ТРИ ПУТА СКУПЉЕ: Информациони систем "Шума Српске" коштаће 17 милиона КМ

Шуме Републике Српске добиће нови информациони систем. И то не би било ништа чудно да се не ради о систему који је од првобитно процијењених пет милиона, сада скупљи за чак три пута.

Република Српска 11.08.2019 | 21:06
ТРИ ПУТА СКУПЉЕ: Информациони систем "Шума Српске" коштаће 17 милиона КМ
Информациони систем за Шуме коштаће грађане око 17 милиона мрака. То је чак три пута скупље него што је првобитно планирано. Шуме су 2017. године планирале да издвоје 5, 5 милиона марака за набавку информационог система. Међународни тендер је расписан у јуну прошле године. Занимљиво је да се на тендер јавио само ’’Проинтер’’ који је за тај посао тражио три пута више.

На крају набавка је поништена. Али, само за кратко. Извршна власт се побринула да се посао не измакне из руку Проинтера, па је задужила Министарство финансија да у буџету за 2020. и 2021. годину планира око 12 милиона за тај систем, док је првобитних 5,5 милиона раније обезбијеђено у фонду „Партнер“.

''Вјероватно ћемо и сада имати јендог понуђача јер су услови готово исти, преписани су из претходне тендерске документације. Тражи се да потенцијални понуђачи имају 40 запослених стручњака који имају десетине лиценци. Увијек на таквим тендерима имамо једну понуду'', каже Срђан Траљић из Транспаренсија.

О понудама Управа Шума не жели да говори. Поручили су само да је јавни позив у току и да немају сазнања о фирмама које су заинтересоване за овај посао. Али, објашњавају зашто је цијена информационог система за 5, 5 скочила на 17 милиона марака.

''Средства за набавку услуга увођења информационог система у Јавно предузеће су повећања с циљем да се набави квалитетан хардвер и софтвер који ће задовољити и обухватити све сегменте пословања у Јавном предузећу. Повећан је и број теренских уређаја који ће омогућити ажурнији рад на терену'', наводе из Шума РС.

Шуме Српске имају информациони систем. Инжењери из области шумарства кажу да је функционалан и постојећи систем, који су одређене, а минималне корекције може постићи све што се планира новим. У опозицији кажу да је јасно о чему се ради.

''Можемо да закључимо да се посао намјешта и да ће зато коштати 12 милиона више. Не зато што толико вриједи, већ се намјешта одређеној фирми, што ће представљати директну зараду'', каже посланик СДС-а Давор Шешић.

На посљедњем скупштинском засједању члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је потврдио да је његов син Игор Додик повезан са компанијом ’’Проинтер’’. Проинтер је иначе компанија која углавном побјеђује на свим тендерима које организују јавне институције. Према писању медија, Проинтер је за прва четири мјесеца ове године прошао на 52 тендера.



БН ТВ

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

хаххахах

11.08.2019 19:09

дери овце миле, кожу им скини с ледја...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.08.2019 20:35

Ово је екстра, инзињери це сједити фино у топлом и помоцу компјутера одредјивати гдје се треба сјеци, гдје обнављати...

Name

До До

12.08.2019 05:12

Па рекет,шта је чудно

Name

Скептик

12.08.2019 07:00

Ре, не само инжењери већ и шумари. Сједе у климатизованим просроријама и на рачунару биљеже стабла која треба сјећи. Пази, преко сателта виде које је дрво за сјећи а које не ! Људи не схватају предност рачунарског система, чак ће преко рачунара управљати моторном пилом! Хеј, не треба ти више руковаоц пилом, моторна пила сама реже стабла, стабла се сама пењу на самарицу, кран без људи утовара стабла на камион...Ето, нико ништа неће радити, плате се примају...ма бања.

Name

Ре

11.08.2019 19:29

Шумама треба садница и заштите дивље сјече а не информативних система. Или можда је незнам да шуме сурфају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре

12.08.2019 05:23

10 дрва 1 таблет за праћење стања...ха ха.

Name

РАСПУЦХИН

12.08.2019 05:59

Сурфају на "цоларицама" низ брдо а побједник добија "златни чекић".

Name

Бил Гатес

11.08.2019 19:29

Хбг, немам ја везу да добијем тај посао. Још ако Доналд распише тендер, има да банкротирам

ОДГОВОРИТЕ
Name

дусанцули

11.08.2019 19:37

Јел вам сад јасно зашто ја говорим да је Република Српска држава у настајању која то никада неће постати, тачније ће прије нестати а разлог су баш ове појаве јер не постоји сиромашне државе или ентитети који могу издржати овакво беспотребно исисавање новца. Једноставно ћемо колабирати без посебног уплива медјународне заједнице и Федерације, тачније Бошњи који само морају стрпљиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Профа

11.08.2019 19:38

Ја бих га направио сам за милионце, али бих бацио лову за пријаву на тендер . . . . Све су наместаљке

ОДГОВОРИТЕ
Name

немањиц

11.08.2019 19:41

Немојте тако људи, Миле Ронхил вриједно ради на очувању интереса Републике Српске нпр. уношењем заставе у Сарајево, одбраном Пељеског моста итд. Морају се он и породица мало почастити због вриједног рада. СИСАЈ НАС МИЛЕ СПАСИОЦЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ КАД СМО ОВЦЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

11.08.2019 19:43

Ајде да покусам да дам приједлог како да не потросите ни марку за развој тог програма. Али наравно то није у интересу јер нико неце узети пикслу. Али овако систем треба да функционисе за сиромасне земље. Како вец имамо и сумарски, природно-математицки и електро факултет онда треба да иде овако. 1. Направи се заједницки пројекат под водјством асистената који зеле да се доказу на сва три ова факултета. 2. У пројекат се уведу студенти који су тек уписали поменуте факултете, који се селектују на основу склоности, резултата из средње сколе и првог семестра. И на основу резултата постигнутих на разним такмицењима из програмирања и слицно. Поента је да свако онај ко ради на пројекту треба да схвати да је тај рад његово зивотно дјело на ком це радити цитав зивот. 3. Пројекат траје док траје и студирање, након тога уцесници пројекта требају да добију радно мјесто у сумама српске и да наставе рад на унапредјену онога сто су створили у наредним годинама. Да се искљуциво баве са тим програмом. 4. На тај нацин тај исти програм који је продукт насе памети мозе касније да се понуди и на продају другим компанијама слицног типа. 5. Недостатак овога је сто то не мозе бити толико брзо али побогу људи о каквом ми програму овде прицамо за суме који треба да коста 17 милиона. Поента је да се конацно увезе систем, па за ста нам слузе факултети ако купујемо готове производе од приватних фирми. Па немојте ни ово урадити сто сам предлозио узмите три првопласирана уцесника у такмицењу из програмирања из Основних скола и дајте им стипендију да ово ураде под струцним водјством. Они раде далеко компликованије програме на такмицењу него сто је ово. Ма немојте ни ово дајте расписите конкурс за награду од 10 000КМ на електро факултету + стипендија и добицете такмицење. Конкуренција измедју студената радја квалитет и даце резултат. Па ја лицно би овај програм урадио за дзабе ако би ме неко мотивисао да радим у интересу насе дрзаве и да неце нико од тога извуци своју лицну корист.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

11.08.2019 21:50

Имал овом легалном Додиково м криминалу краја. Сто га висе народ кририкује и документовано доказује његову и синову пљацку, он све јаце удара и краде преко намјестени тендера. Ово је људи страсно!!!! Мозе ли му ико стати на црту и казати ДОСТА!!!! На крају це са оваквом пљацком нестати РС, зваце се дрзава Додика.!!!! Нема нам ни спаса ни помоци!!!

Name

Ре

12.08.2019 01:44

Ма ти се зезаш али то кошта 17 мил.

Name

Куки

12.08.2019 01:55

Потпуно се слазем са коментаром. Слицно је НАСА урадила са конкурсом за нано сателит. Засто би они тросили своје паре за изум кад га могу добити бесплатно. Слицно раде веце брокерске куце. Виртуелно направе веб сајт за трговину на берзи, те након три мјесеца изаберу најбоље од неколико хиљада уцесника и приме их да раде за њих. Назалост ми нисмо у тим водама. Код нас је на првом мјесту ИМТ (има ли мене ту), да се неко угради у дио колаца.

Name

Ре

12.08.2019 05:10

А ста ја имам од тога? И како ћу си попунит буџет породице? Миле...

Name

РАСПУЦХИН

12.08.2019 05:57

Све сте у праву али постоји један мали проблем. Наиме , Ваш угао гледања је погрешан. Ви , за разлику од владајућег режима , не размишљате "од данас до сутра". Математика коју сте Ви учили није иста као она коју су они учили. Месар-кобасичар је научио како да на вагу баци комад меса и када игла достигне максимални отклон у трену скине месо са истог и из главе избаци цјену прије него дигитална вага. То су главне разлике а има их још али би набрајањем одузео вријеме и Вама и себи.

Name

Цезар

12.08.2019 06:30

За 500 000 КМ цу то урадити са средњосколцима и програм це задовољити све тразене елементе, али ником од ове цифре нама рекета да се зна унспријед.

Name

Директ

11.08.2019 20:24

За 17 милиона КМ мозе да се купи 17000 рацунара само таквих. Сасвим је јасно да нити Сумама Српске је потребан толики број рацунара, нити је толико новца потребно за набавку рацунара. Овдје се ради о пљацки народа кроз надувавање цифре и извлацење јавног новца у Додикове приватне дзепове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

11.08.2019 21:12

Сву имовину одузети од ових сто расписују тендере и њихових сефова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незајажљиво

11.08.2019 21:30

Каквих 17 милиона, па да ли је могуће? За пропале шуме? Ово је стварно сами пакао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

12.08.2019 02:19

Неможе нкакав информациони систем спријешити незакониту сјечу шуме и криминалне радње. Неће моћи ни направити шумске комуникације ни посадити саднице. Они су посао инжињера шумарства свели на ниво некадашњег шумара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пепи

12.08.2019 05:19

У веома великој конкуренцији на тендер,посао је добио.....погоди ко.Питање за 17 милиончића !?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИЦЕРОН

12.08.2019 05:20

Задовољам услове тендера. Уцестовацу на тендеру. Нецу тразити никакву политицку везу даа се увјерим у васе прице. Бицу сигурно са најнизом цијеном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

12.08.2019 20:59

Како задовољавас услове, када је тендер намјестен тако да само једна фирма (Проинтер) мозе да побједи на истом. :)))

Name

Енергоинвест

12.08.2019 05:34

Запаљен дом на Црепољском, власниство Енергоинвеста, запаљен РАОП. Оцекујем ускоро да поцне да гори хотел Косута на Јахорини, такодје власниство Енергоинвеста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Умрезено

12.08.2019 14:54

Запаљен је и хотел Јахорина, па ко јw сада ту....

Name

XXЛ

12.08.2019 07:44

МОРА ДА РАДИ ИГОР ДУДУК..XАXА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сврни наврни

12.08.2019 11:10

А шта ће. мало мало, па се у БГ снајка узјогуни, ударила у главу и паре и сила. Чак се и свекар пита - шта више 'оће, дајемо и само дајемо, који јој је херац стално..??!!

Name

Синиса

12.08.2019 08:11

А како цемо ја, Деки, Игор и Кокеза на крстарење без тих пара.Нама треба бар 100 хиљада еура за 15 дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

12.08.2019 21:59

Дери марву Миле , цар си.

ОДГОВОРИТЕ