"Вјечити" ривали и Вирџил ван Дајк за европски трон!

УЕФА је саопштила која тројица фудбалера су ушла у најужи круг кандидата за звање најбољег у сезони 2018/19.  Уефин играч сезоне: Меси, Роналдо или Ван Дајк? Чини се да се све црта Холанђанину?

Фудбал 15.08.2019 | 23:10
"Вјечити" ривали и Вирџил ван Дајк за европски трон!
Штопер Ливерпула Вирџил ван Дајк пробаће да понови успех Луке Модрића из 2018. и добије титулу фудбалера године УЕФА у конкуренцији највећих асова 21. века, Лионела Месија (Барселона) и Кристијана Роналда (Јувентус).

Холанђанин је главни фаворит за награду након сезоне у којој је са "редсима" освојио Лигу шампиона, био други у првенству Енглеске и други у УЕФА Лиги нација.

Победника бира 55 новинара из свих земаља чланица УЕФА и 80 тренера из тимова који су учествовали у групној фази Лиге шампиона и Лиге Европе.



Одлука ће бити саопштена 29. августа, током жреба за Лигу шампиона у Ниону.

Рекордер са три награде је Роналдо који је од 2011. године, када је УЕФА покренула овај избор, сваки пут био у најужем кругу кандидата, дакле међу три најбоља играча.

Меси је два пута био лауреат, а по једном Андрес Инијеста (Барселона), Франк Рибери (Бајерн) и Модрић (Реал Мадрид).

Да су најбољи – најбољи су. И тако већ 10 година, на страну Златна лопта за Луку Модрића прошле сезоне. Лионел Меси и Кристијано Роналдо су димензија изнад осталих. И баш зато се очекује да њихове екипе увек буду на крову Европе. Чим то није случај – неуспех. Ма колико и остатак екипе делио одговорност, јавност ће кривицу свалити за Месија и Роналда. И зато се чини да се овог лета све црта Вирџилу ван Дајку. Јер управо је овај тројац успео да се пробије на ужи списак од три кандидата за Уефину награду за најбољег играча сезоне.

Чисто да не буде забуне, Уефа не дели Златну лопту – то ради магазин Франс фудбал и награду додељује за календарску годину. Уефа се држи сезоне. А признање уручује жири од 135 чланова, међу којима је 80 тренера учесника Лиге шампиона и Лиге Европе за прошлу сезону, као и 55 новинара, из сваке земље чланице по један.

Сви они дају пет бодова најбољем, три другопласираном и један бод трећем на својој малој листи. Онда се бодови сабирају и добијамо победника чије ћемо име сазнати на гала свечаности у Монаку у четвртак, 29. августа. Дан касније биће изабран и најбољи играч Лиге Европе за прошлу сезону, а у најужој конкуренцији од три играча ту је и српски репрезентативац Лука Јовић.

Како било, Уефа је данас објабила да су Вирџил ван Дајк, првак Европе са Ливерпулом и најбољи играч финала против Тотенхема, па Лео Меси, најбољи стрелац Лиге шампиона и европска Златна копачка, такође и освајач Ла Лиге, и на крају Кристијано Роналдо, освајач премијерног издања Лиге нације са Португалијом и првак Серије А са Јувентусом, ушли у ТОП 3.

Испод њих су остали...

Алисон Бекер (Ливерпул/Бразил) – 57 бодова
Садио Мане (Ливерпул/Сенегал) – 51
Мохамед Салах (Ливерпул/Египат) – 49
Еде Азар (Челси/сад Реал Мадрид/Белгија) – 38
Матијс де Лихт (Ајакс/сад Јувентус/Холандија) – 27
Френки де Јонг (Ајакс/сад Барселона/Холандија) – 27
Рахим Стерлинг (Манчестер Сити/Енглеска) - 12

На списку кандидата за остале награде су:

Голман сезоне: Алисон Бекер, Уго Лорис, Марк Андре тер Штеген
Дефанзивац сезоне: Тренер Александер-Арнолд, Матијс де Лихт, Вирџил ван Дајк
Везиста сезоне: Френки де Јонг, Кристијан Ериксен, Џордан Хендерсон
Нападач сезоне: Садио Мане, Лионел Меси, Кристијано Роналдо
Најбоља фудбалерка сезоне: Луси Бронз, Ада Хергерберг, Амандин Анри
Најбољи фудбалер Лиге Европе: Еден Азар, Оливије Жиру, Лука Јовић

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Један је..

16.08.2019 08:59

Меси!!! Ако бирате НАЈБОЉЕГ, онда је то дефинитивно он. Ко је просле године био индивидуално бољи од њега? Најбољи стријелац и асистент Европе, првак Спаније,златна копацка.. Е сад,једино да ово преименујемо у награду за освајаца Лиге Сампиона..ако је то мјерило онда је то Ван Дајк. Али онда висе не бирамо најбољег играца,него бирамо играца који је освојио лигу сампиона. Мало нереално ал ајд..

ОДГОВОРИТЕ