Свједочење 500 Срба против Харадинаја

Хашко тужилаштво саслушало је око 500 српских свједока против Рамуша Харадинаја, а неки од њих тражили су да о њиховој безбједности брину безбједносне службе Србије, рекао је за “Политику” предсједник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун.

Србија 06.08.2019 | 09:30
Свједочење 500 Срба против Харадинаја
Дрецун је додао и да је уочено да има простора за побољшање програма заштите које свједоцима обезбјеђује Специјално тужилаштво у Хагу.

– Постоје велике резерве због ранијих искустава са Хашким трибуналом. Ми знамо да има више од 500 Срба које је као свједоке саслушало хашко тужилаштво. Неки свједоци против Рамуша Харадинаја затражили су посредством српског Тужилаштва за ратне злочине да у Србији уђу у програм заштите и наше власти су то прихватиле – каже Дрецун. 

Иначе, за сигурност свједока у програму заштите у Србији задужена је специјализована јединица након што закључе споразум о уласку у тај програм.

Како додаје Дрецун, комуникација радне групе која прикупља доказе против вођа бивше ОВК и хашког тужилаштва добро функционише. Дрецун наводи да је његов утисак да тужилаштво ради професионално и да неће бити заштићених

– Очекујем да ће у Хаг бити позвани и и Хашим Тачи и Кадри Весељи, јер је немогуће избјећи њихову командну одговорност – сматра Дрецун.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар