Прича - ЛЕ: Вријеме је да падну Турци...

Црно-бели без победе у досадашњих шест мечева са тамошњим клубовима.

Фудбал 06.08.2019 | 23:05
Прича - ЛЕ: Вријеме је да падну Турци...
Партизан се током своје историје у европским такмичењима састајао са тимовима из чак 47 различитих земаља, а ретке су оне државе са чијим тимовима није остварио ниједну победу. У друштву Белгије (седам мечева са тамошњим тимовима без победе) Републике Ирске (два меча) и Русије (шест мечева) налази се и Турска, из које стиже и наредни противник Парног ваљка, Малатија (четвртак, 21.00).

Црно-бели су се са турским клубовима састајали само у овом веку, одигравши шест мечева уз скор од два ремија и четири пораза. Четири пута су одмеравали снаге са Бешикташом и два пута са Фенербахчеом. Управо за тим окршајима са Фенербахчеом, у трећем колу квалификација за Лигу шампиона у сезони 2008/2009, далеко више жале присталице црно-белих. Пре свега за резултатом у првом мечу, који је одигран 13. августа 2008. године. Тадашњи изабраници Славише Јокановићафантастично су отворили утакмицу, водили раним головима Пауновића и Богуновића, а онда их је у потпуности исекао једанаестерац у финишу првог полувремена. Тада је шкотски арбитар Крејг Томпсон досудио дискутабилан за једанаестерац за госте, које је голом у живот вратио Бразилац Алекс. Турски тим је већ у петом минута наставка у потпуности анулирао велику предност домаћин захваљујући голу Данијела Гуизе и на крају стигао до позитивног резултата.

Тада је било јасно да ће црно-бели тешком муком до подвига у Истанбулу. У реваншу је Партизан сјајним голом Зорана Тошића из слободног ударца успео да унесе драму у саму завршницу утакмице, али не и да се избори за продужетке, па је екипа Луиса Арагонеса отишла даље укупним резултатом 4:3.



Бешикташ је први пут дошао на мегдан Партизану у трећем колу Групе Ц Лиге Европе у сезони 2014/2015. и славио са убедљивих 4:0 (2:0). Екипа из Истанбула повела је у Хумској сјајним голом Велија Кавлака, док је вероватно пресудни моменат меча представљао погодак Демба Бе у последњим тренуцима првог полувремена, када је било јасно да ће екипа Марка Николића тешко моћи да се врати у живот. Тадашни састав Славена Билића наставио је у истом ритму и у наставку утакмице, па је удвостручио вођство погоцима Озајкупа и Тореа.

Далеко већи отпор снажном противнику Николићев тим је пружио у утакмици у Истанбулу. Тада је Бешикташ повео голом Демба Бе са беле тачке у 57. минуту, а исти играч је четири минута касније дуплирао предност домаћина. Ипак, црно-бели се нису дали, смањили су предност противника у 77. минту захваљујући Саши Марковићу, а онда су у четвртом минуту надокнаде могли до великогбода. Ипак, након одличног слободног ударца Дринчића, Данко Лазовић је погодио пречку са неколико метара удаљености, искоса са десне стране, па је домаћин ипак узео сва три бода.

Последњи међусобни мечеви са Бешикташем, одиграли су се у прошлој сезони у плеј-офу Лиге Европе и још су прилично свежи у меморији Партизанових навијача. Стекао се и тада утисак да је Парни ваљак могао више и да искористи тренутне слабости турског тима, који је на крају дошао до позитивног резултата на чисто искуство. Црно-бели су успели да поведу голом Рикарда Гомеша већ у 14. минуту, али је само минут касније изједначио Толгај Арслан. Тај тренутак је значајно утицао на пад самопоуздања црно-белих, који нису успели да дођу до нове предности, иако су и гости имали нешто опасније прилике.



Реванш је био потпуно другачији, домаћин је сломио госте головима из прекида и стигао до убедљиве победе. Партизан се држао до гола Пепеа у 37. минуту, а када је Озајкуп у последњим тренуцима другог полувремена повисио на 2:0 било је јасно да од пласмана црно-белих у групну фазу такмичења Лиге Европе неће бити ништа. Коначан резултат поставио је Пепе у 69. минуту, након друге асистенције Рикарда Кварежме.

Ипак, треба имати на уму да Малатија није ни Фенер, ни Бешикташ, нити Галатасарај. Клуб из Анадолије је прошлу сезону окончао на петом месту тамошњег првенства са 16 бодова мање од четвртопласираног Трабзона. Малатија је скуп искусних и квалитетних интернационалаца, али и клуб без икаквог искуства на евросцени, што би могло да представља огромну предност црно-белих у овом мечу. Екипа Сава Милошевића мора да уђе максимално озбиљно, али нема разлога да претерано респектује противника, који у овом тренутку нема много веће шансе за пласман у плеј-оф Лиге Европе.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар