Узбуркане страсти због пресуде "за дом спремни"

- Информација да је Високи прекршајни суд у Загребу новчано казнио макарског пјевача Марија Роса изазвала је реакције и постала је тема дана у хрватској јавности.

Регион 14.08.2019 | 21:01
Узбуркане страсти због пресуде "за дом спремни"
Росо је на концерту одржаном 2015. отпјевао песму аутора и извођача Марка Перковића Томпсона, "Бојна Чавоглаве", која почиње усташким узвиком "за дом спремни".

Прву информације о одлуци Високог прекршајног суда објавио је загребачки Јутарњи лист означивши је "преседаном" према којој је усташки поздрав "за дом спремни" незаконит.

Даворин Карачић, Томпсонов адвокат, каже, међутим, да то није преседан, јер, како истиче, у хрватском правосудном систему не постоје преседани и да је могуће да неко друго судско вијеће закључи сасвим другачије.

Карачић за портал Народ истиче да једино парламент може да забрани поздрав "за дом спремни".

Предсједник загребачког Жупанијског суда Иван Турудић каже да је одлука Високог прекршајног суда таква каква јесте, али да то не значи да ће као таква она бити обавезна и у свим будућим случајевима.

Турудић је гостујући на загребачкој телевизији Н1 рекао да је сасвим могуће да друго веће Прекршајног суда у сличној ситуацији донесе друкчију одлуку.

Да би таква одлука била обавезна за сва већа Прекршајног суда, објаснио је Турудић, неопходно је најприје да се донесе правно тумачење у којем би било речено да је поздрав “за дом спремни” прекршај, односно, да "ко поздравља тим поздравом чини прекршај”.

Анте Ðапић, председник опозиционе странке Десно, саопштио је да ова пресуда Високог прекршајног суда није обрачун са ХОС-ом, ни са Томпсоном, већ да је то, како је навео, "удар на саму историјску слободарску суштину хрватског народа и ни један Хрват не би смио да је поштује".

Ðапић је саопштио, пренио је хрватски портал Народ, да ниједан Хрват не би смио да, како каже, прећути "ову идеолошку агресију у недрима хрватске државе“.

Ðапић је истовремено због објављивања ове вијести означио Јутарњи као медиј који је познат по бројним нападима на "најпопуларнијег хрватског пјевача и хрватског бранитеља Марка Перковића Томпсона и Домовински рат у цјелини".

Наводи се, наиме, да је ову вијест Јутарњи пренио као "преседан", а да је ауторка Славица Лукић, супруга предсједника Самосталне демократске српске странке (СДС С) Милорада Пуповца, који је, како се наводи, коалициони партнер у влади Андреја Пленковића.

Поводом правосудне пресуде Високог прекршајног суда огласио се и историчар и професор Хрвоје Класић и истиче да јесте ријеч о првој пресуди у којој се јасно изриче да је поздрав “за дом” и “за дом спремни” коришћен као званични поздрав усташког покрета НДХ који је настао од фашизма, да је утемељен на расизму и тиме симболизује мржњу према људима различите расе, вјерског и етничког идентитета.

Макарски пјевач Марио Росо осуђен је на новчану казну од 765 куна и плаћање судских трошкова у износу од 200 куна зато што је приликом прославе годишњице Олује 2015. године отпевао пјесму "Бојна Чавоглаве", чији је аутор и извођач Марко Перковић Томпсон, а која почиње поздравом "за дом спремни".

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Треба занранити ако мудро размисљају

15.08.2019 06:26

Не би тај поздрав уопсте био споран, да се у НДХ устаским злоцинима није догодио Јасеновацн,највеци најмонструознији логор смрти, поготово дјеце.

ОДГОВОРИТЕ