НАСА прихватила пројекат малог генија из Брода

- Гуглао сам и наишао на Насин конкурс, пријавио сам се, нисам никога ништа питао. Поред мене пријавило се још 705 учесника из целог света, а 36 је изабрано у наредни циклус за лансирање. Веома брзо сам обавештен из Насе да је моја идеја прихваћена. Из Европе су одабрани један Италијан и један Немац који имају по 21 годину и ја као најмлађи - поносно прича 13- годишњи Дејан Лукић из Брода.

Република Српска 10.08.2019 | 07:51
НАСА прихватила пројекат малог генија из Брода
Ученик осмог разреда Основне школе "Свети Сава" из Брода, Дејан Лукић, од своје пете године самостално ради на компјутеру а од треће године до поласка у школу научио је да пише и говори енглески језик

Почео је са видео игрицама, а интересовање за информатику, физику, хемију и посебно астрономију пробудили су му мајка Дијана Ждрња, незапослена учитељица,  и дјед Миленко Ждрња, инжињер електротехнике, који ради као професор у Бродској средњој школи.
 
Осим компјутера од кога се не одваја, радо чита књиге о раду и патентима Томаса Едисона, Михаила Пупина и Николе Тесле и како каже воли да гледа научно фантастичне филмове. Његов пројекат нано сателита одобрила је НАСА из Флориде и мора га завршити до 25. маја идуће године.

- Гуглао сам и наишао на Насин конкурс, пријавио сам се, нисам никога ништа питао. Поред мене пријавило се још 705 учесника из целог света, а 36 је изабрано у наредни циклус за лансирање. Веома брзо сам обавештен из Насе да је моја идеја прихваћена. Из Европе су одабрани један Италијан и један Немац који имају по 21 годину и ја као најмлађи - поносно прича Дејан Лукић. 



Дејан каже да се ради о комуникационом сатетлиту, у ниској земљиној орбити који је „кјуб сет“ величине, 10 x 10 x 10.

- Тај сателит ће омогућити бржу интернет конекцију и мобилну комуникацију. Проток информација имаће више од 5Г мрежа. Биће изграђен од легуре алуминијума 115/20 и биће састављен од соларних панела, пријемне и предајне антене и главног рачунара за процесно праћење података. Сателит ће бити дигнут на 500 километара висине. То ће урадити америчка ракета фалкон, као секундарни терет – објашњава свој изум тринаестогодишњи Дејан.

Када је породици рекао да се пријавио на Насин конкурс за пројекат „Нано сателита“ нису га озбиљно схватали.



- Нисмо очекивали овако нешто, али чини ми се сада смо на слатким мукама. Поносна сам као мајка, али истовремено осјећам понос и бригу. Подржавам га у свему али не знам докле ће то све ићи. Мени је битно да се он школује и буде прави човек - прича мајка Дијана.

И бака Сања је поносна на унука.

- Нека је он мени жив и здрав. Бака ће се побрину да увек има да поједе оно што он жели - каже бака Сања Ждрња као свака бака.

Миленко Ждрња, дјед и електроинжињер, унуку Дејану је највећа подршка.



- Тај сателит, мора орбитрирати око наше планете великом брзином која је 8 километара у секунди. Сателит ћемо радити код мене у кабинету електротехнике у школи. Оно што не будемо знали, Дејан и ја тражићу подршку од мојих колега из струке који се више баве овим стварима. Сателит према првим проценама коштаће око 20 хиљада марака. Обећана нам је помоћ из општине Брод, а надамо се да ће бити још заинтересованих, јер је ово од великог значаја не само за Брод него и за цијелу Републику Српску - закључио је Миленко Ждрња.

Пример Дејан Лукића је доказ да Срби имају вансеријске таленте у свим областима живота од науке до спорта. Дејан сања свој сан који је за школске уџбенике, јер је на граници немогуће мисије. Како каже Дејан, планира уписати Средњу аеронаутичку школу смер пилот - електротехничар у Бањалуци, а касније и Факултет за аеронаутике.

(Вечерње новости)

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

ЗНАЊЕ

10.08.2019 06:06

Честитке Дејану. Ово је потврда да на нашим просторима има још потенцијалних Тесла. Потребан им је амбијент да би реализовали своја рјешења. Само технолошки прогрес на бази сопствених знања је пут у развијено друштво. преко умних појединаца који се морају пчети поштовати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијана Здрња

10.08.2019 07:47

Хвала од срца на подрсци од Дејине мајке!

Name

Визионар

10.08.2019 06:12

Свака ти част момчино! Нека си жив и здрав и понос својим својим родитељима! Примјер лијепо васпитаног и ка циљу усмјереног дјетета!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијана Здрња

10.08.2019 07:48

Хвала Вам много на дивним ријецима! Велики поздрав од Дејине мајке!

Name

Брод

10.08.2019 06:13

Браво Дејане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

10.08.2019 06:15

Колико је оваквих талената појела,ова или она политика..Зато сине,склони се негдје у безбризнију атмосферу и ради то,јер це те овдје цим цују за тебе врбовати да будеш члан њихове партије,мислим на све партије које буду у прилици...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нн

10.08.2019 06:38

Оде мали у УСА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијана Здрња

10.08.2019 07:50

Ко це то знати. Поздрав од његове мајке!

Name

Ре:

10.08.2019 16:24

Нажалост, овакви пројекти су измишљени да амерички лопови добију бесплатне идеје и пројекте из читавог свијета. Додуше, они дају некакву мизерну и понижавајућу суму пара и ту људи схвате да су искориштени као потрошни материјал. Индијци и кинези су одавно престали да се јављају на њихове конкурсе. Заиста је срамно да иста та НАСА на сајту Фрееланце нуди 3000$ за пројекат побољшања сагорјевања у ракетним моторима. Ко жели, нека мало прелиста, па ће се лично увјерити.

Name

007 Бонд

10.08.2019 06:52

Била је јутрос та вест и на РТС-у. -Они су спомињали дечака и Републику Српску. ... Сад ће дечак да добије и држављанство Србије, хтеће га и научно-истраживачки тим из Београда. ... Увек да буде поносан, да спомње и рекламира Републику Српску, јер из ње и долази (у случају да га Америка узме). Дејан је за сад ваш најбољи амбасадор. ... Вероватно ће сад и Србија да се заложи и финансијски ће да помогне... јер је дечак Србин и из Републике Српске је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијана Здрња

10.08.2019 07:52

Молим Вас казите ми гдје могу да надјем тај снимак од јутрос. Никако да га надјем. Наравно, Дејан никада неце заборавити Реп. Српску и добре људе, много њих одавде, који му дају вјетар у ледја. Такодје и Србија, али и признајем сва три нааса народа су му велика подрска! Поздрав од Дејине мајке!

Name

ре 007 Бонд

10.08.2019 08:25

Само да га не узме проинтер или каква друга фирма која теско мозе да доказе поријекло здравог капитала. Да имамо дрзаву као сто немамо, па умјесто сто се кабинету предсједника РС за трице и куцине издваја 11 милиона км, било би по мени добро да се у овакав таленат за поцетак улози 1 милион км. Несто ми говори да би се таква инвестиција дрзави веома брзо висеструко вратила.

Name

007 Бонд

10.08.2019 08:52

Ово је од РТС-а. У јутарњем програму је пуштено. ... Значи, примећен је и у Србји. хттп://www.ртс.рс/паге/магазине/ци/сторy/1880/технологија/3619627/наса-це-тестирати-наносателит-тинејдзера-из-републике-српске.хтмл

Name

Министар

10.08.2019 06:53

Кад постане неко и несто схватице да му овде нема напретка, спаковаце се и отици у неко земљу гдје це остварити свој потенцијал. Дрзава треба да стане иза овог младог ума ако мисли себи добро. Зелим му сву срецу у зивоту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

10.08.2019 14:56

Није држава неђто изван људу. Државу чине политичари, а какви су они људи то сви добро знамо. Зато државу неће бити брига за Дејаном и неће се трудити да инвестира у њега. Вјероватно би у овомтренутку било боље да инвестира у Дејана, него у фирму Поентер сина Миле Додика. Можда Дејану за негов пројекат Миле додијели кредит од 30 милиона КМ на неодређено вријеме, кад је за воћнак додијелио 3 милиона. Драги Дејане, немој случајно да упаднеш у клопку власти у Републици Српској. Он незнају шта је велики изум и они се разумији само у пројекте од којих они имају велику корист. Што се прије дођеш до Америке. прије ћеш успјети са реализацијом свог пројекта, Немој жалити да напустиш, јер ћеш се послије много кајати.

Name

Ддд

10.08.2019 06:55

Свака цаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ддд

10.08.2019 06:55

Свака цаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

фјдксл

10.08.2019 07:00

Браво. Мој наклон до пода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас

10.08.2019 07:10

7 срба је уцествовало у пројекту Аполо.Засто се не бих радовали да је јос један млади науцник дио таквог програма,као сто је НАСА.Идеје се реализују само у великим земљама.Засто је Тесла напустио Југославију и отисао гдје плива веца риба.Ста друго написати него свака цаст и само храбро!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

10.08.2019 16:28

Сви ти Срби су помрли у биједи и неимаштини, а сви они домаћи су постали и остали мултимилионери! Да ли је то довољно или треба још да се објашњава да су за њих сви други само потрошни материјал и корисне будале?!

Name

Ре:

11.08.2019 01:25

Није Тесла напустио Југославију, него тада моћну империју Аустро-Угарску. Мало прочитај историју, па ћеш видјети да је постојало нешто и прије митолошког бића по имену Тито, који је представљен као "творац" свега. Збиља је тај некакав утопијски комунизам за 30 година од људи направио мајмуне, који још увијек не желе сићи с дрвета!

Name

Источно Сарајево

10.08.2019 07:29

Дејан је једном ногом већ у Америци а другом на кори од банане.Сретно момак у Америци.Ни не покушавај да овде губиш вријеме јер ће те само завући и изгубићеш драгоцјено вријеме.Сретно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛЕНА

10.08.2019 08:01

Ово је дијете у које треба улагати и промовисати а не неке белосвјетске олосе из ријалитија, он треба да буде на свим насловним странама стампе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разваљена дрзава и друство у цјелини

10.08.2019 08:14

Колико технолоски каскамо за напредним земљама због лосе бриге дрзаве, а дијете од 13 година из основне сколе изабрано од толиких кандидата.Свака ти цаст. Овдје не постоје услови да сw остварис по питању много цега, а тога посебно,на сву срецу имас избора. Зелим ти да остварис снове!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

10.08.2019 08:25

Дејанова мајка је могла родити будућег генија али не може радити у Републици Српској као учитељица јер није довољно паметна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

10.08.2019 08:30

Не бих да "тролујем" , ал да ли сте реални. Па ово је дијете , а ви сте будале које вјерују у бајке. Реално, какву ви прицу прицате ? Знате ли иста о сателитима и телекомуникацији? Ово је ниста друго до дебело спинована прица а највеца зртва це бит дјецак који има сансу да израсте у образованог појединца. Ниста висе. Ви це те га овом својом зељом за доказивањем и глупим "дизањем на пијадестал" који је јос увијк незаслузен ,управо закуцати у другу страну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

10.08.2019 10:22

Ја сам са својих 10 година науцио енглески и многи су ме у околини гледали као да сам осмислио струју, а не науцио енглески. Данасњи млади (у најранијој младости) су јос паметнији. Битно је само да вјерује у себе и усаврсава се, али нека има и резервни план. Ако буде остао у својој локалној заједници, неце далеко догурати, мада данас је све онлине.

Name

Велика подрска

10.08.2019 11:59

Без обзира сто је дијете, способности су изразене, има вољу, уграбити и сансу да напредује. Резултати це доци.....

Name

Ана

10.08.2019 12:10

Ал си завидан. Није то ништа.... па сто тебе не изабра НАСА кад већ знас енглески. Мој син има 13 година, говори енглески од 10-те године, има изнадпросјечан ИQ али вјеруј ми није ни близу оваквом успјеху.

Name

Ре: Ана

10.08.2019 16:33

Који клинац је та НАСА?! Да ли уопште знаш да су они све своје активности пребацили на руске свемирске пројекте, да користе њихове свемирске станице и логистику и да је од свега остало само митолошко име?! Чак су им укинули буџет на трећину, јер 30 година немају никаквог напретка и резултата. Задњих година су кренули у лоповлук ове врсте, ловећи по свијету даровите клинце да им раде за кикирики! Али, проваљени су и све је мање оних који се пецају на њихове конкурсе.

Name

Злаја

10.08.2019 08:55

Још увијек српске мајке рађају Тесле, Пупине и остале свјетске умове. Српска памет се увијек цијенила више у свијету него на домаћем терену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мерy

10.08.2019 09:50

Браво млади цовјеце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еx

10.08.2019 14:31

Цеститам! Браво! Само тако настави!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир Лемесевиц

11.08.2019 06:24

Свака част момчино, само тако настави, још једном је показано да Босна и Херцеговина има свјетски потенцијал у младом нараштају. Велики поздрав подршка из Дервенте.

ОДГОВОРИТЕ