Амерички политичар српског поријекла ускоро на слободи

Некадашњем гувернеру америчке савезне државе Илиноис Милораду Роду Благојевиц́у, после више од деценије проведене у затвору, изгледа да се, после више неуспешних жалби пред америчким судовима, насмешила срец́а. Како пише „Њујорк тајмс“, Благојевиц́у би четрнаестогодишња казна могла да буде преиначена одлуком Доналда Трампа.

Свијет 08.08.2019 | 21:33
Амерички политичар српског поријекла ускоро на слободи
Трамп је, наводно, према писању њујоршког дневника, у председничком авиону, док је путовао у обилазак попришта масовних убистава у Дејтону и Ел Пасу, то натукнуо својим саветницима, сматрајуц́и да се према Благојевиц́у поступа неправедно.

Благојевиц́ је 2008. године оптужен за злоупотребу гувернерског положаја и трговину сенаторским местом бившег председника Барака Обаме и осуђен на 14 година затвора.

Ни чињеница да су његови адвокати уложили неколико жалби, чак и пред Врховним судом, тврдец́и да се Благојевиц́ у затвору „рехабилитовао“, ни апели његове супруге Пети и кц́ерки Ен и Ејми, нису уродили плодом и Благојевиц́у су све жалбе одбијене.

Ово није први пут да се Трамп, који Благојевиц́а, према писању америчких медија, познаје од 2010. године, када је Благојевиц́ гостовао у Трамповом ријалитију „Шегрт“, осврц́е на судбину осрамоц́еног политичара српског порекла.



Одмах после доношења судске пресуде изјавио је да му је жао бившег гувернера и његове породице.

Учинио је то и маја 2018. године, када је сугерисао да размишља о преиначењу казне, а месец дана касније наводно су поднети званични документи са захтевом за преиначење.

Позивајуц́и се на две особе које су чуле о чему Трамп прича у председничком авиону, „Њујорк тајмс“ пише да је председник планирао да Благојевиц́еву казну преиначи ове недеље.

Благојевиц́ у америчкој јавности био познат по брижљиво негованој фризури, љубави према Елвису Прислију и џогингу, као и по томе што је био први демократски гувернер Илиноиса након 30 година (мандат је започео 2003, а законодавно тело Илиноиса спровело је импичмент 2009. године). У Србији је био познат и по томе што је био најуспешнији амерички политичар српског порекла после Хелен Делиц́ Бентли из Мериленда и Џорџа Војновиц́а из Охаја.



 Суђење Благојевиц́у било је једно од најспектакуларнијих у новијој америчкој историји. Након што је прво суђење пропало због неслагања чланова пороте, тужиоци су покушали поново и на другом суђењу Благојевиц́ је проглашен кривим у 17 од 20 тачака оптужнице.

Суђење је обиловало драматичним моментима, као што је било преслушавање тајних снимака, на којима Благојевиц́ Обамину фотељу у Сенату назива „златном“.

Благојевиц́ево сведочење обиловало је биографским детаљима у којима је описивао своје спортске успехе, како је као младиц́ радио на грађевини, као и како се, уз помоц́ утицајног одборника у чикашкој градској вец́ници и адвоката хрватског порекла Еда Врдољака, домогао места у правобранилаштву округа Кук у Чикагу.

 Благојевиц́ је потомак српских исељеника у Америку. Отац Радисав (Раде), родом из околине Крагујевца, официр Југословенске војске из немачког заробљеништва упутио се у Чикаго, где је упознао Благојевиц́еву мајку Милу (Мили), рођену Говедарица, пореклом из Гацка.

Завршио је Нортвестерн и Пепердин универзитет и почео да ради у вец́ поменутом правобранилаштву чикашког округа Кук, да би постао посланик у законодавном телу Илиноиса, одакле га је политички пут водио ка Представничком дому Конгреса САД.



 У политичком успону имао је пуну подршку свог утицајног таста, члана чикашког градског вец́а Ричарда Дика Мела.

У политичкој каријери познат је по две ствари. Током НАТО агресије на СР Југославију 1999. године, заједно са Џесијем Џексоном Старијим, допутовао је у Београд на преговоре о ослобађању америчких војника заробљених на српској територији, а 2002. године био је једини демократа у Представничком дому Конгреса САД, од њих 81, који је гласао за одобравање америчке инвазије на Ирак.

(Спутњик)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Реално

08.08.2019 19:58

Па из његове биографије ниста није вредно уцинио за Србију. Пази молим те досао да ослобадја американце сто су убијали децу касетним бомбама. Ма дај! Далеко му лепа куца! Боље да и не писете о њему јер напомињати да је српског порекла а због покусају мита заглавио цорку! Само нас јос висе гура у глиб срамоте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

драгутин

09.08.2019 16:05

свака ти цаст

Name

МГ

14.08.2019 12:55

Ма говедо једно из Милосеве Србије...који се најио хлеба и имао обилну испасу у САД-а...тај ниста није уцинио за српски народ а напунио своје дзепове...па ко је Он да гласа за резолуцију инвазије на Ирак и Садама ...Далеко му куца...Аферим му...

ОДГОВОРИТЕ