У Москви израда споменика оцу српске државе!

У Русији се рађа нови симбол Београда! Грандиозни споменик оснивачу српске државе Стефану Немањи стиже на јесен из Москве у Београд, ексклузивно сазнаје Информер!

Србија 15.08.2019 | 07:49
У Москви израда споменика оцу српске државе!
Ово архитектонско чудо изливено у бронзи, у атељеу руског вајара Александра Рукавишњикова, биће високо невероватних 23,5 метара, од чега је сама скулптура великог жупана 15 метара. То ће овај споменик сигурно чинити највећим у Србији.

Селаковић нам је рекао и да Немања у левој руци држи Хиландарску повељу, писану на старословенском језику, а уз то нам је и открио који детаљ тачно пише на њој.

- И Бог постави мене (за) великог жупана, названог у светом крштењу Стефан Немања и обнових своју дедовину и већу (је) утврдих Божијом помоћу и својом мудрошћу - каже Селаковић и напомиње да ће цео тај део повеље бити исписан на српском језику на другој страни споменика.



Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, који директно прати радове на изради споменика, каже за Информер да ће на јесен стићи сви његови делови, који ће се склапати у Србији.

- Засад је у потпуности готова фигура Стефана Немање у глини, што и може да се види на овим најновијим фотографијама. Следеће је да се фигура излије у бронзи. Што се тиче целог споменика, већ је 70 одсто изливено у бронзи, а пошто је изузетно огроман, то се ради у деловима - објашњава Селаковић.

Он додаје да ће споменик бити постављен испред некадашње зграде Главне железничке станице на пролеће 2020, после реконструкције Савског трга.

На споменику ће бити изрезбарен и велики Студенички крст, који изгледа као сидро.



- Неверним Томама које расправљају по друштвеним мрежама морам одговорити због чега ће Стефан Немања у руци држати мач, а не крст. Наиме, овај српски владар све је постигао ратовима и дипломатијом и самим тим ту су мач у десној руци и свитак у левој. Наравно да ће на споменику бити изрезбарен и велики Студенички крст, који изгледа као сидро, јер симболизује сигурност и мирноћу вере. Крст ће бити и око врата Стефану Немањи. На постаменту споменика биће изрезбарени и прикази Хиландара и Студенице као две наше светиње које је основао велики жупан - објаснио је Селаковић.

Како бисмо дочарали висину будућег споменика Стефана Немање, можда је најбоље упоредити га са чувеним Победником на Калемегдану, који од земље до самог врха има тек 17,25 метара, док је споменик Кнезу Михаилу са постаментом на Тргу републике у Београду висок свега 11 метара.



Оно што је још занимљивије јесте да је наш споменик чак три метра виши од фигуре Сфинге у Египту.

Како бисмо вам најјасније дочарали колико ће бити висок нови споменик Стефану Немањи, рећи ћемо вам да десет људи висине нашег репрезентативца и једног од највиших играча на свету Бобана Марјановића (221 цм) не би могло да дохвати његов врх, све и да се попну једни другима на главу. Такође, када бисте без било каквог гужвања, направили импровизовано брдо од шеснаест аутомобила "шкода суперб" (1,468 метара), оно би опет било ниже од грандиозног споменика нашем великом жупану и оснивачу српске државе.

(Информер)

Коментари / 0

Оставите коментар