Дипломатска акција Србије у Конгресу САД

У америчком Конгресу биће организована дискусија на којој ће представници Скупштине Србије говорити о историјату сукоба у јужној српској покрајини.

Србија 07.08.2019 | 09:22
Дипломатска акција Србије у Конгресу САД
Како пишу Вечерње новости, Београд ће то учинити да би тамошњој јавности и званичницима представио праву слику о стању на КиМ, али и о монструозним злочинима које је над Србима на КиМ починила терористичка ОВК.

Лист пише да ће се у америчком Конгресу организовати јавни претрес, односно дискусија, на којој ће представници Скупштине Србије говорити о историјату сукоба у јужној српској покрајини.

Додаје се да ће то бити прилика да се предоче нови докази против одлазећег премијера привремених приштинских институција Рамуша Харадинаја, који би могли да га поново доведу до оптуженичке клупе.

Неизбјежна тема ће бити и трговина органима киднапованих Срба, као и бројна убиства Срба, попут оних у Гораждевцу и Старом Гацком, за која нико није одговарао.

На припреми догађаја у САД ради потпредсједник Скупштине Србије Владимир Маринковић у сарадњи са предсједавајућим Српског кокуса у Конгресу Стивом Стајверсом, наводе Новости.

Међу говорницима на Капитол хилу биће и шеф скупштинског Одбира за КиМ Милован Дрецун, који интензивно ради на прикупљању доказа против Харадинаја.

Маринковић је за Новости рекао да ће ово бити прилика да неки од америчких политичара први пут чују шта се заиста дешавало на КиМ од 1998. до 2000. године, али и касније.

- Видјеће доказа којима располаже Радна група скупштинског Одбора за КиМ, као и извјештај о трговини људским органима Дика Мартија, некадашњег извјестиоца Савјета Европе - каже Маринковић.

Према његовим ријечима, то ће бити и нека врста "контраудара" на оно што је крајем априла у Конгресу организовао конгресмен и албански лобиста Елиот Енгел, када је бивша предсједница приштинских институција Атифете Јахјага лицитирала бројком од 20.000 силованих жена на КиМ, у склопу пропаганде Приштине.

(Тањуг)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

КОМЕНТАТОР

07.08.2019 07:29

Ако Дрецун прикупља доказе као новинар или политицар биће јако кредибилни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

07.08.2019 07:35

Нажалост знају амери шта се дешавало на Косову још од 70-их, и то боље него сами срби и шиптари..узалуд и једни и други причају своје приче! амери тамо имају свој интереwс и заболи их Q рац и за једне и за друге!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бг

07.08.2019 08:17

Дрецун мора да казе,мада они знају,Американцима ста су Срби радили Албанцима прије тога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

07.08.2019 08:28

Што прије би требало организовати у Конгресу САД-а дебату на тему распада бивше Југославије и сецесије бивших република јер Устав из 1974.године није признавао право република на самоопредјељење већ право НАРОДА на самоопредјељење. Зато треба предочити сву истину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

папа

07.08.2019 09:47

Члан 1 каже: 'СФРЈ је савезна држава као државна заједница добровољно уједињених народа и њихових соц. република...' значи да су народи суверени кроз своје републике а никако само као народ на неком простору.

Name

Ре Папа

07.08.2019 10:51

Хаха! Како навијас воду на свој млин, драги Папа! Ста мислис, да ли ти је тумацење исправно? Да су само територије република вазне, онда се не би ни спомињао народ. Вазнији је народ од било каквих граница. Границе, данас овдје, сутра ондје, промјенљиве, а народ је константа.

Name

ре

07.08.2019 11:21

Ма не, наводит ће мо воду на твој млин, почекат ћеш

Name

папа

07.08.2019 11:28

Нема ту никаквог наводјења воде, писе лијепо "и њихових република". Дакле иде се на сувереност републике коју је народ унио у СФРЈ и самосталном одлуцивању о њезиној судбини. У Србији Срби у Македонији Македонци итд. дакле свако на свом простору. У РХ, СЛО и БиХ је вецина народа била за одцјепљење, а то сто је дио народа био против и слусао лудаке који су зељели ратом несто исправити је друга прица. О твојој констатацији, назалост немас право сто ти РХ управо и доказује, границе РХ постоје а српског народа нема.

Name

Ре Папа

07.08.2019 12:41

Па ста бисте ви, да и у БИХ, као у ХР, нестане Срба? Даље, који то дио народа је исао за "лудацима"? У БиХ су зивјела и зиве три народа и остали. Један цијели народ није гласао за самосталност БиХ, сто је по васој плиткој памети, безнацајно. А сто се тице лудака, о томе би се могло надуго И насироко.

Name

Папа

07.08.2019 14:42

Да некога треба истрјебити, ја никада нисам рекао нити то када коме позељети. Дрзаву цини народ који у њој зиви и вецина одлуцује о смјеру кретања дрзаве. У БиХ је био референдум, људи гласали и изгласали одвајање од Југе. Тај један народ којег спомињес је био дио исте те дрзаве и имао је право гласати како је хтио. Негдје се мора повуци црта и реци како се у дрзави одлуцује, то је вецином. Срби у БиХ то могу звати прегласавањем (никад доказано), али уци у рат и након рата си добио сто. опет зивис у оној истој дрзави која се у оно доба осамосталила. Па ми реци је ли било вриједно бола свих оних мајки и дјеце. Је ли било вриједно овога сто данас имамо? Кренути у рат могу само лудаци. Назалост се показало да је вецина људи у Југи била неписмена и дала се кроз медије инструментализирати за потребе свега и свацега. не зелим кривити никога, јер за рат је увијек потребно најмање двоје. Наси представници, са свих страна су одбили масу приједлога споразума и подјеле дрзаве и увели су народе у рат. Лудост и ниста висе!

Name

Јоја

07.08.2019 08:45

Кад цемо, као прави индијанци, закопати ратне сјекире и заплити лулу мира? Ипак су нам Албанци прве комсије, а не Американци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Јоја

07.08.2019 10:08

Нико не би требало да буде против "закопавања сјекира" кад се све изведе на цистац и кад буде прогласена кривом и казњена и друга (албанска) страна, за уцињене злоцине, а проблем територије Косова и Метохије, договором ријесен, а не само како Албанцима одговара. Ви нагињете на албанску страну па бисте то сада, напрецац, да њима буде на корист, а Србима на стету. Е, не мозе, Јоја!

Name

ре

07.08.2019 10:12

Никад, Срби нису знали правити државу као други, само су знали паметовати и наметати српске митове и глупости које немају везе са државом. Сада је касно за све, готово је, Србија је данас спала на негирање свега у окружењу, негирање језика, културе, нације, државности, ...све узалуд

Name

На залост

07.08.2019 10:36

Добро је имати добре комсије, али албанци то никада нису били никоме. Дали су им измисљену Албанију дрзаву, али невријwди, они це увијек бити неписмено и нецивилизовано племе у Европи и угрозавати друге народе.

Name

Киклоп

07.08.2019 10:16

Је ли то онај Дрецун, сто је говорио, да ако НАТО буде слао ракете, да це они разапети некакву мрезу и фатати их?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарwилл

07.08.2019 14:00

Да, то је тај Дрецун. На жалост, он иде у Конгрес. Највећа улизица у Србији. У Конгресу не треба причати о историјату сукоба јер то Американци знају боље од било кога на овим просторима, пошто они већ деценијама креирају свјетски поредак, него треба од њих тражити да ријеше проблем, да направе неки нови Дејтон, да затворе у неку базу неписмене и бахате политичаре са обе стране и да их не пуштају ван док се "не договоре".