ПИРАЛЕН: Хитно потребне нове анализе земљишта

Што прије треба да се ураде нове анализе земљишта на подручју Пословне зоне „Инцел“, јер  се задњи резултати драстично разиликују од првих, што је немогуће по правилима струке. Осим тога, хитно треба да се узоркује храна која се производи низводно од мјеста акцидента, тврди за Српскаинфо шеф Катедре за термотехнику Машинског факултета у Бањалуци Петар Гверо.

Република Српска 07.08.2019 | 18:15
ПИРАЛЕН: Хитно потребне нове анализе земљишта
Додаје да би још боље било да се у што краћем року узоркује и риба из ријеке Врбас и то низводно од мјеста гдје се десио акцидент, како би се утврдило да ли је контаминирана опасним и канцерогеним уљем пирален.

Због великих разлика у налазима који су урађени на подручју „Инцела“ контактирали смо професора Гверу да нам анализира резултате вјештачења земљишта.

Према његовим ријечима, уколико постоји велика разлика у узорцима узетим са исте локације намеће се једино логично рјешење, а то је да се ти резултати морају поновити.

– Овако изгледа као да је неко манипулисао резултатима. Због тога треба да се ангажује нова институција, која је ће бити независна од утицаја и да она уради нове анализе. То могу бити и странци – рекао је Гверо.

Он се затим окренуо анализи првог и другог вјештачења и указао на нелогичности, јер је на површинским узорцима који су узети први пут на локацији „Енергане“ концентрација пиралена била  већа од 600 мг/кг, а онда у истој тој зони површински узорак био је 0,5 милиграма по килограму пиралена.

– Слично је и са узорцима који су узети на дубини до 50 центиметара. Прва анализа је показала око 600 мг/кг, а код друге, која је урађена на више узорака, ниједна не прелази 7,6 милиграма по килограму пиралена у земљи. Исти тренд имате и на локацији пословне зоне, гдје су некад биле „Вискоза“ и „Електролиза“. Према првим анализима, ту је било око 565  милиграма по килограму пиралена, а по другој 0,1 мг/кг – истиче професор Гверо.

Он тврди да ови резултати сваком озбиљном указују да нешто није у реду и да се анализе морају озбиљно провјерити или поновити, али од стране неког потпуно независног.

Гверо је појаснио да чак и да су обје анализе вјеродостојне, да би их онда требало сабрати и подијелити са два. Опет би се, каже, дошло до веома лоших резултата.

Оно што је још проблематично у кругу „Инцела“ је да инспектори још ником нису забранили рад. 

– Скоро када сам био тамо. Људи су и даље радили и сјекли цијеви у којима можда има још пиралена. Ово је огроман и веома опасан проблем, а они који су задужени да се овај проблем што прије ријеши се понашају као да покушавају нешто сакрити или приказати да је загађење минорно – истиче Гверо.

Он каже да би из Завода за заштиту здравља морали да прате здравље људи, али и да инспекције изађу на терен и узоркују храну, месо и рибу и утврде да ли су конатминиране.

– Сви који су у тој линији морају да се баве квалитетом хране и воде. Ово је опасна ситуација и свако лажно приказавиње података је кривично дјело за које треба неко да одговара – поручио је професор Гверо.

Контаминација

Српскаинфо је недавно прва објавила резултате друге анализе земљишта у „Инцелу“.

На простору шест фирми које послују у кругу „Инцела“ и на чак 21 локацији откривене су знатно веће количина веома опасног и канцерогеног уља пирален. На појединим мјестима има га на хиљаде пута више него што је дозвољено правилником.

Највеће количине пиралена откривене су на земљишту гдје се некад налазила „Енергана“, затим у кругу Пословне зоне „Инцел“, потом су ту „Билл цолоур метал“, „СХП Целеx“, „Топ метал“, и „Универзум“.

Просјечна измјерена вриједност пиралена на контаминираним локацијама износи скоро 110 мг/кг, што је веома висока и опасна вриједност. То значи да га у просјеку на свим локацијама има за 500 пута више него што је дозвољено.

Загађеност тешким металима

Осим загађености пираленом, земљиште у „Инцелу“ је веома контаминирано и тешким металнима. Посебно су изражени кадмиј, олово, никл, бакар и жива.

Здравствена анализа радника предузећа “БЦ Метал” показала је да су сви радници били контаминирани тешким металима.

(Српскаинфо)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Лаки

07.08.2019 16:23

Па то сам и ја као аматер неки дан написао. Која будала може вјеровати анализама нарученим од градских власти. Све што су досада о било чему говорили, слагали су. Зна се да је онај Лукић власник тог земљишта, зна се коме је близак и за кога купује и скупља гласове за изборе и сад ми требамо вјеровати њиховим нарученим анализама. Да се ово догодило у било ком европском граду, прво би градоначелник поднио оставку а за њим и шефови инспекција који само узимају рекет и кажњавају политичке неистомишљенике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас

07.08.2019 16:37

Али на залост народа,код нас се не дају оставке за такве иступе и непрофесионализам.Они цак буду и наградјени.Као дебила када питате,колико је, 2+2 и он вам одговори 5,а ви му дате бомбону и казете браво!

Name

ре

07.08.2019 16:41

Зато сте се борили ста оцете сад....

Name

Ре

07.08.2019 16:47

Гверо је у праву, ал то већ сви знамо. и то није његова област тако да имамо већ по ко зна који пут само медијску галаму.

Name

БЛ комуниста

08.08.2019 05:45

Е ви никоме невјерујете, па министрица Голић и начелник кажу да није отровно и тачка. Шта има да тражите неког проф.др. машинског факултета неке термодинамике шта је то уопште,па јели он уопште Члан ако није то је то страни шпијун (Сорошевац).

Name

САЛЕ СЛОВЕНАЦ

07.08.2019 16:31

СРБИ СУ НЕБЕСКИ НАРОД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

07.08.2019 23:46

Све нас је висе тамо горе.

Name

КСС

07.08.2019 16:40

За невјеровати је колико се неозбиљно и незаинтересовано прилази овом озбиљном акциденту.Медицина рада врши систематске прегледе по принципу како би Шоић рекао "ото рино уролошки преглед" Ништа се не ради на лабораторијским претрагама циљано у зависности од врсте послова и изложености токсичним супстанцама везано за дјелатност.Људи на сцени је тотално незнање и јавашлук,па шта онда очекивати од медицинских радника који су настали од тесара,фризера идр,да су барем поштено дошли до тих диплома.Јадна нерођена дјеца од родитеља изложених пиралену и другим отровним супстанцама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србенда

07.08.2019 16:51

Сад људи који иду бусом за бања луку по бас теским потребама из околних градова у бусу тразе карту за Хиросиму.Софери право зацудјујуци.Стааа.А у њих пуна уста хвалисања како све врви од туриста.Кад цовјек сам себе убједи у своју лаз то је врхунац и нема даље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

07.08.2019 17:00

Крали сте га за гориво у току рата и продавали народу...мала ће бити Ничија казна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влада РС

07.08.2019 17:50

Пирален , све у интресу насих градјана ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

фукушима

07.08.2019 18:19

у нормалним земљама би вец неки заврсили иза ресетака

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре фукусима

07.08.2019 19:07

У задњих висе од 12 година у свим владама је висе од пола министара било постављено да раде све и сваста, у главном не оно за ста су сколовани. Најдрастицнији примјер је Петар Дјокиц који је од полицијског слузбеника ускоцио у високу политику, па на цело министарства индустрије и рударства, нема везе сто никад прије тога у свом зивоту ниста слицно није радио, а повјери му се министарство кроз које сукљају милиони и милиони, па се ми сад исцудјујмо засто смо ту гдје јесмо?

Name

Браво

07.08.2019 18:41

Успјели су, настављају....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

07.08.2019 23:48

До задњег Бањалуцанина.

Name

Боки

07.08.2019 18:52

Предлажем да се у пословну зону Инцела измјести кабинет Владе Републике Српске, кабинет Предсједника Р.С. и кабинет градоначелника Града Бања Лука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српски Рамбо

07.08.2019 19:47

Одлицан приједлог, ја би додао јос и кабинет госпође министарке за екологију, просторно уређење и грађевинарство!

Name

то

07.08.2019 20:21

то не треба да се предлазе , то би требао да буде задатак градјана предводјен са МУП-ом и не заборавити пепељаре и канте за смеце .

Name

Буда

07.08.2019 20:34

И ја то предлазем. Али и народ је стока, само гледају гдје могу пиво полокати, гдје је нека сахрана да се наједу. Боли њих брига за пираленом, са таквима је лако манипулисати. Ајде Милораде просетај у Инцеловом двористу ако си Баја колико прицас да јеси. Посади паприцицу па је руцај ако мислис добро свима нама. Па Нато крив за све, јесте али није за све.

Name

Србенда

07.08.2019 22:10

Није ни цудо сто ови наси подрзавају пут у НАТО па они су били маце за ове насе.Ко јос једном спомене осиромасени уранијум ја стварно немам ријеци.Зивио НАТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

08.08.2019 04:29

Е Миле треба се рјешити Пирален. То кошта а пара вишка се нема. Само фризирај налазе и смирити ће се та бука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ

08.08.2019 05:10

Овај случај и многи други на простору Републике Српске говоре о озбиљном социопсихолошком проблем људи код нас. О поремећају не само појединаца, већ и друштвених заједница и организација нико изгледа нема петљу да о томе говори у данашње вријеме. Не преузимање никаквих мјера ће нацију довести у веома тешку ситуацију. Научне и стручне институције због финансијске зависности од поитичких моћника немају храбрости да ствари објективно приказују из угла науке и струке. Наравно да је за све ова најодговорнија власт. Власт оптерећења личним проблемима и личним задовољством нема времена и осјећај за овакве проблеме који су се поодавно дубоко укријенили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еx

08.08.2019 06:33

Ова власт је стварно дно дна. Окупили су струцњаке с коца и конопца и тако униставају РС у коју се куну. Имамо струцњаке, али њих су згурали у запецак. Они требају подобне и послусне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МРКИ

08.08.2019 06:43

Овде је у питању еколоска катастрофа огромних размјера. Не ради се само о загадјењу земљиста у кругу инцела и загадјењу подземних водотокова. сто је неспорно. Нико не поставља питање дима који је настао приликом позара у Инцелу и којег је вјетар разносио сиром БЛ регије. Сагоријевавием пиралена настају познати бојни отрови ФОЗГЕН И ДИФОЗГЕН

ОДГОВОРИТЕ
Name

МРКИ

08.08.2019 06:47

Градјани БЛ су имали бесплатну инхалацију 3-4 дана бојним отровима ФОЗГЕН И ДИФОЗГЕН који настају сагоријевањем пиралена. Хвала Игоре

ОДГОВОРИТЕ