Организатори ОИ 2020. у фрци!

Морају да мењају сатницу.  У Јапану забринути због високих врућина, због чега су челници Олимпијских игара већ преузели конкретне потезе.

Остали спортови 07.08.2019 | 17:00
Организатори ОИ 2020. у фрци!
Високе температуре у Јапану усмртиле су најмање 57 људи од краја јула, што организатори Олимпијских игара морају узети у обзир као опасност по здравље спортиста и навијача пре него што игре у Токију почну следеће године, саопштиле су власти.

Температура у Токију од 24. јула, датума када би следеће године требало да буде отварање летњих Олимпијских игара, прелази 31 степен Целзијуса.

Тропске врућине су само од 29. јула до 4. августа усмртиле 57 људи широм Јапана, док је више од 1.800 људи хоспитализовано у Токију, саопштила је Агенција за управљање природним непогодама, преноси Ројтерс.

Агенција подсећа да су прошле године температуре достигле рекордних 41,1 степен Целзијуса у северном делу Токија, где су  организоване Олимпијске игре 1964. године.

Тада су игре одржане у октобру да би се избегле врућине.

Од 1976. године већина летњих Игара се одржавала у земљама северене хемисфере, па су временски услови били често изазов за организаторе Олимпијских и Параолимпијских игара.

Зато и организатори у Токију разматрају мере против врућине - од распршивача и паковања леда, до постављања одморишта у хладовини и шатора на контролним пунктовима.

Организатори су већ предузели конкретне мере и померили сатницу маратонских трка.

Због врућине је одлучено да маратон почне један сат раније - у 6 сати ујутро, и то у женској конкуренцији 2. августа, а мушкој 9. Августа, последњег дана такмичења.

Високе температуре биће изазов и за волонтере, посебно оне који ће бити ангажовани за догађаје на отвореном.

"Маратонци ће завршити трку за два сата, али волонтерско особље мора да остане много дуже", каже тркач Јуки Ока (69).

Осим на маратонце, овог лета ће бити тестирано и како се врућина одражава и на друге спортове, попут одбојке на песку или рагбија, након чега ће бити одлучено да ли ће се и ту правити неке промене у односу на већ предвиђени термин.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар