази на посао а примају плату. Обренови фудбалери.

Name

Синдикат

15.08.2019 21:16

У великој мјери за ово је крив ваш страначки синдикат.

Name

За Електричар

15.08.2019 21:21

Исти се истом радује, односно, какви руководиоци, онакви и радници. Овдје не мислим, на поштене и стручне раднике. Купиће и ови месари, лимари и остали, дипломе неких менаџмената, да се назову инжињерима, да ушушкају болесне сујете, а што је уходана шема.

Name

МАРСАЛ

15.08.2019 18:57

ЦИЉ ЈЕ ЈАСАН ПРОДАТИ НЕКОМЕ У БЕЗЦЈЕЊЕ А ПРИТОМ ИЗВУЦИ ЗА СЕБЕ НЕКУ КОРИСТ. А НАЦИН ЈЕ ПОЗНАТ,ЈЕР СЕ РАДИ ПО ИСТОЈ МАТРИЦИ. ПРВО СЕ УНИСТИ КОЛИКО СЕ МОЗЕ,ЗАТИМ СЕ ПРОГЛАСИ СТЕЦАЈ И ОНДА РУДОЊИНИ МЕСЕТАРИ КИДАЈУ ПЛИЈЕН ИЗМЕДЈУ СЕБЕ. СНСД ЈЕ ЗЛОЦИНАЦКА ОРГАНИЗАЦИЈА КОЈА УНИСТАВА И ЗЕМЉУ И НАРОД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

15.08.2019 19:05

Ко је и шта ради рођени брат Луке Петровића, у Београду?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ономатопејац

15.08.2019 19:29

Циљ је јасан, по сваку цијену спасити власт и режим, каса је празна, како сачувати режим, једноставно, продаш највредије што имаш, евентуални уплив Србије би значио и спасавање режима као и његов опстанак најмање још 10 година. Мишљења сам да то Србија и жели. Ипак, реално то је велико политичко питање и Србија неће моћи тако једноставно извршити куповину ЕРС. Једино да савез незаситих проба са продајом трупаца, могло би се тога наћи по планинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

15.08.2019 19:34

Елецтро привреда као И све друго је одавно унистено тај народ нема памети или је памет изгубио па само понавља исте реци оплацко Унистио ,слагао ,претио Али ниста непредузима вец 17 година ,Тито зивео револуцију И обновио земљу за 17 година а тај народ јос увијек прица исто

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВГ

15.08.2019 20:09

Тврдње синдиката су на мјесту електропривреда је тренутно у клиничкој смрти и још мало времена је преостала када ће издахнути, примјер је ХЕ Вишеград на чијем челу је кадар владајућих са познатим факултетом ''Синергија'' из Вишеграда, који ни приправнички стаж није одрадио у складу са законом, и поврх свега на основу лажне потврде о радном искуству именован је за директора некада најбољег колектива у Републици Српској, економија предузећа је повјерена врсној економитскињи са чувеним Цицковим факултетом из Соколца, никада није било више широкобријешких ђака на електрани као сада. пс. има толико материјала да се може роман написати, тешко друштву и држави када њом буду руководили соколачки, широкобријешки и вишеградски студенти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луцано

15.08.2019 20:29

Синдикат ЕРС је купљен манипулису са њима као са овцама. Инструкције добију од директора и сви пут Бања Луке да се такмице који це први руку дици да лазно потврди да су се радници слозили. Продаје све све рудоња нема пара јос и то да растури и од РС нема ниста. Сад кад раздвоје ЕРС на 3 дијела дистрибуције це бити цисто пословнице док це производња и наплата бити приватне. Вец се све зна народ цути а политицари изврцу ко к...е.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

15.08.2019 20:31

Значи, још једна финансијска ињекција Додику и његовима, а послије кад се и те паре потроше, можемо комотно угасити и РС... Или ће и њу купити Србија?

ОДГОВОРИТЕ
Name

лој

15.08.2019 20:59

Има ли ста да није пропало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нне

16.08.2019 16:59

Јадни ми још то на добош и бај бај Рс једино ту се добро музе за странке,шта ће радници кои нису ништа стекли у електро привреди поштени нису направили ни куће ни купили станове немају ни аута нису крали и треба да испаштају од те фирме ја нисам направио ни шупу јер живим искључиво од плате свој образ нисам продао нити би га дао ни танас зарад туђих интереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

17.08.2019 19:09

Карактеристично за Електропривреду РС је било јако лоше пословодење на челу са Жељком Ковачевићем, јер се радило о веома неспособном човјеку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

18.08.2019 08:34

Електро привреда мора бити мртва кад је воде гробари РС-а, њима је мало кад би им дали дрзаву, поставлају неспособне, а послушне директоре. Све за изборе, личне и партијске интересе.

ОДГОВОРИТЕ