ЕП до 16: "Орлићи" у четвртфиналу!

Кадетска репрезентација Србије "прескочила" Словенију и наставила борбу за два циља - медаљу и пласман на Светско првенство.  Након преокрета је слађе: Србија у четвртфиналу Европског првенства, Белић и Радовановић срушили Словенце! Дабл-дабл учинак кошаркаша Житкобаскета и Будућности из Бијељине.

Кошарка 13.08.2019 | 16:52
ЕП до 16: "Орлићи" у четвртфиналу!
Победа у практично најважнијем мечу на Европском првенству!

Изабраници селектора Александра Никитовића изборили су пласман у четвртфинале Еуробаскета за кадете, јер су у Удинама савладали вршњаке из Словеније, у драматичној завршници.

Србија - Словенија 67:64 (17:20, 16:15, 16:13, 18:16)

Наредни ривал "орлића" биће готово извесно један од највећих фаворита турнира, Шпанија, која за ривала у осмини финала има Немачку.

Паралелно са борбом за медаљу, наш тим бори се и за пласман до петог места, који доноси карту за Светско првенство које ће бити одиграно следеће године, док ће Словенци после данашњег пораза у борбу за опстанак у "А" дивизији, о чему "орлићи" више не морају да брину.

Најефикаснији у тријумфу против младих "змајчека" били су Матија Белић са 22 поена и Никола Радовановић са 16. Њих двојица су у последњем минуту постигли шест поена и повели "орлиће" ка успеху након изједначења 62:62 на минут и 25 секунди до краја.

Иако крајем треће четвртине ситуација није изгледала повољно по наш тим (40:48), Никитовићеви играчи су потом кренули у велику офанзиву и пет минута пре краја стекли 10 поена предности (62:52).

Испоставило се да то није било довољно за миран крај, али је разиграни тандем Белић - Радовановић ипак искорачио када је било најважније.

Дуел Шпаније и Немачке почео је у 16.30, а четвртфинала су заказана за среду.

Није све било на свом месту у првом полувремену, али је Србија у последњих 15 минута сусрета приказала сву своју снагу. Великом серијом од 18:0, млади кошаркаши успели су да направе фантастичан преокрет и да се пласирају у четвртфинале Европског првенства за играче до 16 година старости. Ипак, није могло без драме, па је све решено у последњем минуту када су Белић и Радовановић успели да сруше Словенију за коначних, 67:64.

Већ на почетку утакмице било је јасно да Србију не очекује тако лак посао. Словенци су знатно боље ушли у меч и у неколико наврата су успевали да се одлепе на пет поена разлике. Није то било ништа драматично, али је јасно указало кошаркашима Саше Никитовића да ће морати да пруже максимум како би дошли до пласмана у четвртфинале. Након првих десет минута игре, селекција Словеније имала је предност, 20:17.

Одличном игром Матије Белића, играча Житкобаскета, Србија је у другој четвртини у пар наврата успела да пређе и у резултатско водство. Белић је за првих 20 минута игре успео да дође до чак 14 поена уз 75% реализације, па је био најзаслужнији за чињеницу да је српски састав након првог полувремена губио са "само" два поена разлике, 35:33.

Деловало је да све измиче контроли почетком треће четвртине, када су Словенци преузели главну реч и у једном тренутку отишли и на максималних 48:40 након поена Луке Рудовића са линије за слободна бацања. Ипак, Србија се тада коначно тргла, "прорадио" је и Никола Радовановић, па је већ до краја деонице српски састав имао минималну предност, 49:48.

Одлична серија настављена је и на почетку последњег квартала. Словенци нису успевали да дођу до поготка, па је предност репрезентације Србије из напада у напад расла. Момци са Триглава узимајући у обзир и крај треће четвртине нису успели да дођу до поена читавих осам минута, а репрезентација Србије је за то време направила серију 18:0. Ипак, Словенци су узвратили са две тројке и упозорили српске кошаркаше да се неће тако лако предати, па је на два минута пред крај резултат на семафору био 62:62.

Ушло се у драматичну завршницу. Србија је поенима Белића, а потом и Радовановића успела да оде на плус четири на 30 секунди пред крај утакмице и тако фактички реши питање победника. Словенци јесу успели да узврате, али то није било довољно, па је српски састав тај који иде у четвртфинале, 67:64.

Најефикаснији у саставу Србије био је Матија Белић који је дошао до дабл-дабл учинка, забележивши 22 поена и 12 скокова. До дабл-дабл учинка дошао је и Никола Радовановић, који је постигао 16 поена и ухватио 14 лопти. Словеначки састав је предводио Урбан Клажвар са 22 поена, а двоцифрени су били још Давид Крижанић са 12 поена и Марк Филип Иванковић са 11 постигнутих поена.

СРБИЈА - СЛОВЕНИЈА 67:64
Арена: "Палацето Марио Векијато"
Гледалаца: 100
Судије: Мехмет Сахин (Турска), Алексеј Давидов (Русија), Александар Деман (Француска)

СРБИЈА: Белић 22, Дабовић 6, Радовановић 16, Шарановић 8, Стефановић 2, Бошковић, Бранковић 4, Ђуришић, Марковић, Милијашевић 5, Обрадовић, Петровић 4

СЛОВЕНИЈА: Цијани 8, Иванковић 11, Клавжар 22, Крижанић 12, Миртић 1, Флерин, Хаскић, Клобучар, Оберлајт 5, Рудовић 5, Сивка, Вишникар

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар