Одбојкаши Србије траже визу за ОИ у Токију!

Мушка одбојкашка репрезентација Србије почиње борбу за место на Олимпијским играма у Токију 2020. године.  Из Барија се види Токио! Изабраници селектора Николе Грбића желе да иду путем одбојкашица Србије и већ сада изборе визу за најважније спортско такмичење на свету. Домаћин главни конкурент, данас са солидним Озијима.

Остали спортови 09.08.2019 | 11:29
Одбојкаши Србије траже визу за ОИ у Токију!
Квалификациони турнир игра се од 9-11. августа у Барију, а противници "Орлова" су Аустралија, Камерун и домаћин Италија.

Визу за Токио обезбедиће само победник турнира, док ће остале репрезентације нову шансу за пласман на ОИ имати у јануару наредне године.

Српска селекција прву утакмицу играће против Аустралије у петак од 18.00. Сутрадан на мегдан "Орловима" изаћи ће Камерун (18.00х), док ће највероватније одлучујућу утакмицу за пласман на Олимпијске игре Србија играти против домаћина Италије у недељу од 21.15х.

Поред турнира у Барију, играће се још пет интерконтиненталних квалификационих турнира, а домаћини су Варна, Ротердам, Гдањск, Санкт Петербург и Нингбо.

У наредна три дана у Барију пада одлука о путнику за Олимпијске игре које су на програму од 21. јула до 9. августа у Токију наредне године. Одбојкашице Србије су прошлог викенда у Вроцлаву избориле пласман на најважније спортско такмичење, а ту прилику имаће и изабраници селектора Николе Грбића.

Главни ривал нашој селекцији на путу до Токија биће домаћин Италија, али тог меча у недељу треба победити Аустралију и Камерун. На отварању турнира Групе Ц Интерконтиненталних квалификација за Олимпијске игре противник Орловима у дворани Палафлорио биће Аустралијанци (петак, 18 часова). Србија је фаворит, али су Озији умели да изненаде претходне две године у Лиги нација. Ипак, разлика у класи је у корист наше репрезентације.

Опрез није на одмет. Ове године подмлађена репрезентација Србије победила је Аустралији у Лиги нација тек после пет сетова. Прошле године је било 3:1 у истом такмичењу. Од претходних девет сусрета, Орлови имају осам победа, а једини пораз забележен је пре четири године у Светској лиги када је било 3:2 за селекцију са најмањег континента.

Селектор Никола Грбић играо је у подмлађеном саставу Лигу нацију ове године. Углавном су најбољи одморали у овом такмичење. Није било Александра Атанасијевића, Уроша Ковачевића и Марка Подрашчанина, док су Марко Ивовић и Срећко Лисинац одиграли тек понеки меч како би ушли у форму после напорних клупских сезона.

„Не можемо да дочекамо да почне турнир. Последња три месеца смо у погону да бисмо дошли до овога. Имамо добар ниво форме. Момци су добро радили од почетка. Имали смо неколико ситних проблема као и сваки пут када се напорно ради. Ипак, урадили смо добар посао. Спремни смо за турнир и надам се да ћемо да одиграмо најбоље што можемо. Видећемо какав ће да буде резултат јер има ствари на које не можемо да утичемо“, рекао је Грбић, а преноси Одбојкашки савез Србије.

У Барију Грбић не може да рачуна само на искусног средњег блокера Марка Подрашчанина. Он је после сезоне са Перуђом имао операцију пре два и по месеца, није још спреман, али је са саиграчима отпутовао у Италију као подршка и биће у конкуренцији за Европско првенство.

Стартна постава Србије на овом турниру требало би да буде: техничар Никола Јововић, средњи блокери Срећко Лисинац и Марко Крсмановић, примачи сервиса Урош Ковачевић и Марко Ивовић, коректор Александар Атанасијевић, док је либеро Невен Мајсторовић. Шансу би требало да добију и искусни Немања Петрић, Александар Околић и Дражен Лубурић.

Свестан је наш селектор да би све осим победе на старту квалификација био неуспех.

„Аустралија је опасан противник. Јачи смо, од нас све зависи и морамо да диктирамо меч од самог старта. Не смемо да дозволимо да се било шта догоди осим наше победе. Квалитет је на нашој страни и верујем да ћемо то да покажемо на терену“, сматра Грбић.

Италијани су у мислима, признаје то и средњи блокер клупског шампиона света Трентина Срећко Лисинац.

„Италија је у подсвести јер ће се све свести на ту утакмицу. Не смемо да потценимо Аустралију и Камерун, али знамо наш квалитет и форму. Требало би то да победимо и уђемо у меч са Италијом за који смо се спремали цело лето“, рекао је Лисинац.

У другом мечу првог дана турнира у Барију састају се домаћин Италија и аустсајдер Камерун (петак, 21.15). Све осим максималног тријумфа Азура било би изненађење. И Италијани су тактизирали у Лиги нација. Нису играли у најјачем саставу, али за овај турнир пред својим навијачима вратили су они најбољи – коректор Модене, капитен Иван Зајцев и примач сервиса шампиона Европе Лубеа Османи Хуанторена. Ту су и Симоне Ђанели, Филипо Ланца, Симоне Анцани и Масимо Колаћи.

Само победник турнира избориће пласман на Олимпијске игре у Токију 2020. године.

САСТАВ СРБИЈЕ

Техничари: Никола Јововић и Алекса Батак; коректори: Александар Атанасијевић и Дражен Лубурић; либера: Невен Мајсторовић и Никола Пековић; блокери: Срећко Лисинац, Петар Крсмановић, Александар Околић и Стеван Симић; примачи сервиса: Урош Ковачевић, Марко Ивовић, Немања Петрић и Лазар Ћировић. 

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар