Спорови: Регреси и отпремнине камен спотицања

Агенција за мирно рјешавање радних спорова РС у првих шест мјесеци ове године запримила је укупно 2. 228 приједлога за мирно рјешавање радних спорова, док их је у току цијеле прошле године било 955, речено је "Независним" у овој агенцији.

Република Српска 08.08.2019 | 07:29
Спорови: Регреси и отпремнине камен спотицања
Ти спорови су се највише односили на регресе за годишње одморе, трошкове превоза, отпремнине и слично.

"Од укупног броја запримљених приједлога, 227 се односило на индивидуалне радне спорове", рекли су у Агенцији.

Како наводе, Агенција је лани запримила 955 приједлога за мирно рјешавање индивидуалних спорова и седам приједлога за мирно рјешавање колективних спорова.

"Још су се као предмет спора јављали и отказ, доприноси, накнада за топли оброк, анекс уговора о раду, заснивање радног односа на неодређено вријеме, минули рад, повреда на раду и отказни рок", навели су у Агенцији.

Према њиховим ријечима, у 2017. години Агенција је запримила 1.803 приједлога за мирно рјешавање индивидуалних радних спорова и 21 приједлог за мирно рјешавање колективних радних спорова.

Појаснили су да, у складу са одредбама Закона о мирном рјешавању радних спорова, рокови за рјешавање ових спорова износе 45 дана.

"Важно је напоменути да, уколико има изгледа за рјешавање предметног спора на позитиван начин, односно закључивањем споразума, рокови се могу продужити, најчешће додатних 10 до 15 дана", истичу у Агенцији.

Нагласили су да, поред поступања у предметима, Агенција у великом броју случајева грађанима даје одговарајуће савјете везане за радне спорове.

Божо Марић, предсједник Синдиката управе РС, истакао је да су давања попут регреса интегрисана у плату.

"Ниједним законом и постојањем било које агенције не може се раднику оспорити право да он путем судског спора тражи своје право које му је ускраћено на било који начин", рекао је Марић.

Навео је да је у поступку у Агенцији за мирно рјешавање радних спорова, њихов закључак обавезујући те да након тога не постоји право даље заштите.

"Мислим да постоје много боља рјешења за ове проблеме. На примјер, у Аустрији имате раднички суд, који мора у року од 15 дана од подношења тужбе ријешити то питање, тај спор, и радник остварује право на принудну наплату", рекао је Марић.

Саша Аћић, директор Уније удружења послодаваца РС, рекао је да су доминантни, како индивидуални, тако и колективни радни спорови пред Агенцијом били из јавног сектора.

"С обзиром на развој ситуације на тржишту рада, очекујемо мање радних спорова у наредном периоду. Уједно, позивамо послодавце да развијају односе и комуникацији с радницима и да поштују прописе из области радних односа", истакао је Аћић те додао да је Агенција оправдала очекивања и допринијела унапређењу радних односа у РС.

(Независне новине)

Коментари / 0

Оставите коментар