Српска: Све више за воланом без положеног испита

У првих шест мјесеци ове године полиција је на путевима Републике Српске за воланом затекла чак 1. 701 особу без положеног возачког испита, потврђено је у МУП-у Републике Српске.

Република Српска 12.08.2019 | 07:31
Српска: Све више за воланом без положеног испита
"Полицијски службеници МУП-а РС у првих шест мјесеци из саобраћаја су искључили 1.701 возача због вожње прије стицања права на управљање возилом", навели су у МУП-у за "Независне".

Како објашњавају, Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима БиХ прописано је да ће новчаном казном од 400 до 1.000 КМ бити кажњен возач који у саобраћају на путу управља возилом прије стицања права на управљање возилом.

Никола Ћопић, инжењер за безбједност саобраћаја, коментаришући податке МУП-а РС, упозорио је да се ради о крајње опасној и поражавајућој ситуацији.

"Мишљења сам да се коријен проблема крије у недостатку квалитетне и правовремене едукације како млађе популације, која тек почиње с учешћем у саобраћају са својих 16 година, тако и едукације генерација њихових родитеља", истакао је Ћопић.

Сматра да драконске казне дају ефекат, али краткорочно, те уколико желимо да унаприједимо стање безбједности саобраћаја на путевима РС морамо дати примат правовременој едукацији.

Како наводи, потребно је са дјецом разговарати више о саобраћају и опасности које он носи већ од предшколског узраста, а потом и кроз основно и средње образовање.

"Будући да у овом моменту, осим у неким техничким школама, немамо планом и програмом предвиђен предмет који би обухватио тај тип едукације, из аспекта неког ко се бави овом проблематиком сматрам да је дјеци и младима потребније да буду упознати с посљедицама које саобраћај носи односно посљедицама које носи несавјесно понашање у саобраћају него што су упознати само са саобраћајем као граном привреде", објашњава Ћопић.

Такође, додаје, када је ријеч о старијим категоријама, потребно је радити на свијести родитеља који своју дјецу охрабрују да их они обучавају вожњи, а не лиценцирани предавачи.

"И сам сам кроз посао који обављам при Испитном центру Бањалука присуствовао ситуацијама у којој дјеца од 16 година не сакривају да су мопед возила и прије положеног возачког испита, што је заиста забрињавајуће", упозорава Ћопић.

Додао је да је, као лиценцирани предавач и испитивач теоретског дијела испита из области безбједности саобраћаја, вољан да волонтерски предаје дјеци уколико се нађе простора за такав вид едукације.

Андреа С. из Приједора навела је како је на једном сеоском путу наишла на тринаестогодишњег дјечака који је самостално возио ауто.

"Да ствар буде дупло гора, у ауту је био сам и није држао правац како треба. Било ме страх мимоићи се с њим", пожалила се она.

(Независне новине)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

глупост

12.08.2019 06:26

Која глупост цуј казном од 400 до 1.000 КМ нема тога а зна се одма му брале самар по дзепу свези једно 1.200 КМ и нека му онда уси звоне годину дана.Знаци ако је обицна буранија у питању 1.000 КМ а ако су татини и мамини синови 400. Јос забране полагања возацког испита двије године па нека се онда ку... колико хоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

12.08.2019 08:11

Да , у праву сте. Какве глупости за исти прекршај треба бити иста казна а не толика разлика. Што се тиче забране полагања , мислим да је две године мало , трбало би бар пет година. Како за "боранију" тако и за дјецу политичара и тајкуна.

Name

МД

12.08.2019 09:44

Како вама није јасно да су за многе прекршаје, а нарочито за КД, казне како новчане тако и затворске, прописане у распону. Ако му за тај прекршај полицајац пише прекршајни налог, он га мора санкционисати са најмањом новчаном казном од 400 КМ. Ако се предмет преда на суд, судија може изрећи и највећу казну. Каква боранија и татини синови, мало се информишите.

Name

Ре

13.08.2019 05:45

Проблем је сиромасно друство кад је ријец о возњи без возацке и све це веци број њих доци у искусење да узме возило од оца,мајке,друга,комсије итд.Све мање људи мозе одвонити 1000 КМ за дјете да полазе возацки.То је истина а није рјец и маминим и татитним синовима,они имају возацку,добро и јако ауто и вецина то злоупотребљава брзом возњом и сл.

Name

Тб

12.08.2019 06:53

Код нас је све ненормално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wигемарк

12.08.2019 07:00

Ако могу постојати министри у Влади без плтребних квалификација, судије "коваци"- засто је цудно да постоје возаци без возацке дозволе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.08.2019 14:10

Сасвим нормално у ненормалној "дрзави".

Name

ЗНАЊЕ

12.08.2019 07:08

У школе на свим нивоима треба увести предмет ЕТИКА И КУЛТУРА у оквиру којег би се дјеце васпитала између осталог о саобраћају. Данас је свако од нас на неки начин учесник у саобраћају и то мора постати култура и опште знање као и познавање хемије, физике, језика, математике и слично. Данас ми још увјек сву дјецу малтретирамо са ликовним и музичким, а знамо да је за то потребан прије свега таленат. Зато таленти нека уче ликовно и музичко, а етику и културу, односно саобраћај морају сви да уче. Оно што је још веома битно школи се мора вратити васпитна улога, јер очито да су родитељи у већини зарибали на томе пољу. Поред тога данас је већина родитеља запослена и дјеца се најчешће васпитају на улици и кафићима, а све мање у школи и родитељској кући.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фочак

12.08.2019 07:10

Ужасна је ова статистика,код нас у Фочи да неко направи акцију нашао би велики број неригистрованих возила,а самим тим и неисправних,а о тим самозваним возачима да не пишем,полиција ништа не ради,постајемо полако али сигурно дивљи запад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

12.08.2019 07:32

Битно је дјецу натоварити "градивом" које им НИКАД (а мозда ни тад') неце требати, али САОБРАЦАЈНЕ КУЛТУРЕ - нема !!! То 400 или 1000 КМ ме знаци ниста, вазна је ЕДУКАЦИЈА али и бољи систем у ауто-сколама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

12.08.2019 09:41

Ништа чудно треба дозволити да купе возачку како неки купују факултете па и медицинске школе па што неби могли купити и возачку а сведно већ знају возити.

Name

Ранко Требиње

12.08.2019 09:57

Слажем се са горе наведеним, али имам и одређене промјене. Прво на цијене полагања возачких испита, а друго на цијене коштања регистрације аутомобила. Цијену возачког испита би требало појефтинити драстично јер видимо да су возачи дефицитарни. Цијене регистрације су енормне за наш стандард јер се ту плаћа свашта а та услуга се не реализује, нпр одржавање путева а сви знамо какви су патријарх разноразне таксе. У тим таксама има чак и такса за водопривреду као да у аутомобил уводимо воду... Сви знамо гдје тај новац иде а резултата нигдје. Да не спомињем фамозне акцизе за гориво. Значи код нас је у овој области као и у свему присутна класична злоупотреба монопола.

Name

НН

12.08.2019 13:20

А 9,00 КМ за Ауто мото савез?

Name

НН

12.08.2019 11:54

Ево га нови стручњак за саобраћај _ Миленко Јацимовиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

12.08.2019 13:18

Миленко је добар какав ће бити овај мали надуванко.

Name

Боки

13.08.2019 06:49

Нису ту само малољетни у питању има људи разне доби сто возе без возачке дозволе . И ста се чудите томе кад су плате 400-500 км а возачка коста 1200 и висе.. нема свако пара да плати толики износ кад кола купе зс 500км.. а да вам казем како је јавни превоз редован,тачан и усклађен са радним временом људи су приморани да се сналазе..у нека срећнија времена је то било и јефтиније и полажући неку одређену категорију имо си аутоматски полозену и ону низу итд.. а сада се све посебно полаже, а шта мислите зашто?? Из дана у дан видим да се нема више ста чекат..ето им њихова држава и нек буду власт сами себи кад сва омладина оде..

ОДГОВОРИТЕ