Братска посјета: Предсједник ПАОК-а уз Партизан!

Газда солунског ПАОК-а Иван Савидис посетио је данас Партизан. Поклони за госта из Грчке.

Фудбал 07.08.2019 | 18:54
Братска посјета: Предсједник ПАОК-а уз Партизан!
Контроверзни председник солунског ПАОК-а Иван Савидис, велики пријатељ руског председника Владимира Путина, боравио је данас у Београду и посетио ФК Партизан.

Познато је да навијачи два клуба имају такорећи братске односе, да једни друге подржавају, гостују на утакмицама ова два клуба.

Савидис је разговарао са генералним директором Милошем Вазуром и пожелео је Партизану успеха у Лиги Европе.

Иван Игнатјевич Савидис рођен је 1959. у тадашњој совјетској републици Грузији и важи за једног од најбогатијих Руса. И близак је пријатељ руског председника Владимир Путина, али и доскорашњег грчког премијера Алексиса Ципраса.

Он је пореклом, заправо, Грк и то кавкаски Грк, како се називају Грци који су пред турским освајањима бежали у јужну Русију, Украјину и Грузију. Али, НЕ ГОВОРИ грчки језик, иако у Солуну живи готово три деценије.

Од дечака који је од куће побегао кад му је било 14 година у Ростов, где је радио у фабрици дувана и учио, дошао је до позиције једног од најбогатијих Руса/Грка.

Савидис је тренутно највећи руски прерађивач дувана. Његова фабрика "Донској Табак" годишње производи 30 милијарди цигарета. Наравно, осим што је способан, Савидис има и залеђину у виду првог човека руске државе. Савидис је био и посланик Путинове Уједињене Русије у руском парламенту.

Уз то, Савидис сваке године војницима руске армије поклони милијарду цигарета.

Савидис важи за незваничног "власника" Солуна, чији становници овај град у жаргону називају "Иванград" или "Иваново".

Човек је, заправо, и стварни власник Солуна, јер је тамо покуповао: луку, градске четврти, делове уз обалу, велика складишта, фабрику дувана, фабрику минералне воде, хотел... Уз то има и локалну телевизију, три дневна листа.

А од 2012. године је и власник ПАОК-а, симбола Солуна. Клуб је био пред банкротом, али је Савидис завукао руку у џеп и платио 11 милиона евра. 

Омиљен је и у Грчкој православној цркви, јер не штеди кад је "духовност" у питању и обнова манастира, поготово оних на Светој гори. Воли себе да представља као ктитора. 

Јасно је да је важан Путинов играч у том делу Европе, поготово у годинама "офанзиве" Немачке на Грчку. Савидис је одличан пријатељ и са доскорашњим грчким премијером Алексисом Ципрасом, којег је једном приликом назвао "Робин Худ".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар