ПЛ: А сад - спектакл!

Вечерас почиње нова сезона у Премијер лиги, све наговештава да нас чекају велика узбуђења, на нивоу прошлосезонских. . .

Фудбал 09.08.2019 | 16:52
ПЛ: А сад - спектакл!
Готово три месеца прошла су откако је Манчестер Сити после драматичне завршнице шампионата освојио титулу са само бодом разлике у односу на Ливерпул, а вероватно најбољи европски фудбал од овог петка враћа се на мале екране телевизијских пријемника.

Клубови су у периоду одмора од елитне фудбалске акције много тога одрадили на летњој фудбалској пијаци. На појачања је потрошено више од МИЛИЈАРДУ евра, а само Ливерпул (и Челси, због забране трансфера)међу члановима старе Велике шесторке нису искеширали позамашне суме новца. Упркос свему, ситуација на врху табеле Премијер лиге наредног пролећа вероватно се неће битније мењати у односу на мај ове године. Манчестер Сити и Ливерпул главни су кандидати за титулу, док ће Тотенхем, Челси, Манчестер јунајтед и Арсенал највероватније попунити остале позиције за европска клупска такмичења, мада није искључено да би неко попут Вулвса, Евертона или Вест Хема могао да изненади.

Манчестер Сити ће одбрану титуле започети управо у Лондону против Вест Хема. Биће то први меч богатог суботњег програма распоређеног на шест утакмица. Грађани су овог лета радили само колико су морали. А морали су коначно да пронађу замену за Фернандиња и пронашли су га у виду 70.000.000 евра плаћеног Родрија. Некадашњи везиста мадридског Атлетика виђен је као неко ко би на идеалан начин могао да замени времешног Бразилца, иако ни он неће тек тако уступити стартну позицију новом саиграчу. Родри ће додатно ојачати и овако монструозан везни ред Грађана.

У финишу прелазног рока Сити је договорио и трансфер који би требало да зацементира одбрамбену линију испред Едерсоновог гола. Из Јувентуса дошао је Жоао Кансело као конкуренција Кајлу Вокеру на десном боку, док је уз Данилов уговор у Торино отишло и око 30.000.000 евра. Остатак тима је остао готово непромењен. Талентовани Шпанац Анхелино стигао је из ПСВ за 12.000.000 као природна опција на левом боку, пошто је Фабијан Делф после година служења Пепу Гвардиоли као универзални војник отишао у Евертон. Није се Сити одлучио да пронађе наследника дугогодишњег капитена Венсана Компанија, али и овако Гвардиола на располагању има широк спектар дефанзивног талента. Сити је сезону почео са пехаром у рукама, пошто је у недавно одиграном мечу Комјунити шилда надиграо Ливерпул после бољег извођења пенала, што ће представљати додатни подстрек да се одбрани титула.

Вест Хем је током прелазног рока одрадио два страшна посла. Себастијан Але је доведен из франкфуртског Ајнтрахта за рекордних 50.000.000 евра и то уместо Марка Арнаутовића који је за 25.000.000 евра продат Шангају СИПГ. С обзиром на неколико одлазака у везном реду, али и проблему с организацијом игре, 25.000.000 евра потрошено је за ангажовање Пабла Форналса из Виљареала, што стручњаци виде као озбиљан посао и навијачи заиста могу да буду задовољни. Мануел Пелегрини је после катастрофалног уласка у прошлу сезону тим одвео до места у ТОП 10, а овог лета добио је јаку подршку клуба да унапреди тим и тако подигне лествицу. После окршаја с најбољим клубом Енглеске на свом терену, Чекићари ће имати три гостовања у наредна четири кола и управо би те утакмице могле да одреде какву ће годину клуб имати.

Сезону ће отворити Ливерпул на свом Енфилду, где ће вечерас дочекати повратника у елитно друштво – Норич. Јирген Клоп је за ово лето решио да задржи тим који је покорио Европу и замало прекинуо вишедеценијски пост у Премијер лиги, у нади да ће управо овај потез бити кључан за коначно освајање толико чекане титуле.

Норич је типичан „јо-јо“ клуб који једну годину игра Премијер лигу, а већ у наредној сели се у Чемпионшип. За ову годину Данијел Фарке је спремио симпатичну, младу екипу, којој ће први и основни циљ бити опстанак и откидање бодова најбогатијима. Канаринци су се прошле сезоне прошетали до елите и постигли чак 93 гола на 46 утакмица, па вреди сачекати и видети какав ће утисак оставити међу најјачом конкуренцијом.

Челси је овог лета направио озбиљан рез у пословању. Истина, узрок је једногодишња суспензија на регистрацију нових појачања, али то је довело до неких врло занимљивих потеза. На тренерску позицију доведен је најбољи клупски стрелац свих времена Френк Лампард, а с њим филозофија која претходних година никако није била типична за актуелног освајача Лиге Европе. И даље остаје велики знак питања на епизоду Маурисија Сарија, која је упркос освајању треће позиције и европског трофеја оцењена као неуспешна. Да није отишао у Јувентус, Сари би вероватно добио отказ. Популарни Супер-Френки ће за циљ има максималну промоцију највећих клупских бисера и њихову коначну имплементацију у сениорски погон. Ту пре свега мислимо на Калума Хадсон Одојија, Тамија Абрахама и Мејсона Маунта, док ће покретачку снагу тима чинити амерички брзањац Кристијан Пулишић који је током припрема оставио сјајан утисак. Једна ера на Стамфорд Бриџу завршена је на крају прошле сезоне, када је клуб после седам година напустио Еден Азар, али у клубу нису превише туговали због њега, јер су Хадсон Одои и Пулишић виђени као нове турбине екипе. И даље се у питање доводи Лампардово тренерско искуство, али наводно му је власник Челсија Роман Абрамович обећао стрпљење, мир и време да изгради шампионски тим. Оно што смо током припрема могли да закључимо јесте да ће Челси бити атрактиван, али и да ће одбрамбена линија бити под лупом, пошто је дозвољавала (пре)велики број лаких голова...

Плавци ће на отварању сезоне одмах ићи на ноге Манчестер Јунајтеду у дербију који ће затворити прво коло. Јунајтед је овог лета коначно средио одбрану, али су се обрве опет подизале због неких послова и количине утрошеног новца. Чак 55.000.000 евра потрошено је за Арона ван Бисаку после само једне добре сезоне у Кристал Паласу, док су Ђаволи оборили светски рекорд за најскупљег одбрамбеног играча свих времена кеширањем готово 90.000.000 евра за Харија Мегвајера, чиме се наставио вишегодишњи тренд преплаћивања домаћих играча на Острву. Чини се да се Јунајтедов лимбо после одласка сер Алекса Фергусон ни ове сезоне неће зауставити, поготово јер клуб ради у озбиљно расцепу. Целог лета трајала је сага око будућности Пола Погбе и Ромелуа Лукакуа, што је узнемирило све нивое Јунајтеда и није омогућило нормалан рад, док је Џеси Лингард био звезда видео-клипова какви професионалном спортисти не приличе. На крају, Реал није успео у намери да доведе Погбу, али су Ђаволи зато попустили и продали Лукакуа Интеру, па у сезону улазе са само једним класичним центарфором - тешкашем, Маркусом Рашфордом.   

Оле Гунар Солскјер јесте начелно добио подршку Управе, али ни његови кредити неће бити бесконачни ако сезона не буде ишла жељеним током, а то је свакако повратак у шампионску трку. Паралелно ће се радити и на рехабилитацији Алексиса Санчеза, који је овог лета био у сенци саиграча, од којих су неки јавно истицали преко својих менаџера да би желели да оду. Као пред сваку од сезона у пост Фергијевој ери, Јунајтед ће бити велика енигма...

И Арсенал је овог лета оборио клупски рекорд издвајањем 80.000.000 евра за Николу Пепеа. Момак који је освојио тржиште њему типичном муњевитом брзином поларизовао је фудбалску јавност, пошто се и даље не зна да ли је његова тржишна вредност заиста на поменутој суми или не. Одиграо је одличну сезону у Лилу, одвео Доге до друге позиције и директног пласмана у Лигу шампиона, али... Да ли је Пепе мачка у џаку или ће заиста донети превагу на терену вредну 80.000.000 евра, тек треба да видимо. И посао с Данијем Себаљосом извукао је доста опречних коментара. Иако би генерално требало да буде добар посао за Тобџије после одласка Арона Ремзија, прича да је Арсенал за његову позајмицу из Реала платио чак 17.000.000 евра, без опције куповине, није баш задовољила навијаче. Напад изгледа скоро брутално, одбрана климаво. Лоран Кошчелни је отишао, а као замена последњег дана прелазног рока стигао је Давид Луиз. Утисак је да Унај Емери није довољно радио на јачању дефанзивног дела тима. Али није имао ни довољно новца, па га треба разумети. 

И Арсенал ће, попут градског ривала Челсија, прво коло играти на северу Енглеске, али у Њукаслу. Свраке су и овог лета имале турбулентно лето. Рафа Бенитез је напрасно отишао, заменио га је контроверзни Стив Брус, а хиљаде карата остале су на благајнама због рата који навијаче воде с клупским власником Мајком Ешлијем. Пропала је иницијатива катарских инвеститора да купе Њукасл и уложе астрономске суме новца. Ситуација је опет тмурна, али је и поред тога било узбуђења на пијаци. Издвојено је рекордних 45.000.000 евра за Жоелинтона из Њукасла, а доведен је талентовани Алан Сент Максиман из Нице, играчи који би требало да улепшају игру Сврака...

Тотенхем је после више од 18 месеци од последњег појачања коначно завршио неке важне послове овог лета. Рекордна сума новца, тачније 60.000.000 евра издвојено је за Тангија Ндомбелеа, да би последњег дана прелазног рока Певци били главне звезде на пијаци. У смирај прелазног рока Покетину су испуњене две велике жеље. Стигли су Рајан Сесењон и Ђовани Ло Селсо. За позајмицу аргентинског плејмејкера Бетису је плаћено 16.000.000 евра, а читав посао на крају, када уговор у потпуности буде откупљен, вредеће око 60.000.000. Задржани су практично сви главни играчи, тако да ће Тотенхем и ове сезоне бити међу конкурентима за Лигу шампиона, ако не и титулу. Одлазак Кирана Трипијера дошао је потпуно неочекивано, но очигледно је да је у клубу било одређених размимоилажења преко којих се није могло. До краја пијаце у Шпанији могло би да се догоди да оде Кристијан Ериксен. Заправо, то је сасвим известан сценарио, јер у супротном не би се толико инсистирало на Ло Селсу. 

Тотенхем ће сезону отворити против Астон Виле која је по стандардном правилу утрошила огроман новац као повратник из Чемпионшипа, осокољена огромним финансијским приливом. Чак дванаест појачања треба уиграти, а ако све прође како треба, Вила би могла да буде врло занимљива за гледање. У супротном, биће још један кандидат за опстанак...

И Евертон је овог лета доста трошио, све у намери да се коначно умеша за улазак у ТОП 6. Доведен је суперталентовани момак из Јувентуса Мојзе Кен, откупљен је Андре Гомес од Барселоне, Фабијан Делфтреба да донесе велико искуство на средини терена, као и Жан Филип Гбаман, као директна замена за Идрису Геја. Највећи посао, међутим, одрађен је последњег дана прелазног рока. Марко Силва силно је желео Алекса Ивобија из Арсенала и добио га је за близу 40.000.000 евра. Тај посао практично је и затворио пијацу на Острву касно синоћ. Добра ствар за Карамеле је да ће у уводних пет кола имати лак посао на папиру. За почетак Кристал Палас, који је после одласка Арона Ван Бисаке оставио тренера Роја Хоџсона без адекватних појачања у свим линијама. Екипа нашег Луке Миливојевића тако би лако могла да буде међу кандидатима за испадање.

Спремите се, вечерас у 21 полећемо!

Петак:

21.00 Ливерпул – Норич

Субота:

13.30 Вест Хем – М. Сити
16.00 Борнмут – Ш. Јунајтед
16.00 Бурнли – Саутемптон
16.00 Кристал Палас – Евертон
16.00 Вотфорд – Брајтон
18.30 Тотенхем – Астон Вила

Недеља:

15.00 Лестер – Вулверхемптон
15.00 Њукасл – Арсенал
17.30 М. Јунајтед – Челси

СВИ НАЈВАЖНИЈИ ТРНСФЕРИ ОБАВЉЕНИ ДО ДАНАС 

МАНЧЕСТЕР СИТИ

Дошли: Родри (Атлетико Мадрид, 70.000.000), Жоао Кансело (Јувентус, 65.000.000), Анхелино (ПСВ Ајндховен, 12.000.000), Зак Стефен (Колумбус, 8.000.000), Скор Карсон (Дерби, позајмица), Педро Поро (Ђирона, 12.000.000). 

Отишли: Данило (Јувентус, 37.000.000), Даглас Луиз (Астон Вила, 16.800.000), Фабијан Делф (Евертон, 9.500.000), Ману Гарсија (Спортинг Хихон, 4.000.000), Пабло Мари (Фламенго, 1.700.000), Венсан Компани (Андерлехт, без обештећења).

Потрошено: 167.000.000
Зарађено: 69.000.000

АРСЕНАЛ

Дошли: Никола Пепе (Лил, 80.000.000 евра), Дани Себаљос (Реал Мадрид, позајмица), Вилијам Салиба (Сент Етјен, 30.000.000), Киран Тирни (Селтик, 27.000.000), Давид Луиз (Челси, 8.500.000) Габријел Мартинели (Итано, 6.700.000).

Отишли: Арон Рамзи (Јувентус, без обештећења), Петер Чех (пензија), Дани Велбек, Стефан Лихтштајнер (истекли уговори), Давид Оспина (3.500.000), Кристијан Белик (Дерби, 8.200.000), Такума Асано (Партизан, 1.000.000), Лоран Кошчелни (Бордо, 5.000.000), Дани Велбек (Вотфорд, без обештећења), Карл Џенкинсон (Нотингем Форест, ?), Ксавијер Амичи (2.500.000), Алекс Ивоби (Евертон, 38.000.000).

Потрошено: 152.400.000
Зарађено: 55.700.000

ЛИВЕРПУЛ

Дошли: Сеп ван дер Берг (Цволе, 1.900.000), Адријан (Вест Хем, без обештећења). 

Отишли: Дани Ингс (Саутемптон, 22.000.000), Симон Мињоле (Бриж, 7.000.000), Марко Грујић (Херта, 2.000.000 за позајмицу), Хари Вилсон (Борнмут, 2.500.000, позајмица).

Потрошено: 1.900.000
Зарађено: 34.400.000

ЧЕЛСИ

Дошли: Матео Ковачић (Реал Мадрид, 45.000.000).

Отишли: Еден Азар (Реал Мадрид, 100.000.000), Ола Аина (Торино, 10.000.000), Томаш Калас (Бристол Сити, 9.000.000), Гери Кејхил (Кристал Палас, без обештећења), Давид Луиз (Арсенал, 8.500.000). 

Потрошено: 45.000.000
Зарађено: 128.300.000

ТОТЕНХЕМ

Дошли: Танги Ндомбеле (Лион, 60.000.000), Џек Кларк (11.000.000), Рајан Сесењон (Фулам, 27.000.000), Ђовани Ло Селсо (Бетис, 60.000.000).

Отишли: Киран Трипијер (Атлетико Мадрид, 22.000.000), Винсент Јансен (Монтереј, 9.000.000), Фернандо Љоренте, Михел Ворм (истекли уговори).

Потрошено: 158.000.000
Зарађено: 31.000.000

МАНЧЕСТЕР ЈУНАЈТЕД

Дошли: Хари Мегвајер (Лестер, 87.000.000), Арон Ван Бисака (Кристал Палас, 55.000.000), Данијел Џејмс (Свонси, 17.000.000).

Отишли: Антонио Валенсија (ЛДУ Кито, сбез обештећења), Андер Ерера (ПСЖ, без обештећења), Ромелу Лукаку (Интер, 65.000.000).

Потрошено: 159.000.000
Зарађено: 65.000.000

ВУЛВЕРХЕМПТОН

Дошли: Раул Хименез (Бенфика, 38.000.000), Педро Нето (Лацио, 18.300.000), Патрик Кутроне (Милан, 18.000.000), Леандер Дендонкер (Андерлехт, 13.500.000), Бруно Жордао (Лацио, 9.200.000), Хезус Ваљехо (Реал Мадрид, позајмица), Меритан Шабани (Бајерн, ?).

Отишли: Кортни Хаус (Астон Вила, 3.400.000), Иван Кавалијеро (Фулам, позајмица).

Потрошено: 97.000.000
Зарађено: 3.400.000

ЕВЕРТОН

Дошли: Мојзе Кен (Јувентус, 27.500.000), Андре Гомеш (Барселона, 25.000.000), Жан Филип Гбаман (Мајнц, 25.000.000), Фабијан Делф (Манчестер Сити, 9.500.000), Ђибрил Сидибе (Монако, 2.500.000, позајмица), Јонас Лесл (Хадерсфилд, без обештећења), Алекс Ивоби (Арсенал, 38.000.000).

Отишли: Идриса Геј (ПСЖ, 30.000.000), Адемола Лукман (РБ Лајпциг, 18.000.000), Никола Влашић (ЦСКА Москва, 15.700.000), Џејмс Мекарти (3.300.000), Фил Џагиелка (Шефилд Јунајтед, без обештећења), Сандро Рамирез (Ваљадолид, позајмица), Џонџо Кени (Шалке, позајмица), Мухамед Бешић (Шефилд Јунајтед, позајмица).

Потрошено: 127.500.000
Зарађено: 67.000.000

ЛЕСТЕР СИТИ

Дошли: Јури Тилеманс (Монако, 45.000.000), Ајозе Перез (Њукасл, 33.400.000), Денис Праз (Сампдорија, 19.500.000), Џејмс Џастин (Лутон, 6.700.000).

Отишли: Хари Мегвајер (Манчестер Јунајтед, 87.000.000), Шинђи Оказаки (Малага, без обештећења).

Потрошено: 106.100.000
Зарађено: 87.000.000

ВЕСТ ХЕМ

Дошли: Себастијан Але (Ајнтрахт, 40.000.000), Пабло Форналс (Виљареал, 28.000.000), Албиан Ајети (Базел, 8.700.000), Гонсало Кардозо (Боависта, 3.000.000).

Отишли: Марко Арнаутовић (Шангај СИПГ, 25.000.000), Педро Обијанг (Сасуоло, 8.000.000), Едмилсон Фернандес (Мајнц, 7.500.000), Лукас Перез (Алавес, 2.300.000), Рис Оксфорд (Аугзбург, 2.000.000), Самир Насри (Андерлехт, без обештећења), Енди Керол (истекао уговор).  

Потрошено: 79.700.000
Зарађено: 45.630.000

ВОТФОРД

Дошли: Исмаила Сар (Рен, 30.000.000), Крејг Досон (Вест Бромвич Албион, 6.100.000), Жоа Педро (Флуминенсе, 2.500.000), Дани Велбек (Арсенал, без обештећења).

Отишли: Доди Лукебакио (Херта, 20.000.000), Оби Уларе (Стандард Лијеж, 3.000.000).

Потрошено: 36.100.000
Зарађено: 23.000.000

КРИСТАЛ ПАЛАС

Дошли: Џејмс Мекарти (Евертон, 3.300.000), Џордан Ају (Свонси, 2.800.000), Виктор Камараса (Бетис, 1.500.000, позајмица), Гери Кејхил (Челси, без обештећења).

Отишли: Арон Ван Бисака (Манчестер Јунајтед, 55.000.000), Александер Серлот (Трабзон, 750.000, позајмица), Џејсон Панчон (Пафос, без обештећења).

Потрошено: 7.600.000
Зарађено: 55.750.000

ЊУКАСЛ

Дошли: Жоелинтон (Хофенхајм, 44.000.000), Алан Сен Максимен (Ница, 18.000.000), Емил Крафт (Амијен, 5.400.000), Џетро Вилемс (Ајнтрахт, 1.000.000, позајмица), Енди Керол (Вест Хем, без обештећења).

Отишли: Ајозе Перез (Лестер, 33.400.000), Хоселу (Алавес, 2.240.000), Мохамед Диаме (Ал Ахли, без обештећења).

Потрошено: 68.400.000
Зарађено: 35.640.000

БОРНМУТ

Дошли: Арнаут Дањума (Бриж, 18.000.000), Филип Билинг (Хадерсфилд, 16.500.000), Лојд Кели (Бристол Сити, 14.800.000), Џек Стејси (Лутон, 4.450.000), Хари Вилсон (Ливерпул, 2.700.000, позајмица).

Отишли: Тајрон Мингс (Астон Вила, 22.300.000), Лис Мусе (Шефилд Јунајтед, 11.100.000), Конор Махони (Милвол, 1.100.000).

Потрошено: 56.450.000
Зарађено: 34.500.000

БАРНЛИ

Дошли: Џеј Родригез (Вест Бромвич Албион, 5.550.000), Бејли Пикок Фарел (Лидс, 2.750.000), Ерик Питерс (Стоук, 1.100.000), Дани Дринквотер (Челси, позајмица)

Отишли: Том Хитон (Астон Вила, 8.800.000), Питер Крауч (пензија).

Потрошено: 9.400.000
Зарађено: 8.800.000

САУТЕМПТОН

Дошли: Дани Ингс (Ливерпул, 22.200.000), Че Адамс (Бирмингем, 16.700.000), Муса Ђенепо (Стандард Лијеж, 15.700.000).

Отишли: Мет Таргет (Астон Вила, 15.500.000), Сем Галахер (Блекбурн, 5.600.000), Чарли Остин (Вест Бромвич Албион, 4.300.000), Ђорди Класи (АЗ Алкмар, без обештећења).

Потрошено: 54.600.000
Зарађено: 25.400.000

БРАЈТОН

Дошли: Адам Вебстер (Бристол Сити, 21.850.000), Леандро Тросар (Генк, 20.000.000), Нил Мопе (Брентфорд, 20.000.000), Мет Кларк (Портсмут, 3.900.000), Арон Муј (Хадерсфилд, позајмица), Ромарик Јапи (ПСЖ, ?).

Отишли: Антони Нокар (Фулам, позајмица), Маркус Зутнер (Дизелдорф, ?).

Потрошено: 65.750.000
Зарађено: 0

НОРИЧ

Дошли: Ралф Ферман (Шалке, 3.000.000, позајмица), Сем Бајрам (Вест Хем, 830.000), Јосип Дрмић (Менхенгладбах, без обештећења), Патрик Робертс (Манчестер Сити, позајмица), Ибрахим Амаду (Севиља, позајмица).

Отишли: Марсел Франке (Хановер, 1.500.000), Стивен Нејсмит (Хартс, без обештећења),

Потрошено: 4.170.000
Зарађено: 1.500.000

ШЕФИЛД ЈУНАЈТЕД

Дошли: Оливер Мекбарни (Свонси, 19.100.000), Лис Мусе (Борнмут, 11.100.000), Калум Робинсон (Престон, 7.800.000), Лук Фримен (КПР, 5.600.000), Бен Осборн (Нотингем Форест, 3.900.000), Фил Џагиелка (Евертон, без обештећења), Мухамед Бешић (Евертон, позајмица).

Отишли: /

Потрошено: 47.500.000
Зарађено: 0

АСТОН ВИЛА

Дошли: Весли (Бриж, 25.000.000), Тајрон Мингс (Борнмут, 22.300.000), Даглас Луиз (Манчестер Сити, 16.800.000), Мет Тагарт (Саутемптон, 15.500.000), Езри Конса (Брентфорд, 13.300.000), Марвелус Накамба (Бриж, 12.000.000), Трезеге (Касимпаша, 10.000.000), Анвар Ел Гази (Лил, 9.000.000), Том Хитон (Барнли, 8.800.000), Бјерн Енгелс (Ремс, 8.000.000), Жота (Бирмингем, 4.500.000), Кортни Хаус (Вулверхемптон, 3.400.000).  

Отишли: Алберт Адома (Нотингем Форест, без обештећења), Мика Ричардс (пензије), Миле Јединак, Рос Мекормак, Глен Вилан, Алан Хатон (истекли уговори).

Потрошено: 148.600.000
Зарађено: 0

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар