Тест: Србија лако против Финске, слиједе Литванци...

Кошаркашка репрезентација Србије победила је Финску 95:75, у другом припремном мечу за Светско првенство у Кини.  И Зрењанин пожелео срећу Салету и "орловима": Плус 20! Кошаркашка репрезентација убедљиво победила у другој провери за Светско првенство. Није све прошло глатко, али то је и било очекивано. Дугачак аплауз националном тиму. . .  

Кошарка 07.08.2019 | 23:10
Тест: Србија лако против Финске, слиједе Литванци...
Прве контуре обећавају: Тандем Тео - Милутинов мелем за очи, тражи се права „формација“... Биће времена да видимо и праву Србију на делу. По могућству у касној фази Светског купа... Сад сви чекају суботу и меч с Литванијом у Штарк Арени.

Изабраници Александра Ђорђевића одиграли су меч с доста осцилација, што је и нормално за ову фазу припремама.

Ђорђевић на овом мечу није могао да рачуна на Василија Мицића, Богдана Богдановића, Марка Гудурића, Николу Јокића и Немању Бјелицу.

Најефикаснији у селекцији Србије били су Бобан Марјановић и Стефан Јовић са по 12 поена, док су по 11 додали Драган Милосављевић и Марко Симоновић.

"Орлови" су кључну разлику направили крајем друге четвртине када су направили серију 18:2, и на полувреме отишли с великих +18, 54:36.

Србију за три дана очекује меч против Литваније у "Штарк" арени. Против истог тима "Орлови" ће играти два дана касније у Каунасу, а потом путују на Акрополис куп, који ће се играти од 16. до 18. августа, а ривали ће им бити Грчка, Италија и Турска.

Наши кошаркаши 20. августа путује у Кину, где ће последње три провере имати у Шењангу, где ће им ривали бити Италија, Нови Зеланд и Француска.

Светско првенство у Кини на програму је од 31. августа до 15. септембра, а Србија игра у групи са репрентацијама Италије, Филипина и Анголе.

Утакмица је отворена у веома брзом ритму. Одбране готово да се нису ни играле, што говори податак да је наша репрезентација примила 23 поена за седам минута.

Ђорђевић је реаговао тајм-аутом и он је уродио полодом. У наредна три минут примили смо два поена и после прве деонице резултат је био 28:25.

Током друге четвртине десила се велика серија Србије. Изабраници Александра Ђорђевића примили су само једанаест поена, а постигли су 26 и на паузу су отишли са резултатом 54:36.

Нису "Орлови" добро кренули трећу четвртину, Финска је направила серију 12:0 и час посла на семафору је било само -6, 54:48. После тога је Србија значајно подигла ниво игре, а тиме је допринео највише Бобан Марјановић, који је био нерешива енигма за одбрану Финске.

Вицешампиони света, Европе и Олимпијских игара у четвртој четвртини само су одржавали постојећу разлику и на крају су славили са 95:75.

Било је успона, падова, али победа Србије није била довођења у питање!

Изабраници селектора Александра Ђорђевића истрчали су на паркет "Кристалне дворане" без петорице играча (Богдановића, Бјелице, Мицића и Гудурића, као и Јокића, који није био у хали) и добили од Зрењанинаца леп испраћај на Светско првенство.

На такав пријем су подједнако лепо и узвратили.

Србија - Финска 95:75

Пред више од 3.000 гледалаца, "орлови" су одиграли равноправних 15 минута првог дела, током којих су гости са Балтика углавном шутирали са дистанце и погађали. У првих шест и по минута минута убацили су пет тројки и изазвали тајм-аут српског селектора, са које је послата порука екипи да се уозбиљи у одбрани.

Средином друге четвртине, Владимир Лучић је покушајем снажног закуцавања "раздрмао" и екипу и дворану, па је неколико минута после погодио тројку за мирну предност на паузи, 47:34.

Међутим, Финци нису били "преломљени", већ су почели други део серијом 12:0, која је изазвала још једну реакцију селектора, тајм-аутом и домаће екипе, која је тројкама Стефана Јовића, Марка Симоновића и Милоша Теодосића вратила двоцифрену предност (67:55) и тријумф више није био упитан.

Штавише!

Ђорђевић је "испразнио" клупу и послао на терен све играче из ротације и сви су постигли бар по два поена.

Наредни, последњи меч у Србији, "орлови" ће одиграти у суботу у Штарк арени на Новом Београду против Литваније, такође од 21 час, уз директан пренос на ТВ Арена спорт. Одмах потом, отпутоваће на припремни меч у Литванију, па на Акрополис куп у Атину и онда у Азију, где ће 31. августа одиграти први меч на Светском првенству у Кини.

После утакмице у Чачку и убедљивог тријумфа против Борца, кошаркашка репрезентација Србије представила се публици и у Кристалној дворани у Зрењанину, где је убедљиво савладала Финску резултатом 95:75 (28:26, 26:11, 24:24, 17:15).

Резултат можда и није био у првом плану, колико жеља Александра Ђорђевића да у реалним условима почне да уиграва жељене тактичке комбинације за Светски куп. Али, перфекциониста какав и јесте, селектор је водио рачуна да игра његовог тима, без неколико важних играча у ротацији, пред пуним трибинама својевремено важног кошаркашког центра ипак има потребан смисао и жељену димензију. Због тога не чуде повишени тон и пацке које је шеф струке уделио својим играчима у првој и делимично трећој четвртини, када је одбрана била испод жељеног нивоа, без обзира на то што је ово тек друга припремна утакмица. 

Ђорђевић је за овај меч одлучио да одмори Немању Бјелицу - ушинуо врат - и Василија Мицића - добио ударац у мишић против Борца -, док тандем Богдан Богдановић - Марко Гудурић није желео да оптерећује пошто су се тек прикључили екипним тренинзима. Бобан Марјановић је заиграо тек у другом полувремену, што је помало успавана публика дочекала великим аплаузом. На крају је био најефикаснији играч Србије с 12 поена, које је убацио за нешто мање од 11 минута у игри. 

Да ли је превише навикла на добра издања сениорског националног тима, или су више били фокусирани на детаље са паркета, навијачи су повремено деловали сувише пасивно, изузев у моментима када би уследио неки атрактиван потез, асистенција или закуцавање. Вероватно ће и њима, баш као и играчима на паркету, бити потребно мало времена да пронађу свој ритам... Шансу су, свакако, добили сви. 

Селектор Финске Хенрик Детман такође није могао да рачуна на двојицу понајбољих играча - Петерија Копонена и Џамара Вилсона, али може да буде задовољан издањем своје екипе у некадашњем Бечкереку. Мада, тежи пораз изгбегли су искључиво због двоцифреног броја убачених тројки (10/29).

Упркос убедљивој разлици, много је важније оно што је селектор Ђорђевић спремио за ову утакмицу. Баш како је то својевремено говорио југословенски шаховски геније Светозар Глигорић, да је „шах борба са самим собом“, тако ће и Александар Ђорђевић у периоду до коначног пријављивања тима за Светски куп, ако не и пре, водити унутрашњу кошаркашку борбу између две тактичке варијанте. Једне у којој ће пут Далеког истока кренути тројица, те друге где ће у тиму бити четворица центара. И то је нешто о чему ће Ђорђевић и његови сарадници посебно водити рачуна на сваком тренингу, у сваком уигравању састава, поготово оног тренутка када се сви играчи буду коначно нашли на располагању. А, то ће бити већ од тренинга опоравка у четвртак. 

Баш како се и очекивало, против Финске могли смо да видимо Марка Симоновића и Владимира Лучића у улогама крилних центара у ротацији с Стефаном Бирчевићем, али и ону стару, добро познату варијанту у којој су на паркету дефанзивно оријентисани Стефан Јовић и офанзивнији Милош Теодосић. Подсетило је то кошаркашку јавност на време када су капитен Србије и његов дугогодишњи пријатељ Стефан Марковић до лудила доводили противнике и тако доносили кући медаље... Ипак, оно што је оставило посебан утисак јесте сарадња коју Никола Милутинов остварује са својим плејмејкерима. Ривал није класа којом треба да се мери квалитет ове селекције, али први центар Олимпијакоса деловао је као незаустављива сила у рекету. Дефанзивно готово непремостива препрека за играче Финске у ретким моментима када би се одлучили за продор ка кошу, офанзивно спреман да похвата сваку лопту и атрактивно заврши акцију и успут похвата лопте које су му се лепиле за прсте. Видело се то још у фебруарским квалификационим утакмицама, и Милутинов и Теодосић би озбиљно могли да профитирају у минутима када би се заједно нашли на паркету. Маестро с лоптом би само бацио лопту ка кошу, а некадашњи играч Партизана би је спремно дочекао и спремио у кош. Због тога, али и чињенице да је у последњој сезони остварио енормни напредак, све се јасније обликује утисак да Милутинов мора да буде у авиону за Кину, ма какву „формацију“ изабрао Александар Ђорђевић. Милутинов је утакмицу завршио с осам поена и чак 11 скокова, док је Теодосић икмао по седам поена и завршних додавања. 

Стефан Јовић је такође био разигран у сваком погледу, имао је 12 поена и шест асистенција, што такође радује све у тиму. Распуцани су били Симоновић и Милосављевић с по 11 поена, Бирчевић је имао 10, а Лучић девет поена, што даје на нападачкој ширини. 

Било је и мањкавости у игри којима можда и не треба давати велику пажњу, с обзиром да је ово сам почетак припремних утакмица које су испланиране за наредни период, али засигурно ће стручни штаб имати на чему да раде и теме о којима могу да размишљају. Нити је ово права слика екипе у обе фазе игре, понајвише јер фали неколико кључних шрафова овог система, али контуре које нам је засад представио селектор обећавају. Напад убедљив, са ћак 54 погодака на 95 поена, одбрана солидна, упркос неким мањим падовима концентрације, тимска хемија у правом тонусу и на путу оног циљаног јачања. 

Биће времена да видимо и праву Србију на делу. По могућству у касној фази Светског купа... Сад сви чекају суботу и меч с Литванијом у Штарк Арени (РТС, 21.00).

Пише: Никола СТОЈКОВИЋ (николаС_сН)
Фото: Стар Спорт

СРБИЈА – ФИНСКА 95:75 (28:26, 26:11, 24:24, 17:15)

Дворана: Кристална дворана, Зрењанин;
Гледалаца: 3055;
Судије: Миливој Јовчић, Владимир Јевтовић, Александар Глишић.

СРБИЈА: Теодосић 7 (7ас), Симоновић 11, Вучић 9, Милосављевић 11, Радуљица 8, Бирчевић 10, Тодоровић 2, Милутинов 8 (11ск), Јовић 12 (6ас), Аврамовић 2, Јовановић 3, Марјановић 12.

ФИНСКА: Канерво 8, Коивисто 6, Хаф 6, Коти 9, Јантунен 7, Ваитонен 12, Махуни 1, Линбом -, Аланен 2, Ненонен -, Пола 6, Густавсон 6, Сепала 6, Палми 6.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар