Више од милион људи евакуисано због тајфуна

Број погинулих у удару тајфуна Лекима порастао на 28, кише и клизање терена присилили више од милион људи на евакуацију.

Свијет 11.08.2019 | 14:08
Више од милион људи евакуисано због тајфуна
Број погинулих у удару тајфуна у источној Кини попео се у недјељу на 28, док се 20 људи сматра несталима, након што су обилне кише изазвале клизање терена и присилиле више од милијун људи да се евакуишу из својих домова.  

Тајфун Лекима ударио је о кинеско тло у суботу ујутро у источној покрајини Зхејианг уз вјетрове јачине 187 километара на сат, изазвавши хаос у саобраћају и хиљаде отказаних летова и прекид жељезничких веза.

Тајфун је уништио више од 173.000 хектара усјева и 34.000 домова у Зхејиангу, навеле су покрајинске власти процјењујући штете на двије милијарде долара, јавила је државна агенција Xинхуа, како преноси Хина.

До смртоносног клизања терена дошло је приближно 130 километара сјеверно од обалног града Wензхоуа, када се природна брана урушила у подручју које је у три сата забиљежило 160 мм кише по метру квадратном, јавио је тв канал ЦЦТВ.

Медијска извјештавања приказују спасиоце како из поплављеног подручја извлаче људе из њихових домова, а министарство за хитне ситуације објавило је да је у Схангхаију и покрајинама Зхејианг и Јиангсу милион људи евакуисано.

У недјељу су неки домови поново добили струју, а дио прекинутих жељезничких веза обновљен је.

Девети тајфун који је ове године погодио Кину одмиче даље на сјевер и очекује се да ће опет ударити уз обале Схангдонга, изазвавши прекиде ваздушне линија, јавила је Xинхуа.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар