Русија у пламену: Сибир је и даље окован ватром

Шумски пожари који данима дивљају Сибиром не јењавају упркос свим напорима власти. Подручје које је захватио пламен се не смањује, а сателитски подаци показују да тренутно гори 4,3 милиона хектара.

Свијет 06.08.2019 | 15:47
Русија у пламену: Сибир је и даље окован ватром
Густи дим се надвио над Сибирским градовима, Уралом и долином Волге. Са почетном фазом пожара се и могло носити, али су регионални лидери покушали да угасе што је мање могуће, пише “Москов тајмс”.

Према руском “Гринпису”, преко три милиона хектара шуме уништено је пожаром, што је приближна површина Белгије.

Гори шумски пожари су захватали Русију 2003. и 2012. године, али се чини да ће њихов рекорд бити оборен наредних дана. Вјетар обично носи дим према ненасељеним областима на истоку и сјеверу, али овог пута он иде на запад према Новосибирску, Јекатеринбургу, Чељабинску и Казану.

Многу сматрају да су тренутни пожари директна посљедица новог контроверзног закона. Више од 90 одсто захваћених шума налази се унутар такозване контролисане зоне – регија у којима локалне власти нису у обавези да гасе пожаре ако трошкови гашења премашују могућу штету.

Закон је представљен 2015. године и предстравља “оживљавање” совјетске регулативе.

Сада градоначелници имају законско право да не гасе пожаре и то често практикују када имају мањак буџета или опреме на располагању. Шума у Русији има много, а економија је сувише слаба да се избори са свим пожарима.

Власти процјењују потенцијалну штету израчунавањем минималне цијене прерађеног дрвета на подручју које гори, а ако се дрво сматра неподобним за прераду, нема штете за евидентирање. Другим ријечима, према овим прорачунима пожари не коштају готово ништа.

Међутим, сваке године пожари униште три пута више шума од дрвне индустрије.

Користећи ове прорачуне власти занемарују остале критичне посљедице пожара. Нафтна и гасна инфраструктура налази се у контролисаним регијама, а неконтролисани пожари крче пут ка насељеним мјестима. Процјена штете не укључује загађење воде и ваздуха или тешко процјењиву, али опасну, штету коју дим има по људско здравље.

Поред тога, велика подручја високог притиска (антициклони) формирају се над захваћеним областима у Сибиру и изазивају екстремне кише по ободима. Пожари производе и велику количину гасова са ефектом стаклене баште који убрзавају топљење арктичког леда.

(Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар