Србија остала без ОИ! Засад...

Лоша игра Орлова: Србија у Барију остала без визе за Олимпијске игре! Италија на крилима домаће публике убедљиво славила са 3:0 и докопала се Јапана, нашем тиму остају танке шансе у јануару.

Остали спортови 11.08.2019 | 23:05
Србија остала без ОИ! Засад...
Србија пала у Барију, Италијани изборили олимпијску визу! Мушка одбојкашка репрезентација Србије поражена је на квалификационом турниру у Барију од Италије са 3:0 (25:16, 25:19, 25:19).

Мушка одбојкашка репрезентација Србије неће (барем за сада) играти на Олимпијским играма у Јапану. Пре три године Орлови су пропустили олимпијаду у Бразилу, а следећег лета их можда неће бити ни на смотри најбољих одбојкаша у Азији, а након убедљивог пораза од Италије у Барију од 3:0 (25:16, 25:19, 25:19) у последњем колу квалификационог турнира.

Да се разумемо, шанса за пласман на Олимпијске игре за наш тим и даље постоји. Орлове у јануару очекује још један квалификациони турнир, али ће шансе за пролаз бити минималне јер ће само једна репрезентација на крају изборити визу, а на турниру ће играти и неке од најквалитетнијих селекција света које се, као и ми у овом кругу нису избориле за визу - Француска, Бугарска, Холандија, Белгија...  

Што се тиче вечерашњег пораза, од старта су Италијани преузели иницијативу, сасвим су затворили све покушаје српског тима, па су ношени подршком с трибина без проблема стигли до огромних 8:2 у првом сету. Нису Орлови успевали да нађу пролаз поред распложеног ривала. О томе сведочи и податак да је Италија први сет завршила са четири блока, док Србија није имала ниједан. На другој страни расположени су били и Хуанторена и Зајцев, у завршници је заблистао и Ђанели, па су Азури врло лако дошли до предности захваљујући тријумфу од 25:16.

Мало су боље заиграли наши одбојкаши у другом сету, али је Италија средином сета побегла на три поена разлике (11:8) и ту предност (два-три разлике) у потпуности одржавала. Покушавали су наши момци да се тргну, селектор Никола Грбић их је храбрио да могу до преокрета, али су Азури били заиста непогрешиви и убитачном серијом од четири везана поена на сервис моћног Зајцева и захваљујући одличном Ђанелију стигли до вођства од 2:0 тријумфом од 25:19.

Деморалисани Орлови су и у трећем сету били само топовско месо за расположене Азуре. Иако су на први технички тајм-аут отишли са предношћу од 8:6, Орлови су потпуно пали у наставку са четири везана изгубљена поена ушли у нервозу (8:10) и на крају у коначни пораз. Зајцев, Антонов и Ђанелису наставили да нас тероришу сервисом и јаким смеч ударцима, придружио им се и високи Хуанторена па је капитулација била неизбежна.

Лоше су српски одбојкаши одиграли овај одлучујући меч, а последице овог дебакла биће познате тек у јануару када уследи поправни. Биће тешко, али не и немогуће домоћи се ОИ у Јапану јер су нас Орлови навикли на успехе, али је потребно да се поприлично поправе како би испунили крајњи циљ.

Одбојкашице су у Токију, одбојкаши нису.

Бар не још.

Наша мушка репрезентација није успела да направи подвиг у врелој дворани у Барију и обезбеди учешће на Олимпијским играма 2020. године победом над једном од највећих одбојкашких нација, Италијом (која и даље нема олимпијско злато).

Нову шансу за то "азури" ће имати од 24. јула до 9. августа 2020. године, "орлови" ће шансу за то покушати да изборе на додатним континенталним квалификацијама од 6. до 12. јануара наредне године, када ће то бити доста теже.

Италија – Србија 25:16, 25:19, 25:19!

Било је 14:14 у трећем сету, па и 17:18, када је почео нови понор "орлова" пред бучним навијачима у Барију.

"Орлови" су у претходна два кола победили Аустралију 3:1 и Камерун 3:0, па је дуел са "азурима" имао "или или" карактер, али у њему нажалост није било неизвесности.

На Одбојкашком савезу Србије је, сада, да учини све да наша земља буде ДОМАЋИНтаквог турнира, како се не би догодило да селектор Никола Грбић и друге Летње олимпијске игре одгледа преко ТВ екрана, као што је то био случај током Рија 2016.

До тада, следи Европско првенство, када ће наши момци имати прилику да подигну расположење и самопоуздање.

Поред Јапана, учешће на Играма овог августа обезбедили су победници турнира широм планете, Бразил у Бугарској, САД у Холандији, Пољска у Пољској, Русија у Русији и Аргентина у Кини, пре него што је Италија у крцатом "Палафлорију" после Камеруна (25:22, 25:19, 25:16) и Аустралије (21:25, 25:19, 24:26, 25:17, 15:13) савладала и олимпијског шампиона из Сиднеја 2000. године.

Није личило, руку на срце, на окршај два велика одбојкашка тима, јер је укупна разлика пред 5.000 људи у дворани била 75:54.

"Орлови" ни у једном од три сета нису стигли до 20 поена.

КВАЛИФИКАЦИОНИ ТУРНИР ЗА ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ (БАРИ, ИТАЛИЈА)

Недеља

ГРУПА Ц

Камерун - Аустралија 0:3 (17:25, 16:25, 18:25) 
Србија - Италија 0:3 (16:25, 19:25, 19:25)



Извор: моззартспорт/мондо.рс

Фото: МН пресс

Коментари / 0

Оставите коментар