Шаровић поручио: Вучић је упутио јасну поруку

Предсједник Србије Александар Вучић упутио нам је јасну поруку, потврдивши још једном опредјељење да Србија неће у НАТО, рекао је лидер СДС-а Мирко Шаровић, коментаришући Вучићеву изјаву.

Република Српска 09.08.2019 | 20:29
Шаровић поручио: Вучић је упутио јасну поруку
“Мислим да је најважније то што је предсједник Вучић рекао да Србија неће у НАТО. То је, према мом мишљењу, кључна реченица, а све остало је мање важно. Ако Србија неће у НАТО, онда смо ми у Републици Српској начисто. Ми имамо резулуцију Народне скупштине, која је потпуно прецизна и јасна и која каже да ми пратимо пут Србије када је ријеч о НАТО-у. Мислим да је то једна од најважнијих ставки у резолуцији коју је усвојио наш парламент. Ми у Републици Српској морамо будемо начисто сами са собом, идемо ли у НАТО или не идемо, кршимо ли или не кршимо резолуцију Скупштине Српске”, рекао је Шаровић гостујући у “Дневнику 2” БН телевизије.

Он сматра да је споразумом Изетбеговића, Додика и Човића Републици Српској и БиХ трасиран пут у НАТО.

“Према ономе како ми тумачимо овај споразум, то је трасирање пута Републици Српској у НАТО, односно директно кршење одлука Народне скупштине Републике Српске. Нисмо ми инсистирали на резолуцији Скупштине Српске, на томе је инсистирао Додик и СНСД, а ми смо је подржали. Једноставно су жељели да “зацементирају” питање око НАТО интеграција. Према нашем мишљењу, не може се тако крупна ствар тако јефтино дати зарад уласка у извршну власт у БиХ. То је неприхватљиво. НАТО није питање учлањења у неки феријални савез, то је толико крупно питање важно колико и наш пристанак на Дејтонски мировни споразум. Питање НАТО-а није само питање за једног човјека, није ни питање за двије странке, СНСД и СДС, то је питање о којем, вјероватно у једном тренутку, треба да се опредијели цијели народ у Републици Српској. У Федерацији БиХ су се већ опредијелили и они то не крију. Мислим да нико нема право тим питањем да се игра”, сматра Шаровић.

Он је истакао да је Национални годишњи програм за НАТО јасна степеница на путу ка чланству и да је покушај релативизовања његовог значаја од стране потписника споразума - обмана грађана.

“Ми то тумачимо на начин да је то супротно кључним стратешким одлукама у Републици Српској и да се пристало на активацију МАП-а, односно на прихватање да се сутра усвоји Национални годишњи извјештај, који, у суштини, значи пут ка НАТО-у. Да се не варамо, нема скраћеног Годишњег извјештаја, нема лаког, нема релаксираног. Он је један и једини, да ли имао 500 или 50 страница. Нема трећег пута или заобилажења. Једноставно, САД и НАТО желе чисте рачуне, желе да јасно чују од представника БиХ `идете ли са нама или не идете` и сасвим је јасно зашто тако поступају”, истиче предсједник СДС-а.

Одговарајући на оптужбе да су СДС-ови министри у Сарајеву били креатори годишњег националног плана за НАТО, Шаровић је подсјетио да овај план на Савјету министара није прошао управо захваљујући српским министрима.

“Додик има прилику да сада то исправи, ако мисли да смо ми било шта тако учинили. Нека изађе и јасно каже пред јавношћу: `Република Српска не жели да иде у НАТО и то је наша јасна одлука и нећемо прихватити било коју одлуку која иде ка даљим интеграцијама` и ствар је завршена. Ми ћемо му честитати на томе. Ми за пет година нисмо учинили ни једну ствар по питању тога. Уосталом, у посљедњем сазиву Савјета министара ми смо девет пута ово питање скидали са дневног реда. Кључна одлука везана за НАТО пут донијета је 2009. године пристанком српског члана Предсједништва БиХ Небојше Радмановића да БиХ крене путем НАТО-а. Садашњи предсједник СНСД-а никада се није оградио од те одлуке. Ево му одличне прилике да ту одлуку стави ван снаге и мислим да тих скривалица више не треба да буде”, додаје Шаровић.

Додик треба да престане да у опозицији тражи алиби, јер је наша позиција грађанима одувијек била јасна, закључио је Шаровић.



БН ТВ

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

МАРСАЛ

09.08.2019 18:36

ПОЦЕО САМ ПИСАТИ КЊИГУ. А НАСЛОВ ГЛАСИ :"КАКО ЈЕ ГОВЕДО БАКИНАЦКО УМИСЛИО ДА ЈЕ ГЛАВНИ БАЈА" МИЛЕ -РУДОЊО БАКИНАЦКИ. ПУТИН ТЕ ЈЕ ОДАВНО ПРОВАЛИО,ЈЕР ТИ СИ ОБИЦАН СЕОСКИ ДЈИКАН.ЗАТО СЕМ ОСМЈЕХА ОД ЊЕГА НИСИ НИСТА ДРУГО МОГАО НИ ДОБИТИ. АМЕРИ КОЈИ СУ ТЕ НА ВЛАСТ ДОВЕЛИ, НИСУ РАЦУНАЛИ ДА ЦЕС ИМ СЕ ПОКУСАТИ СУПРОСТАВИТИ. ЗАТО СЕ СПРЕМИ. ОПОЗИЦИЈА ЈЕ БИЛА СВЈЕСНА СВОЈЕ ПОБЈЕДЕ НА ИЗБОРИМА,АЛИ НИСУ ХТЈЕЛИ ПРЕУЗЕТИ ВЛАСТ. А ЗНАС ЛИ ЗАСТО НИСУ? ЗАТО СТО СИ ТИ РУДОЊА ПОТПИСАО " МАП". И ЗАТО СТО ЦЕС ТИ БИТИ НАКОН ОВОГ ИЗДАЈНИК И СКЛИЗНУТ ЦЕС УПРАВО ТАМО ГДЈЕ СВА ГОВНА СКЛИЗНУ А ТО ЈЕ У КАНАЛИЗАЦИЈУ. РУДЊА ,СТВАРНО СИ ИСПАО МЕНТОЛ... ПРАВО ТЕК СЛИЈЕДИ. ДАБОГДА ДОЦЕКАО КАО СТО СУ МНОГИ ОД НАС ДОЦЕКАЛИ,А ТО ЈЕ ,ДА ОСТАНЕС БЕЗ ИГДЈЕ ИЦЕКА. ТО ТИ ТЕК СЛИЈЕДИ АМЕРИКАНЦИ НЕ ВОЛЕ КАД ИХ НЕКО ЛАЗЕ. ПИТАЈ СВОГ БИВСЕГ САВЈЕТНИКА СТА АМЕРИКАНЦИ РАДЕ СА СВОЈИМ НЕПОСЛУСНИЦИМА. ПРОСТО БАКИНАЦКИ РЕЦЕНО ,РУДОЊА ГОТОВ СИ!!!!! ХАХАХАХАХА ,,,, ТИК ТАК ТИК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин ортодоxни

09.08.2019 19:58

Ја сам за ЕУ и НАТО одмах сутра али одмах.

Name

ДОЛИЈАО ЈЕ

09.08.2019 20:39

Неко је морао овог свршеног месара информисат да је данас немогуће удварати се и намигивати и на исток и на запад него чврсто стат на једну страну или на исток или на запад.Ни једни ни други не праштају издају.Нису то Срби да их се може вућ за нос годинама дајући им лажна обећања.

Name

Зналац

09.08.2019 21:12

Досла на наплату акција СФОР-а, када су Додика у тенку довели на власт. Све се враца, све се плаца, мислио Додик да се извуце. Нема тога код Амера и НАТО пакта.

Name

Боки

10.08.2019 14:09

Марсале иди цисти WЦ по Бецу. Низаста друго ниси. Једино си за Јакес. Посто у РС висе несмијес, има таква установа затвореног типа у Wиенер Wалд.

Name

Јасно и гласно

09.08.2019 18:40

Без преваре и манипулације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА ПЛАКАТИ

09.08.2019 18:40

Одједном "НЕ НАТО" тема за куповину гласова , а искрено рецено сви су били за и народ и политицари српске кад су Радовановиц покрено цланство и Додик вец летио НАТО ратним авионима и хеликоптером банцили са нато представницима и сви у српској пљескали, "А САД"??? само нек је контра,и узбудљива будуцност

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.08.2019 20:25

Јесу били сви за НАТО ал из секте зване СНСД Милорад Додик. Борци Војске РС Никад нису били за цланство у тој организацији познавајуц ста је НАТО урадио Србима у РС, РСК и СРЈ !

Name

РОМАНИЈА

09.08.2019 18:54

Цаст ми је сто ми је Мирко пријатељ, господин, сколован, паметан, резултати иза њега, постен, велики цовјек. Сто се тице осталих , могу реци ово, највеца трагедија за српски народ је сто га цобани несколовани воде и представљају, вулгаран ријецник користе, примитивци с дна каце с којим се цитав свијет спрда и исмијава нама као да смо дивљаци. Мирко це надам се поправити стету коју нам је олос из СНСД секте приредила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.08.2019 20:51

Чему то "као"?

Name

гергелy

09.08.2019 18:56

Саровицу васу политику у РС води Вуциц не смијете ни један сувисан потез направити нити ти нити Додик нити било ко у РС.Мислите ли ви у опсте о градјанима и њиховом стандарду,докле мислите стити интересе Србије и Русије,а градјанима РС то све пуца по ледјима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МиГ

10.08.2019 02:38

То је наш интерес, народа у Републици Српској, да не будемо дио НАТО-а пакта, да не помажемо онима који ратовали против нас и да не шаљемо своје младиће да буду топовско месо у страним земљама гдје Американци имају неки свој интерес. Ми нисмо хтјели да будемо дио НАТО ни прије погоршања односа између Запада и Русије.

Name

Јојо

09.08.2019 18:57

Миле брате води БИХ у НАТО па да млатимо ове у Србији. Зивио Миле Грабар Изетбеговиц!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зика

09.08.2019 19:02

Болан био прихвати се Босне ста декламујес о Србији.Све ће бити како Амери иЕвропа кажу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

10.08.2019 00:33

Није бас тако. НАТО је много мањи него сто људи мисле.

Name

МиГ

10.08.2019 02:40

Шта ће вам одлуке српских представника, и чему уопште избори у БиХ, ако ће све бити како Амери и Европа кажу? А чак и ако и буде код вас, код нас неће бити.

Name

Паја Дакота

09.08.2019 19:04

Предлазем да сацекамо да Додик гласа за НАТО,или овај Мап или како ли ,па да га онда нападнемо.Овако је безвезе,јер он тврди да је против НАТА.Колико смао неозбиљни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цицерон

09.08.2019 19:07

Кад нема инститтуционалне власти у РС појединац мозе да гази одлуке НС РС и то је нормално. Укинимо скупстину, владу и све институције РС. Нек Додик одлуцује о свему. Диктатура је свакако на снази. Захваљујуци западу који нам је створио дрзаву којом це владати њихови локални политицари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

слобода

09.08.2019 19:14

Зна се како пролази онај ко са ђаволом сади тикве...а управо је то пут у ЕУ и НАТО....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

09.08.2019 19:29

Порука је циста ко суза само ко је зна прочитати. Сад ће ови додиковци покушати да то преведу на своје, али има нас који мислимо и својом главом и то све више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здрав Разум

09.08.2019 19:29

Нема ни једне цланице ЕУ која није истовремено и цланица НАТОа. Сад вјероватно це им Миле 'ебати све по списку па це то промјенити. Ово је као да трцис у јеном правцу 8 километара и остали ти јос 2 након цег добијес освјезење и смјерницу гдје да идес, а ти казес ма не идем назад одакле сам кренуо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

10.08.2019 00:39

Онда лосе познајес тему коју обрадјујес. Ниста цудно. Вецина који подрзавају НАТО запрацо немају благе везе ста подрзавају. Све док Је уперено против Срба. Тако је Принцип терориста, а Фердинанд туриста. Из исте сколе долазе те дезинформације.

Name

Разуму

10.08.2019 04:11

Аустрија није цланица НАТО јест ЕУ

Name

Здравко

09.08.2019 19:34

Ово је све прица за глупе Србе. Миле хоце да у Рс-у ствара војску. Покусава на све нацине. Од Вуцица и Руса је добије несто мало пара да прави резервну полицију. Па су на крају видјели да је бесмислена опција. 90 тих се могло правити велико дрзавне планове. 50 година једног система је оставило и неке резерве и готове произведе, све је то систематски унистено и попљацкано. Сад ови ретарди опиру се НАТОу, а гаца на гузици немамо. Зазивамо тихе или отворене санкције. Кад се то деси бице свет навалио на Србе. Ми и дан данас зивимо у мраку и не знању и мислимо да су нас бомбардовали јер нас мрзе. У бомбардовање нас је одвела ретардирана политицка елита, која нас води вец 30 година. Ако ниста нисте науцили за 30 година онда наставите овако и контра запада ако икако мозе за бога милог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре здравко

10.08.2019 04:17

Са НАТО це бити нам лијепо.Они це нам продават искљуциво САС авионе по САД цијенама а у Аирији Руаки миг и сухој потукли исламакw тwроеиате,они це нам дати сиатем патриот који никог одбранио није и никад га нико видео није и у акцији да је бар једну оборио ракету а ПАНЦИР-С раатура цак и израелци га заобилазе.Руси продају за три пута једтинијw и боље а с га са ња правиа а САД тразе да искљуциво од њих купујес и само они праве

Name

Па

09.08.2019 20:12

Вуциц је предсједник Србије ста он има са Бих?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

10.08.2019 00:41

Ста има везе Ердоган са БиХ, па опет долази у Сарајево и јос притом изјављује како му је Алија дао Босну у аманет.

Name

Марко

10.08.2019 04:30

Следеци корак,признање Косова !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сваста

10.08.2019 04:37

Ста има вуциц да упуцује нама поруку, Босна је независна и суверена земља и сама це одлуцивати о томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

21век - васкрсење

10.08.2019 05:50

Господине Шаровићу, ОН то несмије учинити , јер је ОН на томе добијао изборе и кад грађани РС за њега ису гласали. Задње изборе је добио тако што је већ у октобру 2018 прихватио да уђе у НАТО и за то је добио мјесто предсједника РС , зато је Цвија побједила , зато су сви ћутали у погледу изборних резултата и зато је господин Вукота побједник . Ееееее зато ОН то неможе, а да је СДС прихватила да РС буде у НАТ-у еееее , неби Баја оволико владао,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

10.08.2019 06:31

А ми морамо како Вуциц казе???

ОДГОВОРИТЕ