Из Барија се види Токио: Меч истине за Орлове!

Одбојкаши Србије у Барију играју одлучујући меч за пласман на Олимпијске игре у Токију против домаћина Италије. Прошле године на Светском првенству чета Николе Грбића прегазила Азуре за само 80 минута.

Остали спортови 11.08.2019 | 18:10
Из Барија се види Токио: Меч истине за Орлове!
Све стаје у један меч. Нада, зебња, велики мотив, главни циљ 2019. године – пласман на Олимпијске игре у Токију. До најважнијег такмичења на свету фали још један корак, али велики. На путу до снова Орлова стоји домаћин Италија (данас, 21.15) у Барију у дворани Пала Флорио.

Ова генерација српских одбојкаша је трећа у Европи, четврта у свету, али су пропуштене прошле Олимпијске игре у Рио де Жанеиру 2016. Лига нација ове године је жртвована зарад ове утакмице. Наредног месеца је Европско првенство, али ово је меч године, улог је огроман.

Србија се намучила са Аустралијом, добила после четири сета, а онда је уследио лакши тренинг у суботу против Камеруна. С друге стране, Италија је имала пакао у суботу увече, када је после драме и пет сетова успела да сломи отпор Аустралијанаца. Нема калкулација, ко победи иде у Токио. Свежина је оно што је на страни Србије. Орлови су меч са афричком селекцијом завршили у лаганом ритму, док су Азури свој дуел са неугодним Озијима завршили скоро у поноћ.

Прошле године ове две селекције су одиграли кључни меч за пласман у полуфинале Светског првенства у Италији и Бугарској. Изабранике Николе Грбића је дочекала до тада страшна Италија, у дворани у Торину је било 15.000 гледалаца, али је наша селекција плесала на паркету. Атанасијевић, Ковачевић и другови су прегазили домаћина за само 80 минута – 25:15, 25:20, 25:18, за мук у дворани. Азури нису знали шта их је снашло после цунамија српских одбојкаша који су одиграли један од најбољих мечева генерације.

Свестан је селектор Србије Никола Грбић да цела године стаје у овај меч у Барију.

„Спремамо се за ову утакмицу три месеца. Све је отворено. Мислим да смо спремни. Највећа ствар коју треба да урадимо јесте да будемо емотивни и играмо најбоље што можемо, а онда ће утакмица и терен сами да донесу пресуду“, рекао је Грбић после утакмице са Камеруном у суботу.

Ове две репрезентације одигали су меч ове године у Лиги нација у Италији. Азури су глатко добили са 3:0 у сетовима, али наша репрезентација је ово такмичење одиграла под ручном, најбољи су одмарали. Додуше, ни Италијани нису били комплетни.

Највеће звезде селекције са Апенина су капитен Иван Зајцев и искусни Османи Хуанторена, који је против Аустралије био најбољи са 24 поена. Игром диригује високи техничар Трентина Симоне Ђанеликоји је имао чак девет поена у дуелу са Аустралијанцима у суботу увече. Од те тројке све зависи у игри Азура. Стартери би требало да буду још Филипо Ланца, Матео Пјано и Роберто Русо, уз либера Перуђе Масима Колаћија.

Домаћи терен је предност Итаљана, али чини се да је играчки Србија за нијансу квалитетнија. Најбољи српски играчи играју за најбоље клубове на Апенинима, најјачем шампионату на свету. Одморио је Никола Грбић у суботу оне најбоље. Радује форма коректора Алексадра Атанасијевића који је бриљирао у петак против Аустралије са 35 поена. Уз бомбардера Перуђе, у стартној постави би требало још да буду још Урош Ковачевић, Марко Ивовић, Срећко Лисинац, Марко Крсмановић,  и техничар Никола Јововић. Шансу вребају и капитен Немања Петрић и резервни коректор Дражен Лубурић.

Џокер Николе Грбића могао би да буде искусни средњи блокер Марко Подрашчанин. После напорне сезоне са Перуђом имао је хируршку интервенцију, био је неизвестан за овај тунир. Добио је шансу против Камеруна да осети паркет после скоро три месеца паузе. Предност против Италије ће добити вероватно Крсмановић, али популарни Потке је спреман да искуством помогне колико треба.

„Знамо зашто смо дошли овде и зашто смо се толико дуго припремали. На једну победу смо до Токија. Било је важно да сви уђемо у ритам јер знамо каква нас утакмица чека, где нам победа доноси велики пласман на Олимпијске игре. Имаћемо мотив више јер ће бити пуна дворана, а ми обожавамо да играмо у таквом амбијенту. С обзиром на то да смо прескочили Рио, имамо велики мотив да се пласирамо у Токио", рекао је средњи блокер Перуђе.

Од последњих 10 утакмица ових двеју репрезентација Орлови имају шест победа. Одбојкашице Србије су се пласирале на Олимпијске игре где ће да нападну злато, било би лепо да им се већ сада придруже и одбојкаши.

Из Барија се види Токио.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар