Анализа портала: Треба ли укинути прославу ''Олује''?

Већина читалаца хрватског портала Индеx (41 одсто) сматра да би обиљежавање Дана побједе и домовинске захвалности у Книну требало укинути, док 38 одсто њих сматра да централну прославу не треба укинути, али да из коријена треба промијенити начин на који се то радило ове и свих протеклих година.

Регион 06.08.2019 | 20:33
Анализа портала: Треба ли укинути прославу ''Олује''?
У анализи овогодишње манифестације Дана побједе и домовинске захвалности, односно 24. годишњице од војно-полицијске акције "Олуја", аутор Гордан Духачек за Индеx пише да је све изгледало као филм Јакова Седлара.

Седлар је, иначе, хрватски филмски редитељ и продуцент, аутор спорног филма "Јасеновац - истина", којег су и САД прозвале за фактографско умањивање усташких злочина у том озлоглашеном логору у Хрватској.

Нешто што се зове Дан побједе и домовинске захвалности би, према ријечима Духачека, требало да изгледа као филм Стивена Спилберга, а не Јакова Седлара, али у Хрватској за такве промјене, каже, нема политичке воље, ни потребне креативности.

Подсјећа да је први хрватски предсједник Фрањо Туђман својевремено писао о "малим народима и великим идејама", а Дан побједе показује да су Хрвати постали поприлично безидејна нација, која не зна ни одговарајуће спектакуларно и с позитивном да обиљежи оно што, како каже, сама проглашава својим, вјероватно, најважнијим празником.

"Дан побједе и домовинске захвалности не оставља у грађанима никакав осјећај усхићења нити подстиче помирење и зближавање, него је одавно постао комбинација излива мржње и циркуса саможивих и неталентованих политичара без икакве визије и одговорности, најмање према самом празнику који безочно приватизују", пише Духачек.

Испада, примјећује аутор, да се "хиљадугодишњи сан" о хрватској држави на крају свео на то да се дио грађана "олеши и дивља на концерту извођача ког европски медији називају фашистичким рокером и да је то почетак и крај Дана побједе и домовинске захвалности".

Да би се то промијенило, сматра Духачек, прво је потребно суочавање с истином да се Дан побједе обиљежава на најјаднији могући начин, али један од основних проблема у Хрватској је управо суочавање с истином. 

"Национални менталитет је такав да ће радије пропасти, његујући очите лажи, него се суочити са истином, препознати и признати своје грешке и покушати градити нешто боље. То пак значи да није реално очекивати да ће се обиљежавање Дана побједе ускоро поправити, што значи да би га било боље укинути", констатује Духачек и указује да ће тако ипак срамота бити мања од овога што је у Книну могло да се види јуче.

Додаје да, другим ријечима, ако Хрвати не знају да прославе Дан победе боље од овога што су приказли ове године, онда је за све боље да више и не покушавају.

У тексту под насловом "Треба ли укинути прославу Дана побједе у Книну?", Духачек указује да је 5. август сваке године само "прилика за стандардно препуцавање на релацији Хрватска - Србија, али и, још важније, то је прилика да се хрватским јавним простором излију бујице националистичке мржње, интензивније данас него, чини се, у првим годинама након рата".

На више начина, према његовим ријечима показало се и да је званична центална прослава Дана побједе у Книну увијек проблематична.

Подсјећа да су на тим манифестацијама десничари и националисти извиждали говоре Зорана Милановића док је био на функцији премијера, узвикивали и узвикују усташке поздраве (у међувремену без страха од интервенције полиције), одржан је концерт на којем су хиљаде разуларених десничара масовно скандирале "Убиј Србина!" итд. 

"Дан побједе и домовинске захвалности по свом називу сугерише дан позитивне атмосфере и сусрета грађана у јавном простору, али у хрватској стварности то је већином празник мржње и бијеса према Србима, политичким елитама, ''онима који мрзе све хрватско'' и свима који се не уклапају у искључиву националистичку матрицу", наводи Духачек.

А да би се, каже, томе доскочило, власти су централну прославу у Книну зато већ неколико година уназад претвориле у ексклузивистичко окупљање политичке и војне елите уз минимално учесће народа, па не чуди да је полиција ове године саопштила да у Книну никад није било мање грађана. 

Додаје да се истовремено са званичном церемониијом обиљежавања акције "Олуја" у Книну већ годинама истовремено одвија "пучка веселица у режији екстремне деснице, која је годинама за локацију имала село Чавоглаве и као МЦ-ја контроверзног певача Марка Перковића Томпсона".

Духачек посебно указује на пријем за ратне команданте на книнској тврђави вече уочи Дана побједе, на којем је предсједница Колинда Грабар - Китаровић одржала, како истиче, један од "најлуђих јавних наступа у историји хрватске политике".

Колинда се, каже, дохватила микрофона и прво пет минута држала говор на енглеском, обраћајући се директно генералу америчке војске која је била међу страним гостима на пријему.

Након тога је, додаје, толико просипала патетику и причала бесмислице да су и присутни које су ухватиле телевизијске камере почели да изражавају збуњеност или запањеност.

Кулминација је била када се, како наводи, "Колинда угурала међу клапске пјеваче, разјапила уста и масакрирала пјесму коју су изводили".

"Предсједница се толико драла да су јој се у преносу уживо дословно могли видјети крајници. На крају је, држећи се за свог савјетника Анту Деура, тетурајући отишла с книнске тврђаве, а јавност је оставила с питањем је ли Колинда мало попила пре него што је стала пред микрофон, јер би то можда најбоље објаснило њено понашање и системско кршење протокола", навео је, између осталог, Духачек.

(Тањуг)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Наравно

06.08.2019 19:10

Треба укинути јер је олуја ЗЛОЦИН . Цуј прослава злоцина. Болесно и јадно . Јадни ви , ста имате славити , јел славите протјеривање људи , зена , дјеце. Знају ли они за Дуцицев цитат: " Хрвати су најхрабрији народ , не зато сто се никога не боје , вец сто се никога и ницега не стиде."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноћна птица

06.08.2019 19:39

Не укинути, до године стиже појачање из Републике Српске, виђени "срби", витални интерес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

06.08.2019 19:57

Ето сте усташе направили сада сто вам је Павелиц замислио НДХ...И КО ВАС Ј**Е ВИСЕ САД ...ОПЕТ СТЕ ИСТИ. ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фунгивет

06.08.2019 20:17

Олуја је потпуно легална акција против побуњеника, унутрасњег непријатеља који је поцео да прави своју дрзаву у дрзави Хрватској. Право питање, а уједно и одговор на питање је засто су Срби то радили, ко их је наговорио, подрзао и на крају изиграо. Ту тразите узроке страдања и протјеривања толико људи ни кривих ни дузних. Ту тразите ратне злоцинце. Неко нас је намјестио Хрватима на волеј и тако су они остварили свој сан да оцисте Хрватску од Срба. Нико Србе не би могао отјерати док нису постали побуњеници и непријатељи. То је сустина!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.08.2019 20:38

Па то се зна, Београд, ДБ Србије и руски шпијун Милошевић. Све се на интернету данас може пронаћи, yоутубе је пун аутентичних видео снимака. Рат у Хрватској није почео са "олујом", то је крај рата.

Name

Смислов

06.08.2019 22:09

Ту и тамо је легална, са малим инцидентима као што је кукавичко авио бомбардовање колоне избјеглица на територији друге земље на Петровачкој цести и код Сводне. Иначе ја желим да се Олуја прославља и даље, како би се и даље брукали. Томпсон и предсједница која би узела оружје. Ха ха ха ха. На цркви у Магдебургу пише шта Нијемци мисле о Хрватима. Написано још у 17. вијеку, али нико то не обриса ни до данас.

Name

МиГ

07.08.2019 01:58

ЈНА је још 1991. требало да изведе легалну акцију против побуњеника, хрватских сецесиониста, који су почели да праве државу у држави, и не би било прогона, етничких чишћења, а и жртава би било пуно мање. А онда ни Алији не би пало на памет да тако нешто покушава у БиХ.

Name

Циљ су злоцини и протјеривање

07.08.2019 08:05

Отцјепљене без договора, како унутар те дрзаве тако и без договора свог становниства унутар република. Сада нам је свима јасно да би се то преговорима све урадило без и једног метка,осамостачјивање свих република. Једино хрватима и сиптарима то небих исло у прилог.