Клоп: Нико није волио овај тим, сад смо нераздвојни!

Менаџер Ливерпула Јирген Клоп уверен је да ће његови изабраници и ове сезоне конкурисати за трофеје, како у Премијер лиги тако и Лиги шампиона.

Фудбал 07.08.2019 | 14:09
Клоп: Нико није волио овај тим, сад смо нераздвојни!
"Црвени" су у јуну освојили пехар Лиге шампиона победом над Тотенхемом у великом финалу, а трофеј Премијер лиге им је измакао за бод у трци са Манчестер ситијем.

Клоп је у интервјуу за сајт "Гоал" причао о значају стварања снажног тима, јаком менталитету својих играча и томе колико је значајно имати квалитетне фудбалере.

"Када сам дошао 2015. рекао сам да нико не воли овај тим, чак ни сами себе нису волели. То је истина, али сада је све потпуно другачија. У питању је време, развој, стрпљење у раду са овим момцима", каже немачки стручњак.

Бивши тренер Борусије био је пресрећан учинком играча прошле сезоне. Једном приликом их је назвао "је...им менталним гигантима". Ни сада не размишља другачије, али битно је и оно што је он урадио на путу да направи велики тим.

"То што су урадили било је невероватно. Стварно невероватно. Али видите, ако играч није талентован, не можете од њега да начините доброг фудбалера. Када је реч о менталитету, свако људско биће га има, усађено је у њега. Битно је развијати га".

Клоп је то покушао да објасни сликовитим примером.

"Колико дуго могу да се држим прстом за ивицу стене, а да покушавам да спасим само свој живот? Немам појма, можда десет секунди или нешто дуже? Међутим, ако другом руком држим свог сина и покушавам да спасим њега, могао бих можда да се држим три дана. Радим то за њега, не себе. Што боље разумете различите ствари које чините за друге људе и колико се то цени, лакше ћете превазићи своје лимите. Ови момци у мом тиму имају тај таленат. Борили би се тако један за другог данима, не сумњам у то", јасан је Клоп.

Клоп је недавно током припрема позвао у камп Ливерпула једног од најбољих сурфера света Себастијана Штеднера.

Реч је о момку из Нирнберга који је пре четири године успео да освоји највећу сурферску награду када је савладао талас висине 21 метар!

Он је помогао играчима Ливерпула да вежбају технике дисања у базену. Још један начин да се појача осећај о важности стрпљења, превазилажења лимита, менталне истрајности.

Клоп често инсистира на томе да се на поразима учи. Тако ће им и искуство са "Вемблија" када су на пенале изгубили од Манчестер ситија у борби за пехар Комјунити шилдса, ма колико необично звучало, сигурно значити убудуће.

"О менталитету се учи. Нико није ментални џин по рођењу. Живот нас чини таквим какви смо. У фудбалу, лоша искуства помажу. Изгубиш ме, није пријатно, аи ако то искористиш да нешто научиш, добро је. Ако не искористиш, бескорисно је. Ти мали животни порази у спољном свету и у фудбалу могу да те ојачају, могу да креирају јак менталитет. И када склопите све те делиће, различите људе са различитим искуствима, то креира један менталитет. Лепо је бити део тога у Ливерпулу".

Клоп је морао стрпљиво да ради на стварању тима. Требало му је неколико сезона да створи моћну машинерију.

"Направили смо свега два трансфера где смо помислили, добро, ове морамо да будемо врло конкретни. То су трансфери Алисона Бекера и Вирџила ван Дајка. Остали су морали да се развијају, где смо морали да видимо како ће се понашати у премијер лиги, да ли ће имати континуитет и све у том стилу. Вајналдум и Енди Робертсон су дошли из клубова који су испали из лиге. За нас је то био очигледан избор, не и за друге. Морали смо са свима да радимо", нагласио је Клоп.

Однос менаџер - играч често је осетљива тема. Нарочито данас. Клоп каже да се држи провереног рецепта.

"Волим људе. Живот је сав у односима, не само са играчима, већ људима уопште. Са играчима је исто. Све почиње том фразом коју сам употребио кад сам дошао. Ја сам пријатељ својих играча, али не најбољи пријатељ".

Јасно је и због чега, он доноси одлуке које се тичу њих директно.

"Одлуке које доносим могу бити тешке или лаке. Тешко да могу направити грешку када су сви спремни. Одлука ће увек бити исправна и други морају да је поштују и прихвате. Сви желе више да играју али знају да може да игра само 11 а да ће 20 и више њих требати да бисмо изгурали сезону. И ако сте у доброј кондицији, велике су шансе да ћете много играти. Осврну се око себе и виде да су ту квалитетни играчи, то је добра ситуација за све", додао је Клоп.

Током протекле четири године било је момената и кад није ишло.

"Као у свакој вези, пријатељству, раду са колегама, увек се питамо како ће бити када ствари не идеу како треба? То су моменти које су нас у Ливерпулу зближили. Изгубили смо финале, изгубили смо три финала и сви су могли да се погледају у очи. ВИграчи воле да су једни уз друге, али и ја волим да сам уз њих. Како не бих волео?", закључио је менаџер првака Европе.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар