ЕП до 16: Бизаран пораз "орлића", на корак од 1/2-финала!

Штета, кадети су били близу победе над Шпанијом, потом су тројком дошли надомак другог продужетка, али једна ситна грешка је пресудила! Трагичан крај у Удинама: Србија изједначила на секунд пред крај продужетка, а онда направила техничку грешку и послала Шпанију у полуфинале.  Велика грешка Марка Марковића у последњем нападу.

Кошарка 14.08.2019 | 17:11
ЕП до 16: Бизаран пораз "орлића", на корак од 1/2-финала!
Штета, баш штета!

Кошаркашка репрезентација Србије до 16 година није успела да се пласира у полуфинале Еуробаскета пошто је овог поподнева поражена од вршњака из Шпаније након продужетка 72:71 (18:17, 17:10, 5:17, 17:13, 15:14)

Србија је на полувремену губила осам разлике, али је захваљујући невероватној трећој четвртини (17:5) прешла у вођство, међутим у завршници је "прокоцкала" ту предност.

Било је доста грешака и изгубљених лопти у нападу који је био збуњен, па су Шпанци изједначили на две секунде до краја са "пенала", а Ђуришић није успео да постигне тројку уз звук сирене, тако да је уследио продужетак.

У њему су Шпанци имали предност, Србија је успела да изједначи на 1,9 секунди до краја тројком Стефана Стефановића, међутим нисмо одбранили напад - који "фурија" није ни извела.

Имали су аут са стране, а Марко Марковић је "скакао" поред играча који је требало да убаци лопту и "ускочио" је у његов простор, тако да је судија показао техничку грешку, па су Шпанци слободно бацање претворили у победу, упркос протестима наших кошаркаша.

Најефикаснији у саставу Србије био је Матија Белић са 28 поена и 14 скокова.

Шпанце у полуфинали чека бољи из дуела Русије и Турске, док су у другом делу костура, који ће бити расплетен до краја дана, "укрштени" Хрватска и Француска, односно Италија и Грчка.

Подсећамо да је ово лето било веома неуспешно за млађе селекције КСС.

Репрезентација до 19 година била је седма на Светском првенству на Криту, уследило је 15. место на У-20 ЕП и испадање у "Б" дивизију, да би јуниори (У-18) пре два викенда завршили Еуробаскет у Волосу као десети.

Шта рећи, младе кошаркаше овог лета једноставно неће. Сјајно су данас играли у Удинама, борили се против фантастичне репрезентације Шпаније, отишли у продужетак и чинило се да су изборили и други. А онда крах у последњој секунди, велика грешка и доказ да још мора да се учи. Шпанија је из техничке грешке на секунд пред крај утакмице дошла до поена којим је решила питање победника и отишла у полуфинале, 72:71.

Требало је мало времена на старту како би се српски кошаркаши опустили и схватили да могу да „поједу“ Фурију. Због тога су Шпанци били ти који су први стигли до осетније предности средином прве деонице, али је она убрзо анулирана захваљујући одличној игри Матије Белића и Николе Радовановића. Да ствар буде још занимљвија, само њих двојица су се и уписала у листу стрелаца у редовима Србије у првих десет минута, па је на семафору резултат био 18:17 за састав Шпаније.

Било је проблематично и у другој четвртини. Поново су Шпанци били ти који су боље кренули и отишли на осам поена предности. Напад репрезентације Србије није баш најбоље функционисао, убачено је само десет поена у другом кварталу, па је деловало да ће бити доста проблема у другом полувремену. Заостатак је износио осам поена, 35:27.

Старт треће деонице донео је велике проблеме и за једне и за друге. За првих пет минута Шпанија је убацила три поена, а Србија два. Али српски кошаркаши тада су убацили у пету брзину, уследила је серија 13:0, нешто слично што смо видели и на мечу против Словеније, па је предност пред последњих десет минута игре била на страни наше селекције, 44:40.

Предност Србије је у последњој деоници наставила да расте све до максималних плус седам. Шпанци су се тргнули, па су средином квартала везали пар добрих напада и меч ипак увели у неизвесну завршницу.

Никола Ђуришић је одвео српски састав на четири поена предности на тачно два минута пред крај утакмице, али је онда уследила криза у офанзивном пољу. Срећом, ни Шпанци нису успевали да се снађу, па су тек на 30 секунди пред крај преко Гарсије смањили на кош разлике, али након грешке Стефановића, испоставило се да су имали напад за продужетак, па чак и победу.

Филип Бранковић је тада направио фаул, а на линију за слободна бацања отишао је већ поменути Гарсија. Погодио је оба слободна бацања, а Србија је имала две секунде да избегне продужетак и оде у полуфинале. Ђуришић је шутирао за три, али је нажалост био непрецизан и отишло се у продужетак, 57:57.

На почетку додатних пет минута виђен је велики број фаулова и слободних бацања. Шпанци су константно имали предност, која је како је време одмицало бивала све већа. Али нису се предавали српски кошаркаши, тројком Матије Белића, потом магијом Николе Радовановића, а на крају још једним поготком Стефана Стефановића са дистанце на две секунде пред крај изједначила на 71:71.

А онда... Тешко је објаснити шта се десило. Шпанци су имали лопту са стране, стао је један њихов играч да је изведе. Судија је све то прекинуо, јер је приметио да је Марко Марковић нагазио аут линију, што по правилима није дозвољено. Слична ситуација могла је да се види и на прошлосезонском финалу Кошаркашке лиге Србије између Црвене звезде и Партизана. Додатно бацање, Шпанија је погодила и тако обезбедила пласман у полуфинале. Велика штета и велика жал за пропуштену шансу.

За крај, треба навести да је најефикаснији у редовима Србије био Матија Белић са 28 постигнутих поена и 14 скокова чиме је дошао до дабл-дабл учинака. Исто то урадио је и Никола Радовановић убацивши 12 поена и ухвативши још 11 лопти. Двоцифрен је био и кошаркаш Мега Бемакса, Никола Ђуришић са 10 поена и пет скокова. Са друге стране, Шпанце је предводио Гарсија са 19 поена, као и Гонзалес са 12 убачених поена. 

ШПАНИЈА – СРБИЈА 72:71 /након продужетка/

Арена: „Примо Карнера“, Удине
Гледалаца: 250

ШПАНИЈА: Санчез 7, Гонзалез 12, Мека 5, Пераире 8, Очоа 7, Брито 2, Рибас 5, Васкез 2, Гарсија 19, Саведра, Виљен, Валехо 5

СРБИЈА: Белић 28, Бранковић 7, Ђуришић 10, Радовановић 12, Стефановић 9, Бошковић 1, Дабовић, Марковић, Милијашевић 3, Обрадовић, Петровић, Шарановић 1

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Фото: Фиба Еуробаскет У16

Коментари / 0

Оставите коментар