ЛШ: Ајакс преживио ПАОК! Крај за Порто и Селтик!

Фудбалери загребачког Динама, Ајакса, ЛАСК из Линца и Олимпијакоса су се пласирали у плеј-оф квалификација за Лигу шампиона.  Тадић промашио пенал, па показао да има – херца! Оли и Ранђеловић избацили Ердоганово чедо, испао Базел! И то од ЛАСК-а! Два европска првака плакала код куће: Крај за Порто и Селтик! Клуж и Краснодар прошли даље!

Фудбал 13.08.2019 | 23:37
ЛШ: Ајакс преживио ПАОК! Крај за Порто и Селтик!
Хрватски клуб је забележио доминантну победу над Ференцварошом у гостима резултатом 4:0.

Ајакс је проживео драму на свом стадиону, али је успео да победи ПАОК са 3:2 и да стигне на корак од новог учешћа у елитном такмичењу.

Истоветну шансу ће имати и аустријски ЛАСК који је савладао Базел са 3:1, док је Олимпијакос са 2:0 био бољи од Басакшехира.

Навијачи Динама су још једном имали прилику да на делу виде спектакуларног Данија Олма, који је у 16. минуту асистирао Аријану Адемију за први гол на мечу.

Друго полувреме је поготком у 47. минуту отворио Бруно Петковић, а Адеми се реванширао Олму у 55. минуту.

Последњи погодак за Динамо је постигао Амер Гојак у 79. минуту, а шансу за "петарду" је пропустио Петковић, промашивши пенал у 89. минуту.

Ајакс је после ремија у Солуну (2:2) на свом терену губио од 23. минута, у 32. је Душан Тадић промашио пенал, али је потом реализовао два, у 43. и 85. минуту.

Између његових голова мрежу солунског тима је затресао Николас Таљафико, док је двоструки стрелац за ПАОК био Дијего Бисесвар.

Са 3:2 у Амстердаму Ајакс је успео да се пласира у плеј-оф за учешће у Лиги шамоиона.

У дуелу ЛАСК и Базела није било голова у првом полувремену, а домаће је до предности у 59. минуту довео Рајнхолд Ранфтл.

Изједначење је стигло у 80. минуту, када је Кемал Адеми био прецизан, али су све дилеме отклоњене у последњих пет минута, најпре је у 89. мрежу Базела затресао Петер Михорл, а у четвртом минуту судијске надокнаде времена коначних 3:1 поставио је Марко Рагуц.

Олимпијакос је после 1:0 у Истанбулу против Басакшехира на свом терену славио са 2:0, головима Рубена Самеда у 55. минуту и Матјеа Валбуене, из пеналан у 78. минуту.

Тим који су сви желели да избегну на жребу. Полуфиналиста Лиге шампиона из прошле сезоне. Али уместо да Ајакс докаже моћ, дрхтао је Амстердам. ПАОК се јуначки испрсио у овом двомечу с Копљаницима, али је на сув квалитет шампион Холандије ипак проша даљео захваљујући голу у гостима. На Амстердам Арени тешком муком извојеваних 3:2 уз још један гол Душана Тадића, који вечерас можда и није показао класу, али јесте да има... Срца.

Тадић је наиме при голу заостатка – јер ПАОК је преко Дијега Бисесвара повео са 1:0 – добио шансу да са пенала надокнади минус, али је заиста лоше шутирао и дозволио голману гостујућег тима Александросу Пахалакису да се истакне и парадом удахне Грцима огромну енергију пред наставак меча. Међутим, у 43. минуту још једна несмотрена реакција гостију, баш је Бисесвар нехотице играо руком и енглески судија Крег Посон није имао друге но да опет покаже на белу тачку. А Тадић није играч који се плаши одговорности. Поново је пришао лопти и овај пут погодио за 1:1.

После 2:2 у Солуну, Ајакс је опет имао резултат који га води даље. А ПАОК, као ни у Солуну, није могао да свих 90м минута парира Ајаксовом ритму. Иако је добро почео у другом полувремену, солунски клуб  је полако, али сигурно морао да се мири са ситуацијом да су Копљаници ипак квалитетнији и да је некако логично да они буду ти који ће диктирати игру. Тако је и било све док гостима није попустила концетрација. Поклекао је Лео Матос, желео је да изнуди прекршај у нападу, а само је дозволио Николасу Таљафику да погоди за 2:1. А онда и трећи пенал за Ајакс и ко други него – Душан Тадић. Феноменални Бисесвар је успео само да ублажи пораз ПАОК-а, за коначних 3:2 пред окршај са АПОЕЛ-ом, који би требало да буде још лакши залогај.

Улогу фаворита, бар ако гледамо традицију, оправдао је и Олимпијакос, који је Истанбул Башакшехиру објаснио да му само паре турског председника Реџепа Тајипа Ердогана неће бити довољне да се умува у европску елиту. Робињо, Гаел Клиши, Арда Туран и Демба Ба могли су на крају утакмице само да пруже руку Грцима и признају Олимпијакосу да је бољи тим – 2:0 на Караискакију.

Рубен Семедо у 55. минуту, па у 78. минуту Матје Валбуена са пенала који је изнудио дојучерашњи фудбалер Радничког Лазар Ранђеловић насанкавши Мигела Вијеиру. Чини се да Ранђеловића чека више него лепа сезона у Атини.

За крај овог текста и једно изненађење. Базел више није тим какав је био. Јанг Бојс му је одузео титулу шампиона Швајцарске, а из елитног европског такмичења избацио га је – аустријски ЛАСК. После неочекиваних 2:1 потврда да је ЛАСК овог лета бољи тим стигла је и у Линцу – 3:1 уз два гола у буквално последњим секундама меча.

Два европска првака плакала код куће: Крај за Порто и Селтик! Клуж и Краснодар прошли даље!

Два шокантна резултата за крај. Два европска првака испала су из квалификација за Лигу шампиона. И то пред својом публиком након што су се у првим утакмицама непоражени вратили кући. Селтик и Порто селе се у Лигу Европе!

Бољи од Селтика био је румунски Клуж, који се два пута враћао из мртвих преко Билела Омранија, да би на крају искористио то што су Шкоти морали да јуре победу и у шестом минуту судијске надокнаде стигао до коначних 4:3! Георге Тукудеан, у тренуцима кад се тензија могла сећи ножем, остао је толико хладнокрван да је лобовао Скота Бејна.

Клуж је могао да почне славље, навијачи Селтика су остали да се чешу по глави и питају како је дођавола њихов вољени клуб могао да одигра овако катастрофално у одбрани?! У Глазгову су били уверени да иду даље, нису Румунима остављали ни промил шансе и на крају су треснули о под! Болно приземљење за Келте. Али са оваком се одбраном не иде у Лигу шампиона. Цурило је на све стране.

Шок и на стадиону Драгао на коме се Краснодар залетео на Порто као да је Барселона лично. Три гола дали су Руси домаћину за свега 34 минута и утабали себи пут ка победи од 3:2.

Тони Виљена је већ у трећем минуту начео Змајеве, да би онда на сцену ступио Могамед Шапи Сулејманов, 19-годишњег крило Краснодара, играч који је однегован у клубу чији газда Сергеј Галицкисања екипу са 11 момака из сопствене школе. Зато је милионе сипао у академије, а Шапи Сулејманов је један од њених првих бисера. Два комада Сулејманова гурнула су Порто на ивицу амбиса, па иако су се Португалци отимали нису могли да се врате из толиког канала.

Краснодар иде на Олимпијакос. Клуж ће против Славије из Прага.

Резултати реванша 3. кола квалификација:

Карабаг (Азербејџан) - АПОЕЛ (Кипар) 0:2 /први меч 2:1/
Розенборг (Норвешка) - Марибор (Словенија) 3:1 /3:1/
Динамо Кијев (Украјина) - Бриж (Белгија) 3:3 /0:1/
Копенхаген (Данска) - Црвена звезда (Србија) 1:2* /1:1/ *пеналима 6:7
Ференцварош (Мађарска) - Динамо Загреб (Хрватска) 0:4 /1:1/
Ајакс (Холандија) - ПАОК (Грчка) 3:2 /2:2/
ЛАСК (Аустрија) - Базел (Швајцарска) 3:1 /2:1/
Олимпијакос (Грчка) - Башакшехир (Турска) 2:0 /1:0/
Селтик (Шкотска) - Клуж (Румунија) 3:4 /1:1/
Порто (Португал) - Краснодар (Русија) 2:3 /1:0/

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар