Још једна трка Ф1 на арабијском полуострву?

Шампионат Формуле 1 би наредних година могао да прошири бројним новим "великим наградама"!

Остали спортови 07.08.2019 | 20:40
Још једна трка Ф1 на арабијском полуострву?
Формула 1 би могла уврстити Велику награду Саудијске Арабије у свој календар вец́ кроз две године, преноси британски Тхе Тимес.

Није тајна да је власник Ф1, амерички Либертy Медиа, спреман да прошири присуство Формуле 1 широм света, али чини се да је врло опрезан када је реч о Саудијској Арабији.

Напомиње се да је тренутни фокус у разговорима између Ф1 и Саудијске Арабије на обезбеђивању равноправности полова, слободу штампе и поштовање људских права на могуц́ој трци, а посебан је проблем контроверзно убистви новинара Џамала Кашогија од стране саудијских оперативаца у Турској прошле године.

Формула 1 је већ присутна са две блискоисточне трке, у Бахреину и Абу Дабију.

Саудијска Арабија је укинула забрану женским возачима прошле године, која се односила и на мото-спорт, па је убрзо након скидања један Арабијка провозала болид Формуле 1 у Француској. Асел Ал-Хамад је била и прва жена члан Саудијске мотоспорт федерације.

Реутерс преноси да је од свих 10 тимова затражено да изнесу своје мишљење о трци у Саудијској Арабији, али додају да нема гаранције да ц́е се трка у краљевству догодити.

Саудијска Арабија је пажњу мото-спорта привукла 2018. године трком Раде оф Цхампионс. Средином те године ово краљевство је потписало споразум о организовању трке Формуле Е у наредних десет година.

Тхе Тимес пише да Либертy Медиа преговара у овом тренутку са бројним другим државама и градовима који би могли да угосте "најбржи циркус на свету" наредних година.

Једна нова локација је вец́ потврђена за наредну сезону. То је трку за Велику награду Вијетнама која ће возити улицама Ханоја у априлу наредне године. Такође се разговара и о уличним тркама у Лондону и Мајамију.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар