Путинова колумна: САД архивирале споразум

Сједињене Америчке Државе су 1. фебруара ове године покренуле процедуру за повлачење из Споразума о елиминисању ракета средњег и кратког домета. Шестомјесечни период који је предвиђен за ступање на снагу ове одлуке је истекао. Када се једна од страна потписница повуче из споразума, по аутоматизму он престаје да важи. Наше америчке колеге су тиме овај споразум архивирале и он је сада већ постао прошлост.

Свијет 08.08.2019 | 21:08
Путинова колумна: САД архивирале споразум
Русија са жаљењем констатује да једнострано повлачење Сједињених Држава из Споразума о елиминисању ракета средњег и кратког домета, уз кориштење неувјерљивог изговора и одбацивање једног од посљедњих темељних споразума о контроли ширења наоружања ствара велике потешкоће за свијет и доноси озбиљне ризике свима.

Желио бих да нагласим да је сва одговорност за све што се десило на Сједињеним Државама. Умјесто укључивања у озбиљан дијалог у вези са међународним безбједносним питањима, Сједињене Државе су одабрале да прекину вишегодишње напоре како би се смањио ризик великог оружаног сукоба, који би могао укључивати и кориштење нуклеарног оружја.

Русија не може да игнорише тренутно стање, нити може да се задовољи с испразним мировним декларацијама које износе наше америчке колеге или њихови савезници. У том контексту, а разматрајући тренутну ситуацију, дао сам инструкције Министарству одбране, Министарству спољних послова и Спољној обавјештајној служби да на најпажљивији начин прате будуће кораке које би могле предузети Сједињене Државе како би развиле, производиле или размјестиле ракете средњег и краћег домета.

Ако Русија дође до кредибилне информације да САД развијају ове системе и почну да их производе, Русија неће имати другу опцију осим да и сама предузме напоре на развијању сличних система. Наравно, за то ће требати времена.

Док Русија не развије таква оружја, она ће на поуздан начин реаговати како би смањила ризик усљед повлачења САД из Споразума елиминисања ракета средњег и кратког домета, ослањајући се на средства која већ има: X-101 и Кинзхал противваздушне системе, систем Калибр који се лансира с мора, као и на будуће оружане системе, који укључују Тсиркон хиперсоничне системе.

Истовремено, Русија ће се унилатерално придржавати обавеза које је преузела, а дјеловаће само у случају да буде принуђена да одговори. То се односи на развој, производњу и размјештање система средњег и краћег домета с копна. Те системе нећемо постављати ни у једном региону све док амерички системи средњег и краћег домета не буду размјештени у тим регионима.

Упркос недавним догађајима, Русија се нада да ће превладати разум и да ће наше америчке колеге и њихови савезници имати осјећај одговорности према властитом народу и цијелој међународној заједници. Ми вјерујемо да ће активности САД, које су довеле до престанка важења Споразума елиминисања ракета средњег и кратког домета, неизбјежно уздрмати темеље глобалне безбједносне архитектуре, која укључује и Споразум о смањењу стратешког наоружања и Споразум о неширењу нуклеарног наоружања.

Овај сценарио би могао подстаћи нову неконтролисану трку у наоружању. Како би се избјегао хаос без икаквих правила, рестрикција и закона, требало би још једном да размотримо све опасне посљедице и започнемо озбиљан и садржајан дијалог ослобођен било каквих двосмислености.

Русија сматра да је неопходно без одлагања оживјети садржајне разговоре како би се осигурала глобална стабилност и безбједност. Ми смо спремни да дамо наш допринос у томе.

- Владимир Путин

Коментари / 0

Оставите коментар